Teknoloji

Bilgisayarlar duyguları anlayabilecek

'Affective Computing' adlı teknolojiyle bilgisayarlar insan duygularını anlayıp buna göre tepki verir hale gelecek.

Bilgisayarlar duyguları anlayabilecek
17-05-2015 17:51

Akıllanan bilgisayarlar, cep telefonları, televizyonlar hatta otomobillerimiz günlük hayatta kullandığımız hemen her ürün akıllanıp değişiyor. Yaşanan değişimlerle hem ürün hem de öğrenebilme yeteneğine sahip yazılımların hayatımızdaki önemi giderek artıyor. Ancak teknolojiye yön verenlerin, geleceğin dünyasını tasarlamaya soyunan şirketlerin hayalleri bunların çok daha ötesinde. 2030 ve sonrası için düşünülen dünyada bizim bugün bilgisayar dediğimiz cihazların tamamen farklı bir boyuta geçmesi gerekiyor.

DUYGULAR İZLENİYOR

Zira günümüzde insanlar tarafından yapılan pek çok iş ve sunulan hizmet yakın gelecekte bilgisayarlar veya insan görünümlü robotlar tarafından verilecek. Ancak makine ve yazılımların bu görevi üstlenebilmeleri için çok önemli bir özelliğe sahip olmaları gerekiyor: Duygusallık.

Teknoloji dünyasında 'Affective Computing' adıyla anılan bu alanda pek çok araştırma şirketi bilgisayarları insanların duygularını algılayabilir ve buna göre karşılık verebilir hale getirmeye çalışıyor. Bunun için ise özellikle öğrenme yeteneği olan yazılımlara yani algoritmalara büyük beklentiler bağlanmış durumda. Bu yazılımlar insanların yüz ifadelerinden seslerinin tonuna, yürüyüşlerinden oturuş şekillerine kadar her türlü bedensel hareketini izleyerek genel davranış kalıpları oluşturmaya çalışıyor. İnsanlar kızınca, sevinince veya üzülünce nasıl bakar? Böyle bir durumda beden dili veya özellikle kullandığı ifadeler nasıl değişir? Uzmanlar bu tür verilere ulaşılması halinde nesnelerin tamamen insan davranışlarına yönelik tepkiler verebileceğini ve sonsuz sayıda hizmet geliştirilebileceğini düşünüyor.

OTOLAR MORARACAK

Örneğin akıllı ev uygulamaları davranışlarınızdan moralinizin yüksek olduğunu anladığında hemen en sevdiğiniz hareketli müzik parçalarını çalmaya başlayacak. Moraliniz bozuksa tamamen sessiz bir ortam sağlanıp aydınlatma da buna göre yapılacak. Trafikte ise otomobiliniz sinirli olduğunuzu anladığında diğer akıllı otomobillere uyarı gönderecek. Yayaları uyarmak için ise otomobilin rengi değişecek.

BİLEKLİKTE BİLGİSAYARLAR DUYGUSAL BAĞ KURACAK

Yakın gelecekte geliştirilecek cihazların insan duygularını daha rahat anlayabilmeleri için bilekliklerden yararlanılacak. Bileklikler kullanıcının nabız seviyesi ve vücut ısısı gibi verilerini inceleyerek duygusal seviyesini anlamaya çalışacak. Ayrıca bileklik yardımıyla sağlanacak bilgiler kullanıcının stres veya sakinlik durumu hakkında da bilgisayarlara tanımlama yapacak.

76 ÜLKEDEN 21 MİLYON İNSANIN TEPKİSİ İNCELENDİ

-Affective Computing adlı araştırma dalı bilgisayarları insan duygularını anlar hale getirmeye çalışıyor.

-Akıllı yazılımlar (Algoritmalar) bunun için duygusal temelli insan davranışlarını inceleyip kalıplar oluşturuyor.

-ABD'li Affective adlı bir şirket 76 ülkeden 2.1 milyon insanın duygusal tepkilerini dijital olarak inceledi.

-Şirket inceleme sonrası insanların duygusal tepkimelere yönelik 11 milyar farklı işaret verdiğini belirledi.

-Bu veriler ışığında hazırlanacak algoritmalar insanların tepkilerini 'anlayacak' cihaz ve dijital hizmetler geliştirebilecek.

Kaynak : Habertürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER