Bursa

BESİAD: Tek çıkış yolu, üretim ve ihracat

‘Sanayinin Birleştirici Gücü’ mottosuyla sektörel faaliyetlerine devam eden Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD), 2023 yılı değerlendirmesi ve gelecek yıl beklentileri için üyeleriyle bir araya geldi.

BESİAD: Tek çıkış yolu, üretim ve ihracat
25-12-2023 12:46
25-12-2023 12:47

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 43. Bağlantı Elemanları, Tel ve Tel Ürünleri Meslek Komitesi ve BESİAD işbirliğiyle İstanbul Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde düzenlenen toplantı, BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Topuk, İSO 43. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Gökhan Ulaşan, Ekonomist ve Akademisyen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ile komite ve dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Sinan Topuk; “İş dünyasına verilecek her destek Türkiye’nin geleceğine yatırımdır”

Toplantıda yaptığı konuşmasında, iş dünyası açısından 2023 yılının çok farklı iç ve dış etkenlerle mücadeleyle geçtiğinin altını çizen BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Topuk, “Tüm olumsuzluklara rağmen, özel sektörümüzün yine zorluklardan yılmadan sürdürdüğü üretim ve ihracat azmi sayesinde, Türkiye ekonomisi bu yılı yüzde 5 gibi dengeli bir büyüme performansı ile kapatacak. 2023 yılı ihracatımız ise 255 milyar doları aşacak. Ancak reel sektörün istihdama, yatırıma, üretime ve ihracata artan bir ivmeyle devam edebilmesi amacıyla ekonomi yönetiminden beklentilerimizi de BESİAD olarak sektörümüz adına takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü inanıyoruz ki iş dünyasına verilecek her türlü destek Türkiye’nin geleceğine yatırımdır” şeklinde konuştu.

Topuk, “Dünyadaki rakiplerimizin 10’da 1’i kadar alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette var olmayı başarabiliyoruz”

Bağlantı elemanları sektörünün 1 milyar dolara yaklaşan ihracatını, kilogram başı değerini de Türkiye ortalamasının çok üzerinde olarak 4,1 dolar seviyesine yükseltmeyi başardığını kaydeden Başkan Topuk, üretim ve yatırımların artması için gereken destek ve düzenlemelere de dikkat çekti. Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payının Almanya'da yüzde 4, İtalya'da yüzde 2,8, OECD ortalamasının da yüzde 2,4 olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın sadece binde 3’te kaldığını vurgulayan Sinan Topuk, “Sanayiciler olarak, dünyadaki rakiplerimizin 10’da 1’i kadar alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette var olmayı başarabiliyoruz. Yeni yatırımların önünü açabilmek için ihtiyaç duyulan yeni sanayi alanları üretilmesi ihtiyacının mekânsal planlama yaklaşımı ile çözülmesini talep ediyoruz. Bu anlamda sanayicilerimize verilecek her destek, üyelerimizin önünü açacak her düzenleme Türkiye ekonomisine yüksek bir çarpan etkisi ile fayda olarak geri dönebilecek potansiyele sahiptir” açıklamasını yaptı.

BESİAD olarak mesleki eğitimden fuar ve B2B organizasyonlarına, dijital ve yeşil dönüşüm mentörlüğünden gelişim programlarına kadar birçok farklı alanda hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında da sektör temsilcilerine bilgiler veren Başkan Topuk, önümüzdeki süreçte ekonomi yönetiminden öncelikli beklentilerini de sıraladı.

Finansmana erişimin üretimi destekleyecek nitelikte kolaylaştırılması ve KGF destekli kredi paketlerinin artırılması gerektiğini belirten Topuk, “Girdi ve üretim maliyetini artıran unsurlar için ilave destekler oluşturulması, vergi dilimlerinin yükseltilmesi, ihracatçının dövizini bozdurup, ithalat için gerekli dövizi almak isterken maruz kaldığı alış-satış makasından korunmasına yönelik düzenlemeler, sınırda karbon vergisi devreye girmeden firmalarımıza yeşil dönüşüme özel destek mekanizmaları oluşturulması, vize süreçlerinde yaşanan sıkıntıların çözümü gibi konular iş dünyası olarak ortak beklentilerimizin başında gelmektedir” ifadelerini kullandı.

BESİAD’a Teşekkür

BESİAD yönetimine işbirliği ve çalışmaları için teşekkür eden İstanbul Sanayi Odası 43. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Gökhan Ulaşan ise, “Komite üyelerimizden gelen görüşler ve küresel dinamikler ışığında gerçekleştirdiğimiz bu istişare toplantıları, Odamızın daha geniş kitlelere ulaşması ve çalışmalarının daha iyi anlaşılması açısından da önemli fırsatlar sunuyor. Bu tür etkinlikler, sektörümüzdeki yenilikleri, ihtiyaçları ve gelişmeleri tartışmak adına kritik bir platform sağlıyor. BESİAD'ın bu değerli katkıları, sektörümüzün çeşitli yönlerini daha kapsamlı bir şekilde ele almamıza ve Odamızın misyonunu daha geniş bir perspektiften sunmamıza yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “İç talebin düşeceği bir ortamda, ihracat ve üretimin katkısı çok önemli”

Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve gelecek perspektifi hakkında katılımcılara ayrıntılı bir sunum yapan ve gelen sorulara da yanıtlar veren ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, 2023 yılında önceki yıllara göre yavaşlayan iç talebin önümüzdeki yıl da uygulanmaya devam edecek sıkı para politikaları doğrultusunda benzer eğilimini sürdürebileceği öngörüsünü paylaştı.

“Bu yıl Dünya ekonomisinde yavaşlama yılı oldu ama korkulduğu kadar büyük bir resesyon ve durgunluk gerçekleşmedi” diyen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “2023 yılında Türkiye ekonomisinde iç talebin canlılığını nispeten koruması büyümeye destek veren önemli bir etken oldu. Hala yapılması gereken çok şey var. Uygulanan para politikaları ile birlikte yapısal reformların da kısa sürede uygulamaya alınması kalıcı finansal istikrar için belirleyici nitelikte. Önümüzdeki süreçte iç talebin canlılığının düşeceği bir ortamda, ihracat ve üretimin katkısı Türkiye adına çok önemli. Sanayinin her sektörü çok değerli ama bağlantı elemanları birçok sanayi alanını ilgilendiren ve aslında sanayideki genel gidişatı oldukça güçlü yansıtan bir sektör. İhracatın canlanma ihtiyacı aslında bu sektörün önemli oranda bu hamleye katılmasını gerektiriyor. ‘Sanayinin Birleştirici Gücü’ vurgusuyla, bu gücü oluşturan sanayicilerle ilerlemek çok güzel” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER