Eğitim

Ballıca Kampüsü’ne cami

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ BALLICA KAMPÜSÜ’NDE YER ALAN 60 ADET BİN METREKARELİK VE 3 ADET 5 BİN METREKARELİK ALANA SAHİP OLAN TÜTÜN KURUTMA DEPOLARI VE HANGARLARI, ÜNİVERSİTE TARAFINDAN FAKÜLTELER, ATÖLYELER, LABORATUVARLAR, SOSYAL MERKEZ VE TEKNOPARK GİBİ FARKLI İŞLEVLERE DÖNÜŞTÜRÜLMEYE DEVAM EDİYOR. 2019’DAN BUGÜNE KADAR 28 HANGARIN RESTORASYONU VE DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLANDI. BU ÇERÇEVEDE TASARIM, MİMARLIK VE ŞEHİR ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TARAFINDAN KAMPÜSTE TASARLANAN CAMİ PROJESİ İÇİN SAMSUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT AYDIN VE ULUSOY UN YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. EREN GÜNHAN ULUSOY ARASINDA REKTÖRLÜK SENATO SALONU’NDA İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ. TÖRENE FAHRETTİN ULUSOY'UN EŞİ NEVİN ULUSOY VE ÖNCEKİ DÖNEM SAMSUN MİLLETVEKİLİ FUAT KÖKTAŞ KATILDI.

Ballıca Kampüsü’ne cami
18-09-2023 16:19

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’ne cami yapımı için protokol imzalandı.


Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde yer alan 60 adet bin metrekarelik ve 3 adet 5 bin metrekarelik alana sahip olan tütün kurutma depoları ve hangarları, üniversite tarafından fakülteler, atölyeler, laboratuvarlar, sosyal merkez ve Teknopark gibi farklı işlevlere dönüştürülmeye devam ediyor. 2019’dan bugüne kadar 28 hangarın restorasyonu ve dönüşümü tamamlandı. Bu çerçevede Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kampüste tasarlanan "Cami Projesi" için Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve iş adamı Dr. Eren Günhan Ulusoy arasında Rektörlük Senato Salonu’nda imza töreni gerçekleştirildi.


Törende konuşan Rektör Aydın, “Endüstriyel miras anlayışımız, tütün depolarını modern ve işlevsel mekanlara dönüştürme amacı taşımaktadır. Ballıca Kampüsümüz tarihi ve doğal güzellikleri koruma ve sürdürülebilirlik ilkelerini bir araya getirme konusunda önemli bir örneklik teşkil ediyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar Hocamızın 2022 yılında Üniversitemiz Ballıca Kampüsünü ziyaretinde kendisine yapmayı planladığımız ’Cami ve Öğrenci Merkezi Projesi’ni takdim etmiştik. Başkanımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleşen 2023 Bütçe Görüşmeleri’nde Milletvekilimiz Fuat Köktaş’a ‘Bu projeyi sizin takip etmenizi ve sahiplenmenizi istiyorum’ diye bir teklifi oldu. Fuat Köktaş Bey de Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bizleri arayarak, YÖK Başkanımıza verdiği sözü yerine getirmek istediğini ifade etti. Bu süreçte vekilimizin öncülüğünde başlayan çalışmalar neticesinde, iş adamı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Samsun’un duayen iş insanı babası merhum Fahrettin Ulusoy adına bu kampüs camisini yaptırabileceğini ifade etti ve sonrasında süreç hızlıca başladı. Bugün bu yapım protokolünü imzalamak adına bir araya geldik” dedi.


Aydın, caminin yanında yer alan öğrenci merkezinin yapımını ise Fuat Köktaş’ın üstleneceğini sözlerine ekledi.


Eren Günhan Ulusoy, “Babamız Fahrettin Ulusoy ile sağlığında kendisine, adına bir cami olması gerektiği görüşlerimizi ifade ediyorduk. Kendisini kaybettikten babamızla yaptığımız bu sohbetler bize bir vasiyet oldu. Bu noktada aile dostumuz Fuat Köktaş Vekilimizle sohbetlerimizde bu projeden bahsedildi. Bu projenin bir eğitim yuvası içerisinde olması babamızın eğitime verdiği desteği bildiğimiz için bizleri aile olarak ayrıca heyecanlandırdı. Babamızın ‘Arkamızdan iyi insan desinler yeter oğlum’ sözünden hareketle bizlerde bu projeyi üstlenmiş olduk” diye konuştu.


Fahrettin Ulusoy’un eşi Nevin Ulusoy ise “Eşim eğitime çok önem veriyordu. Bu nedenle aile olarak caminin bir öğrenci kampüsünün içerisinde olmasını çok değerli bulduk. Umarız gençlerimiz böylece manevi anlamda huzur bulurlar” açıklamasında bulundu.


Eski Milletvekili Fuat Köktaş da yaptığı açıklamada, “Şehrimizde ikinci devlet üniversitesi olan Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan ’Cami ve Öğrenci Merkezi Projesi’ protokolünü gerçekleştirmek için bir aradayız. Önemli olan gök kubbede hoş bir sada bırakabilmektir. Caminin yanında yer alan Öğrenci Merkezi Projesi’ni de üstlenerek eş zamanlı olarak bizler yürüteceğiz” ifadelerini kullandı. Projenin özellikleri


Samsun Üniversitesi Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tasarlanan caminin kapalı mekanları 700 kişilik. Bu sayı son cemaat yerleri ve yarı açık teraslarıyla birlikte 1100 kişiye çıkmakta. Cami, 690 m2 kapalı alan ve 580 m2 yarı açık alan olmak üzere toplam 1270 m2’lik alana sahip. Bir külliye mantığıyla tasarlanmış olan projede caminin haricinde 130 m2 çayhane ve 1120 m2 öğrenci merkezi bulunmakta. Proje, toplamda 2 bin 800 m2’lik bir alanı kapsamakta.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER