Gündem

Binali Yıldırım'dan HGS açıklaması

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım köprü geçişleri ve HGS cezalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım'dan HGS açıklaması
06-01-2016 12:44

 

İşte Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

Köprülerden geçen yolcu sayısı 150 milyondan 141 milyona geriledi. Biz de nedenini araştırdık. Nedeni Marmaray. İnsanlar araçlarıyla gitmek yerine toplu taşımayı tercih ediyorlar. Bu da trafikteki araç sayısını azaltıyor.

Bu HGS şikayetleri doğru. Son günlerde gündem oldu. Nedeni 2014 yılına ait hatalı kayıtlar. Yolda, otoyolda geçerken okuyucular sizin plakanızı değerlendiriyor. Eğer paranız varsa bu geçiş normal olarak kabul ediliyor. Eğer paranız yoksa bunun on katına kadar ceza alabiliyorsunuz.

Bir ceza da hiç bir şekilde HGS OGS’niz olmuyor. yine on kat. Bazen de yanlış okumalar oluyor. Ben geçmedim diyor vatandaş. biz de merak ettik. Şu ortaya çıktı. Hatalı plaka uygulamaları.

Normalde plakalar altta klipsileri var, plakaların yazılı olduğu asıl plakalar koyuluyor. Plakada mesela sıfırın içine vida koyuluyor. Bu da sekiz gibi okunuyor ve de ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza kesiliyor. Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz.

Vatandaş haklı. Biz de bunu ciddi olarak araştırdık. Vidalar harflerin rakamların üzerine gelince hatalı.

Niye HGS varken OGS de yaptık. OGS hem cihazı çok pahalı hem de süresi var. Belirli bir süre sonra değiştirmek gerekiyor. Bir de işlemleri çok fazla. Vatandaşın bir günü böyle geçiyordu.

Daha basit bir sistem olsun dedik HGS'yi devreye soktuk. Şu anda 8 milyon HGS var 2 milyon OGS var. Zaman içinde hepsi dönecek, hepsi HGS olacak.

İki işlem yapacağız. HGS'lerden sorumlu kuruluş PTT. PTT kredi kartı veremediği için posta çeki hesabı veriyor. Kredi kartında eksi hesap olduğunda parası olmasa da geçiyor ama diğerinde parası bitince ceza alıyor.

PTT'de de bundan sonra gerekli kuruluşlarla konuşup eksi bakiye uygulaması başlayacak. Böylece ceza almayacak vatandaşlar.

Sekiz milyon HGS etiketi içinde bir kısmı imalattan bozuk çıkıyor. Maalesef vatandaş takıyor ama o etiket görevini yapmıyor. Bu şekilde etikete sahip olanların etiketleri yenilecek.

Tepeden okuyucuların göreceği ön camdaki yer belli. Doğru noktaya yerleşme okuma da yapmıyor. Kaçak geçiş muamelesi yapılıyor. Aslında etiketlerin nasıl kullanılacağı belli ama biraz daha tanıtmaya yönelik çalışma herhalde gerekli.

Şu anda geçerli olan rakamlar 2014 yılı. Cezaların bu kadar yüksek olması, 2015 yılındaki yeni düzenlemelerin devreye girmemiş olmasından. 2015 yılındaki düzenlemelerin geriye yönelik yapılmasına yönelik çalışma meclise taşınacak.

Cezalarla ilgili bildirimler geçikmeyecek. Her cezayı SMS ile bildirilecek. On gün içinde cezaya itiraz yapılırsa, ceza uygulanmayacak. On günden sonra ceza uygulanabilecek. Herkese üç ayda bir ceza bildirimleri yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER