Ekonomi

Bakan duyurdu: 5 bin 300 firma denetlendi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fiyat farklarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Şu ana kadar 5 bin 300 firmayı denetledik, 77 bin 386 ürünü denetledik. 337 firmanın 6 bin 358 ürününde hatalı fiyat artışları tespit ettik" dedi.

Bakan duyurdu: 5 bin 300 firma denetlendi
25-10-2018 18:16

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 28. Dönem 7. Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ekonomik dalgalanmadan dolayı yaşanan sıkıntıların farkında olduğunu belirterek, “Yaşadığınız sıkıntıların farkındayım. Taleplerinizi alıyoruz. Bakanlığımız nezdinde yapmamız gereken çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la da yakın iş birliği içerisinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Konkordatoyla ilgili incelemeler başlatılacağını kaydeden Pekcan, şöyle devam etti:
“Tasfiyeyle ilgili kanun taslağı hazır, en kısa zamanda çıkacak. Fiyat farklarıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Kısa çalışma ödeneğiyle de ilgili hazırlandı ve bugünlerde çıkacak. Sektör odaklı sıkıntılarınızı aldık ve inceleyeceğiz. Sorun çözüm önerilerini gerçekleştirmeye çalışacağız. KDV iadeleriyle ilgili de bakanımız da çalışma talep ettik. Firma, market incelemelerinde de bakanlık olarak ticaret erbabımıza hiçbir şekilde sorun yaşatmayacak, onların itibarını zedelemeyecek şekilde hassasiyet göstererek bu çalışmaları yürütüyoruz. Şu ana kadar 5 bin 300 firmayı denetledik, 77 bin 386 ürünü denetledik. 337 firmanın 6 bin 358 ürününde hatalı fiyat artışları tespit ettik. Bin 580 ürünün etiketinde yanlış uygulamalar fark ettik. Alo 175 hattımıza 46 bin 13 başvuru geldi. 15 kişilik kadroyu 30 kişiye çıkardık. Bu hafta da online mobil uygulama başlatıyoruz. Artık şikayet edecek kişiler Alo 175’le uğraşmayacak, fotoğrafını çekip gönderecek. Üye olduğu zaman bize 5 şikayette bulunmuşsa o 5 şikayetin gelişmelerini de kendi telefonundan izleyebilecek. ATO Cumhuriyetimizle yaşıt bir odamız. Ankara sizin sayenizde Türkiye ekonomisinin ikinci ili olmayı başardı. Ankara özellikle savunma sanayiinde üstünlüğünü pekiştirmenin yanı sıra yazılım, sağlık teknolojisi, iş ve iş veren imalatında da atılım yapmış bulunmakta."

“İHRACAT ODAKLI BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Özellikle teknoloji odaklı katma değer odaklı projelere desteklerinin artarak devam edeceğini vurgulayan Bakan Pekcan, "Bu doğrultuda 2023 ihracat hedeflerimize ve dünyadaki ticaretten yüzde 1,5 pay almak için üretim artı ihracat odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Bakanlık olarak desteklerimizi bu yönde daha güçlü bir şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz. Yeni teknoloji odaklı projelere de artı destekler katmayı planlıyoruz. Eğitim danışmanlık faaliyetleriyle ilgili, pazara giriş faaliyetleriyle desteklerimiz var. Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesiyle ilgili, yeni pazarlara açılma ve bu pazarlarda tanıtım yapmak üzere desteklerimiz var. Tasarıma dayalı ve markalı ürünlerin ihraç edilmesi konusunda destekleriniz var. Bu doğrultuda da ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi yönünde çalışmalarımız var. 12 bin 362 kişi bu yeşil pasaporttan ihracatçı olarak yararlanabilecek artık’’ dedi.

“BAKANLIK OLARAK STK’LARIN MESLEK GÖRÜŞLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”
Bakanlık olarak sağlıklı ve güvenilir ürünlerin tüketilmesiyle ilgili güven sitesi oluşturduklarını vurgulayan Pekcan, ’’Özellikle annelere hangi ürünlerin güvenilir olduğu yönünde destek veriyoruz. Yerli ürünün kullanımını teşvik etmek amacıyla yerli ürün logomuz var. Şu anda Türkiye’de sebze meyve ticaretinde yaklaşık yüzde 25 oranında zayiat veriyoruz. Üretici toptancı halleri, tüketici toptancı halleri ve soğuk zincir oluşturmak üzere bir çalışma başlattık. Bu doğrultuda hem zayiatı azaltmak hem de maliyeti azaltmak hedefimiz. Bu doğrultuda dünya ortalamasında Hollanda’nın üretici birliklerinde yer alma oranı yüzde 95, Brüksel’de yüzde 85. 27 Avrupa ülkesinde üretici birliklerinin toptancı hallerinde yer alma oranının ortalaması yüzde 50. Türkiye’de binde 6. Bizim üreticilerimiz tamamen kendi ekonomik sıkıntılarından dolayı bir teslimiyet içerisinde. Biz tarım ithalatçısı ülke olmuşuz. Üreticilerimizi teşvik etmemiz lazım. Ticaret kayıt altına almak, elde edeceğimiz katkılarla üreticiyle tüketiciyi daha fazla bir araya getirmek amacımız. Bakanlık olarak STK’ların meslek görüşlerine önem veriyoruz. Onlarla istişare halinde çalışıyoruz. İstişare kurulumuz var ayda bir toplandığımız. Burada yaptığımız görüşmelerde sonuçlarıyla beraber sektörün yaşadığı sıkıntıları masaya yatırıyoruz, çözümleri beraber üretiyoruz. Şu ana kadar bakanlığımıza 332 talep geldi. 332 talebin 270’i başkanlığımızla ilgiliydi. 207’inin cevabını çözümleriyle beraber yazılı olarak birer birer ilettik’’ şeklinde konuştu.

“PARAMIZIN İTİBARINI ARTIRICI YÖNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Gümrük süreçlerinin hızlandırıldığını, bazı firmalara yetkilendirilmiş gümrükçü statüsü ve mühür verildiğinin altını çizen Pekcan, ’’Yaklaşık 380 firmamız bundan yararlandı. Bunun dışında yerinde gümrüklemeyle ihracatçılarımıza yerinde gümrükleme yetkisi verdik. Şu ana kadar 18 firma aldı. İhracatta zaman ve para kaybını önlemiş olduk. Tır sisteminde Türkiye sınırları içinde online sisteme geçtik. Yani gümrüklerle ilgili tamamen dijital sisteme geçip bunlarla ilgili kafalarınızda soru işareti kalsın istemiyoruz. Sizlerin ticaretini kolaylaştırmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Rezerv para birimlerinde ve yerel paralarla ticareti teşvik etmek üzere çalıştaylar düzenliyoruz. Yerel paralarla ticareti özendirip hem rekabet gücümüzü artırıcı hem de paramızın itibarını artırıcı yönde çalışmalar devam ediyor. Tarım ürünlerinin sağlıklı depolanmasıyla ilgili lisanslı depoculuk sistemini elektronik ortamda uygulamaya aldık. Bu alanda lisanslı depolardaki ürünleri temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği ürün ihtisas borsasını kurduk. Elektronik ticaretin güvenle gerçekleşmesi ve yaygınlaşması amacıyla elektronik ticaretin düzenlenmesi kanununu çıkardık. E-ticarette güvenlik ve kalite hizmetlerinin yükseltilmesi, e-ticaret sitelerinin güvenilirliğinin tesis edilmesi amacıyla e-ticaret sistemlerinde güven damgası sistemini faaliyete geçirdik’’ açıklamalarında bulundu.
(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER