Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra ikiye ayrılan Almanya’da oluÅŸan DoÄŸu ve Batı Almanya devletlerinin yanı sıra baÅŸkent Berlin de iÅŸgal kuvvetlerince Amerikan, Fransız, Ä°ngiliz ve Sovyet bölgesi olarak dörde bölündü. Dört parçaya ayrılan Berlin’de daha sonra batı ittifakı yönetimleri birleÅŸtirerek, Batı Berlin ÅŸehrini oluÅŸturdular. Böylelikle DoÄŸu Berlin Sovyet kontrolünde, Batı Berlin de batı ittifakının kontrolünde kalarak ÅŸehir ikiye ayrılmış oldu.
DoÄŸu Berlin’den batıya kaçışları engellemek için Sovyetler BirliÄŸi yönetimindeki Demokratik Almanya Cumhuriyeti Meclisinin aldığı bir kararla 13 AÄŸustos 1961’de DoÄŸu ile Batı Berlin’i birbirinden ayıran bir duvarın yapılmasına karar verilir ve 46 kilometre uzunluÄŸundaki duvarın inÅŸaatına baÅŸlanmıştı. 5 yılda tamamlanan Berlin Duvarı yapıldıktan sonra da 5 bin kiÅŸi birçok zorluÄŸa raÄŸmen Batı Berlin’e kaçmayı baÅŸardı.
YIKILIÅžI 5 YIL SÜRDÜ
DoÄŸu Almanya’da 1989 yılında duvarın yararsızlığı ve insanların hayatını nasıl etkilediÄŸi sorgulanmaya baÅŸlandı. Bunun üzerine 9 Kasım 1989 yılında bir basın toplantısı ile duvarın yıkılacağı ve 28 yıldır ülkeyi ortadan ikiye bölen bu karmaÅŸaya bir son verileceÄŸi duyuruldu. Gece yarısından baÅŸlayarak barikatları ve geçiÅŸ önlemlerini kaldıran Rus askerleri, belki de Alman tarihi açısından en büyük buluÅŸmalarından birine tanıklık etti. Duvarın her iki yanından da 2. Dünya Savaşı nedeniyle birbirinden ayrılan 100 binlerce kiÅŸi, bir insan seli oluÅŸturmuÅŸtu. Berlin duvarının son hali 4 yıl boyunca yapıldı. Yıkılışı ise 5 yıl sürdü.
Berin Duvarı’nın yıkılışı ve sınır kapılarının açılmasıyla birlikte 16 milyonluk DoÄŸu Almanya nüfusunun 4,3 milyonu, 4 gün içinde batıya geçerek akrabalarına kavuÅŸtu.
(Ä°HA)