Ekonomi

Bakan açıkladı! Yeni paket geliyor

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi bir-iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edeceklerini belirterek, "Sivil toplum kuruluşlarınca bu kapsamda hazırlanan 52 maddelik eylemden, 10'unu bu pakete ilave edeceğiz. Kalan eylemlerin de birkaçı hariç tamamının prosedürlerini haziran sonuna kadar tamamlayacağız" dedi.

Bakan açıkladı! Yeni paket geliyor
17-04-2016 18:28

Elvan, AA muhabirine, bakanlar düzeyinde ikincisi Ilgaz'da gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. 


Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlenen toplantının son derece verimli geçtiğini dile getiren Elvan, toplantıya ilgili bakanlar, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) gibi sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcilerinin katıldığını belirtti.

TOBB koordinasyonunda sivil toplum kuruluşları tarafından yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan 52 maddelik eylem planını teker teker gözden geçirdiklerini anlatan Elvan, hangi eylemin ne kadar sürede yapılacağına ve kimler tarafından koordine edileceğine karar verdiklerini kaydetti.

Söz konusu 52 eylemden 10'unu TBMM’ye gönderecekleri yatırım ortamının iyileştirilmesi paketine ilave edeceklerini bildiren Elvan, kalan eylemlerin birkaçı hariç hemen hemen tamamının prosedürlerini haziran ayı sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi. Elvan, "Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 2016'da çok ciddi somut adımlar atacağız." diye konuştu.

Uluslararası kuruluşlar tarafından ülkelerin yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından konumlarının ortaya konulduğunu ve çok değişik göstergeler dikkate alınarak ülkelerin hangi alanda kaçıncı sırada olduklarının açıklandığını hatırlatan Elvan, "doing-business" denilen ve özellikle yabancı yatırımcılar tarafından çok kullanılan, ülkelerin yatırım ortamı anlamında konumlarını gösteren göstergelere teker teker baktıklarını ifade etti.

“İŞ YERİ AÇMA İŞLEMLERİNDE TÜRKİYE'Yİ 14'ÜNCÜ SIRAYA YÜKSELTECEĞİZ"

Türkiye'nin, iş yeri açmadaki kolaylık, firmaların tasfiyesi, inşaat izin sürelerinin ne kadarlık bir zaman içerisinde gerçekleştiği, finansmana erişimde, vergi ödemede kolaylık gibi unsurlarda iyi olduğu kadar, kötü sıralarda yer aldığı göstergeler de bulunduğuna işaret eden Elvan, şunları kaydetti:

"Bu göstergelerde Türkiye’nin konumunu daha da iyi noktaya çekebilecek önlemler neler olabilir, bunları nasıl ve ne şekilde alabiliriz, bunu da ortaya koyduk. Bir örnek verirsek, iş yeri açma işlemlerinde şu anda Türkiye 94'üncü sırada. Türkiye’yi 94’üncü sıradan 14'üncü sıraya çekecek eylemleri belirledik ve bunlar için çalışmalarımızı tamamladık. Buna benzer hemen hemen tüm göstergelerdeki duruma ilk sıralara çekecek önlemler neler olmalıdır, buna yönelik hangi adımları atmalıyız, bunları teker teker belirledik. Bu noktada yapacağımız işleri de ortaya koyduk. Şu anda yol haritamız gayet net ve açık, yapacağımız işler de belli. İnşallah önümüzdeki 3 ay içerisinde yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından son derece verimli, önemli, özellikle yabancı sermayenin ülkemize çekilmesi açısından da gösterge olabilecek sonuçları birlikte alacağız."

"YATIRIM ORTAMI İÇİN KAMU VE ÖZEL KESİM TAM BİR UYUM İÇERİSİNDE"

Sundukları somut öneriler için sivil toplum örgütlerine, sağladıkları önemli katkılar nedeniyle de ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür eden Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hem kamu kesiminin hem de özel kesimin tam bir uyum ve birliktelik içerisinde olduğunu vurguladı.

Elvan, gerek ekonomi gerekse yatırım ortamı açısından önümüzdeki dönemin çok daha iyi, çok daha parlak olacağını söyledi.

6 BAŞLIK ALTINDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ

Genel itibarıyla 6 başlık altında çalışma yürüttüklerini bildiren Elvan, söz konusu çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Birincisi bu yatırımları çok daha cazip hale nasıl getirebiliriz, bu başlık altında değişik eylemlerimiz var. İkincisi özellikle yatırımcıyı Türkiye'den uzaklaştıran, caydıran unsurlar nelerdir ve bunun önüne nasıl ve ne şekilde önüne geçebiliriz, buna yönelik bazı tedbirlerimiz söz konusu. Özellikle iş gücüne yönelik, tam rekabet ortamının oluşturulması ve iş gücü piyasasının daha etkin işlemesine yönelik öneriler vardı, bunları teker teker değerlendirdik. Bir başka önemli alan Türkiye'nin küresel ölçekte tüm dünyaya entegrasyonu nasıl ve ne şekilde daha fazla artırabiliriz, finansmana erişimi nasıl daha kolay, daha güvenli hale getirebiliriz, bunlara baktık. Son olarak da özellikle iş uyuşmazlıklarında kısa sürede netice alabilecek mekanizmalarımız neler olmalıdır, arabulucuk sistemini nasıl hayata geçirebiliriz, bunları detaylı tartıştık. Belki 8-10 yıldır konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen hususlar vardı. Bunları bu 3 aylık süre içesinde teker teker hayata geçireceğiz."

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Maliye Bakanlığının da çalışmalarının bulunduğunu hatırlatan Elvan, bu çalışmaları da birleştirerek, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi bir-iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edeceklerini belirtti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da kurulduğu günden bu yana YOİKK toplantılarına katıldığını, bugünkü iradeyi daha önce görmediğini ifade ederek "Yaklaşık 3 yıldır buzdolabında duran YOİKK’in ilk defa siyasi iradeyle bir araya gelerek çözümler nasıl üretilebilir ve özellikle reel sektörün mikro anlamdaki problemlerin çözümü noktasında, hükümetimizin gösterdiği irade, beni umutlandırdı." dedi.

Hisarcıklıoğlu, kendilerinin bu yol haritası doğrultusunda katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER