Sağlık

Bahar yorgunluğuna karşı açık havada yürüyün

Mutsuzluk, çabuk yorulma, halsizlik, uyku bozuklukları, kas ve eklem ağrıları ile kendisini gösteren bahar yorgunluğuna karşı her gün açık havada en az 15 dakika yürümek gerekiyor. Ayrıca vücudun su kaybını önlemek için günde 2-3 litre su içilmesi de önem taşıyor

Bahar yorgunluğuna karşı açık havada yürüyün
27-04-2016 12:45

Şu sıralar kendinizi çok bitkin hissediyorsanız, yataktan kalkmak sizin için zulümse; sorununuz bahar yorgunluğu olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Engin Türkmen, bu sorunla mücadelede nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattı:

İklim değişiklikleriyle birlikte insanların duygu ve düşünce durumlarında değişiklikler olur ve bu durum kişilerde halsizlik, bitkinlik ve çöküntü hissi yaratır. Bahar yorgunluğu, mevsimsel geçici depresyon olarak da anılabilir.

Bahar aylarında doğa canlanmaya başlıyor. İnsan vücudunun da bu sürece adapte olması gerekiyor. Ancak bu süreç biraz uzayabiliyor. Birtakım hormonal değişiklikler nedeniyle kişilerde halsizlik, yorgunluk ve kas-eklem ağrıları gibi şikayetler görülüyor.

DEPRESYONA DİKKAT

Bahar ayları, tükenmişlik sendromunu tetikleyebilir. Kişi, mevsimsel geçişi idare etmekte zorlanabilir ve bu durum baharla birlikte daha da ağırlaşabilir.

Mutsuzluk, çabuk yorulma, halsizlik, uyku bozuklukları, neşesizlik, kas ve eklem ağrıları ve fibromiyalji (kronik ağrı-yorgunluk sendromu); bahar yorgunluğunun en sık görülen bulgularıdır. Bahar aylarında yaşanan bu şikayetleri önlemeniz, bu rahatsızlığın ilerleyip depresyon veya kronik yorgunluk sendromuna dönüşmemesi açısından önemlidir.

Bahar yorgunluğuna karşı mutlaka sağlıklı bir beslenme programı oluşturulmalı. Düzenli ve içeriği iyi ayarlanmış bir diyet; bahar yorgunluğunun temel ilacıdır.


Küçük porsiyonlarla, az az ve sık sık beslenmek önemlidir. Uzun süren açlıklar, kan şekerinin ani düşme ve yükselmesine sebep olacağından, bu durum bahar yorgunluğunu artırabilir. Bu nedenle üç ana, üç ara öğün olacak şekilde beslenmek önemlidir.
Özellikle C, D ve E vitaminleri içeren besinler tüketilmeli veya vitamin takviyesi yapılmalı.
Havaların ısınmasıyla birlikte vücudun su kaybını önlemek için bol bol su tüketmek çok önemli. Günde 2-3 litre su içmek, toksinlerden kurtulmanıza da yardımcı olmaktadır.

Kafein, kalp çarpıntısı ve vücutta su kaybına yol açtığından; özellikle mevsim değişikliklerindeki sıkıntıları tetiklemektedir. Bu nedenle kahve, çay ve asitli içecekler yerine bitkisel çaylar tercih edilmeli.


Sportif faaliyetler; bahar yorgunluğunun önlenmesinde önemli bir yer tutar. Her gün en az 15 dakika, açık havada, bol oksijenli ortamda yürüyüş yapılmalı. Bu yürüyüş, kişileri fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatır. Bunun yanında pilates, yoga, yüzme, koşu, güçlendirme ve gevşeme egzersizleri en çok önerilen sportif aktivitelerdir. Bu egzersizler; hem kasları güçlendirir, hem de masaj etkisiyle gevşeme sağlar.

DÜZENLİ UYKU ÇOK ÖNEMLİ

Spor yapmaya fırsat bulamayanlar, yürüyerek gidebilecekleri yerlere arabasız gitmeli, asansör yerine merdiven tercih etmeli.
Düzenli uyku, gün içerisinde kendimizi daha enerjik hissetmemize yardımcı olacağından en az altı-sekiz saat uyumaya özen gösterilmeli.
Masa başında çalışan kişiler ise sık sık oturdukları pozisyonu değiştirmeli.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER