Yaşam

Belediye otobüsünde unutulan eşyalar şaşırtıyor

Belediye otobüslerinde takma dişlerini, koltuk değneklerini, işitme cihazlarını, ev tapularını hatta "evlilik cüzdanı" ve "alyanslarını" unutanlar oluyor.

Belediye otobüsünde unutulan eşyalar şaşırtıyor
21-11-2015 16:15

Cep telefonu, gözlük, şemsiye gibi kişisel eşyaların sıkça unutulduğu belediye otobüslerinde kadınlar en çok para, cüzdan ve kıyafet, erkekler ise en çok yüzük kaybediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım şirketi ESHOT'un Eşrefpaşa semtindeki bulunmuş eşya bürosuna her yıl binlerce unutulmuş obje getiriliyor.

Büroya en sık gelen eşyalar arasında cüzdan, cep telefonu, kıyafet, ayakkabı, gözlük, nüfus cüzdanı ve şemsiye yer alırken insan sağlığını yakından ilgilendiren koltuk değneği ve işitme cihazı da kaybedilenler arasında bulunuyor.

Kredi kartı ve evlilik cüzdanının yanı sıra ev tapusu da unutulan eşyaların arasında dikkat çekiyor.

- Çocuğunu otobüste unutup 5 saat sonra gelen var

ESHOT Genel Müdürlüğü İdari İşler Şube Müdürü Sadettin Tınaztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların yanında taşıdığı her şeyi otobüslerde unutabildiğini ya da düşürebildiğini, öğrenci çantası, makyaj malzemelerinin de bunlar arasında sıklıkla yer aldığını ifade etti.

Otobüslerde nadir olarak bulunan eşyaların ise ziynet eşyaları, diş protezleri ve gelinlik olduğunu anlatan Tınaztepe, yıllar önce ise bir vatandaşın sattığı evin parasını koyduğu çantayı otobüste bıraktığını dile getirdi.

Kemeraltı Çarşısı'na alışveriş için giden bir kadının da bindiği otobüste çocuğunu unuttuğunu söyleyen Tınaztepe, "Çocuk unutanla da karşılaştık. Saatlerce Kemeraltı'nda alışveriş yapan anne, hatırlayınca hareket memurluğuna gidip çocuğunu teslim aldı. Bu süre içinde de şoförlerimiz çocuğa bakmış" dedi.

- "Cep telefonlarını otobüste daha sık buluyoruz"

Teknolojinin ilerlemesiyle buluntu eşyaların da farklılaştığını aktaran Tınaztepe, şöyle devam etti:

"Cep telefonlarını otobüste daha sık buluyoruz. Kayıp ya da bulunmuş eşya bürosundaki değerli eşyalar web sitemizde yayınlanıyor. Ayrıntılar ise yazılmıyor. Çünkü vatandaş kaybettiği eşyaların sahipliğini ispat etmek zorunda. Hatta aynı para, cep telefonu, ziynet eşyası için iki kişinin başvurması durumunda adli makamlar devreye giriyor."

Bulunmuş Eşya Yönergesi doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyen Tınaztepe, buluntu eşyanın sayım ve tespiti yapıldıktan sonra sahibi gelinceye kadar ESHOT Genel Müdürlüğüne teslim edildiğini belirtti.

Büroya bu yıl gelen sıra dışı eşyalar arasında farklı kişilere ait 1 yıllık bir evlilik cüzdanı ve alyansın da yer aldığını söyleyen Sadettin Tınaztepe, "Bu konuda çok yorum yapmak istemiyorum ama haletiruhiyesine bağlıyorum, atmış mı unutmuş mu onu iyi bilmek, yorum yapmadan önce kişileri tanımak gerekiyor" dedi.

- "Erkekler en çok yüzük kaybediyorlar"

Bulunmuş Eşya Bürosu'nın 7 yıllık çalışanı Selvet Yeşilyuva da özellikle kaybedilen paralar konusunda büyük özen gösterdiklerini anlattı.

Para, ziynet, cep telefonu kaybettiğini söyleyerek büroya gelenlere çeşitli sorular yönelttiğini belirten Yeşilyuva, "Hangi otobüse bindiğini, gününü, paranın miktarını, cep telefonu modelini soruyoruz. Gerçekse belli oluyor, söylediği gerçek değilse tedirgin oluyor, karıştırıyor, doğru bilgiyi veremiyor. Çok araştırıyoruz, öyle her isteyen gelip buradan para, cep telefonu, ziynet eşyası alamıyor" dedi.

Kadınların en çok para, cüzdan, kıyafet kaybettiğini, erkeklerin ise en çok alyans için büroyu ziyaret ettiğini söyleyen Selvet Yeşilyuva, şöyle konuştu:

"Erkekler en çok yüzük kaybediyorlar. Cüzdan, kimlik kaybedenler de var. Neden kaybettiklerini onlara sormak lazım. Herhalde ceplerine koyarken düşürüyorlar. 'Neden yüzük cebinizdeydi' diye sorduğumuzda 'Çalışıyordum, çıkarmak zorunda kaldım, elimi kesiyordu' diyorlar. Eşlerinden önce neden yüzük kaybettiklerini bize anlatıyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER