İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘eksik yok’ dediği raporun kendilerine eksiksiz bir şekilde ulaşmadığını açıklayan Sarı, “kısa zamanda bize gönderirlerse ÇED kurulunda değerlendiririz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise toplantının çıkışında yaptığı açıklamada, "bize söz hakkı verilmedi" dedi.
Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesinin açılış çalıştayına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, atık yönetimi hizmetleriyle ilgili hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünde düzenlenen çalıştayda konuşan Bakan Sarı, “Artan desteklerimizle birlikte; 2015 yılı sonu itibariyle belediye nüfusunun yüzde 79’una atık su arıtma hizmeti verilmesini sağladık. Hedefimiz, 2017 yılında bu oranı yüzde 85’e çıkarmak ve 2023 yılında tüm belediyelerimizi atık su arıtma tesisine kavuşturmak. Tüm bu gelişmelere rağmen; atık su arıtma tesislerinin belediyeler tarafından etkin bir şekilde işletilememesi, en önemli sorunumuz” dedi.
“ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖRÜŞÜ OLUMSUZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, toplantı sonunda basın mensuplarının İzmir Büyükşehir Belediyesine verilmediği iddia edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarıyla ilgili sorularını yanıtladı.
ÇED raporlarının vatandaşlara anlatıldığı gibi kısa zamanda çıkmadığını belirten Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "ÇED raporlarının altyapısında çok detaylı teknik çalışma var. İzmir Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinin ÇED raporunun beklediği yönünde bir görüş var. ÇED raporu 25.02.2015’de bakanlığımıza sunulmuş, 23.03.2015’de halkın katılımı toplantısı düzenlenmiş. Komisyon üyelerinin ÇED raporuna ilişkin görüşleri ise 06.04.2015’e kadar talep edildi. Gelen görüş çerçevesinde hazırlanan özel format 03.07.2015 tarihinde yeterlilik sahibi firmaya verildi. Firma tarafından, bakanlığımıza ÇED raporu sunulmadığından herhangi bir değerlendirme yapılamadı. Eğer rapor yetkili firma tarafından bize sunulursa değerlendiririz. Projenin yapılmak istendiği alanın, Menemen Karagöl ve Yamanlar Karagöl Muhafaza Ormanları ilan edildiği için, muhafaza ormanları kuruluş amaçlarına aykırılık tespit edildi. Alanın, birinci derecede yangına hassas yörede yer alması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığının ÇED kararı da bize bildirilmedi. Orman Genel Müdürlüğünün alanla ilgili olumlu görüşü olmadığından rapor beklemededir. Eğer bize ÇED raporu gelirse biz de değerlendirmeye alırız. Herhangi bir kurumun olumsuz görüşü varsa biz de raporu olumsuz veririz.”
Kısa zamanda tekrar İzmir’e gelip kentsel dönüşüm hizmetlerini hızlandıracaklarını söyleyen Sarı, “Körfez projesine ilişkin de ÇED raporu süresinin uzatıldığı görüşü var. Körfezden çıkarılacak materyallerin Çamaltı bölgesinde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafına dökülmesi faaliyetinin kanuna uygun değil ve ada yapımı projesine karşın da bir hüküm bulunmuyor. Burada yaptığımız çalıştay da bu projeler için bir rapor hazırlanacak. Bize bilimsel raporların gelmesi lazım. Bu raporlar geldiği an değerlendirmeleri yaparız. Sonuç olarak ÇED süresinin uzun olmasının sebebi rapordaki eksikliklerden kaynaklanıyor” diye konuştu.
“ÇED RAPORU TAMAMLANMAMIŞ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “ÇED raporlarında eksik yok” açıklamasını hatırlatan Sarı, şunları söyledi:
“Sayın belediye başkanımızın ‘eksik yok dediği’ konular hangileri bilemiyorum ama biz tam bir rapor sunulduğu anda kurulda bunu değerlendiririz. Biz bakanlık olarak bu raporun tamamlanmadığını dile getiriyoruz. Belki tamamlanmıştır ama bakanlığımıza ulaşmamıştır. Yolda bir bekleme, gecikme olmuş olabilir. En kısa zamanda bize gönderirlerse ÇED kurulunda değerlendiririz.” Bakan Sarı, daha sonra özel bir uçakla Ankara’ya gitmek için İzmir Adnan Menderes Havaalanına doğru yola çıktı.
AYDOĞAN’DAN SİTEM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise toplantının çıkışında yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya sitem etti. “ÇED raporu eksik veya değil. O ayrı bir konu” diyen Aydoğan, “Bugün burada çevre ile ilgili arıtma tesislerinden çıkan atıkların ne olacağı konuşuluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’de atık sudan çıkan atıkları değerlendirmede çok tecrübeli ama böyle bir konuda yapılan toplantıda bize söz verilmiyor. Bu tuhaf bir durum. Bu konuda bizim bilgimiz, becerimiz, başarılarımız var. Türkiye’deki çalışan arıtmaların dörtte birini çalıştıran bir belediyeyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bize teşekkür etmesi lazım. Büyük yatırımlar yapıyoruz ama söz verilmiyor, tek taraflı konuşuluyor. Sayın Bakan, eline verilen notları bile doğru düzgün okuyamadı. Çok iyi bir inceleme yapması lazım” dedi.
(İHA)