Eğitim

Bölgenin yükselen yıldızı: Munzur Üniversitesi

2008 yılında kurulan munzur üniversitesi, bin civarındaki akademik ve idari personel, 10 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile bölgenin yükselen üniversitelerinden biri haline geldi. üniversitede, öğrenciler aldıkları eğitim yanı sıra bölümlerine ilişkin haftada bir sayfa yazarak eğitimci-yazar olarak da yetişiyor.

Bölgenin yükselen yıldızı: Munzur Üniversitesi
23-03-2024 10:35

Yaklaşık 16 yıl önce kurulan Munzur Üniversitesi, bin civarındaki akademik ve idari personel, 10 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile bölgenin yükselen üniversitelerinden biri haline geldi. Üniversitede, öğrenciler aldıkları eğitim yanı sıra bölümlerine ilişkin haftada bir sayfa yazarak eğitimci-yazar olarak da yetişiyor.


Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, üniversitenin genç bir üniversite olduğunu söyledi. Üniversitelerinin konu bazlı bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversitesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Peker, ’’Bizim burada 498 akademik bir o kadar da idari personelimiz var. Toplamda bin kişiyle hizmet sunulan ve 9 bin 200 öğrencisi olan bir üniversiteyiz. Çok güzel bir kampüsümüz var. Bu modüler şekilde yapılmış şu anda altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış ve bölgenin sorunlarının çözümüyle birlikte sosyal yapıda ciddi, hızlı bir şekilde ilerleme fırsatı olabilecek bir duruma gelmiştir” dedi. İdari ve güvenlik personeline yüksek lisans ve doktora fırsatı


İdari personelde güvenlik elemanı sayısının fazla olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Kenan Peker, “Bunların belki zamanla kendi pozisyonlarını değiştirmeleri için kendilerine üniversite okuma, yüksek lisans, doktora yapma fırsatlarını sunuyoruz. Herkesin eğitime önemi verdiği bir Tunceli’deyiz. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Yani şehirdeki herkesin en önemli konusu eğitim ve kampüs içinde insanların da uğraştığı konu aynı” diye konuştu.


Sadece kampüstü iyi bir eğitimin yetmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Kenan Peker, “Şehrin bir eğitim kültürünün oturmuş olması önemli. Munzur Üniversitesinin bulunduğu Tunceli ilimiz bu açıdan gerçekten kültür seviyesi yüksek, eğitim seviyesi yüksek, eğitime önem veren insanlardan oluşuyor. Yine bir bilimsel çalışma yapılacağı zaman, bilimsel kariyer düşünüldüğü zaman en önemli unsurlardan biri tarih ve tabiat okumalarıdır. Tarih, literatürde yer alıyor ama tabiat okumalarını yapmaya çalıştığınızda yine Tunceli büyük bir farklılık arz ediyor. bozulmamış tabiatıyla, faunasıyla, florasıyla büyük bir tabiat söz konusu. Tüm mesele tarih artı tabiat okumalarıyla teknoloji liderliği yapabilmek olmalıdır. Teknoloji liderliğini hangi alanda yapabilirsiniz? Bizim bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşarak mükemmeliyet merkezi olma şeklinde bir ihtisasımız var. Bu da stratejik ham maddeler ve ileri teknoloji uygulamaları şeklinde. Biz bunu da yöremizin özelliklerini dikkate alarak turizm sektörüne biraz daha ağırlık vermeye başladık. Turizm fakültesi başvurumuz YÖK’te. Öyle ümit ediyorum ki kabul edilir. Binamız hazır. Hoca sayısı yeterli. Dışarıdan fazla hoca, akademik kadro talebimiz de olmayacaktır. Yine daha yeni uygulamaya koyduğumuz turizm uygulama otelimiz de mevcut. Onun tefrişatını tamamlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Eğitimci-yazar yetişiyor


Üniversitede kariyer yapacak, okuyacak gençleri öncelikli eğitimci-yazar olmaya teşvik ettiklerini kaydeden Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, “Şu anda Munzur Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden farklı önem verdiği konulardan biri biz burada eğitimci-yazar kısmına önem verdik göreve geldiğimiz 8 ay öncesinden. Gençler, dinlediği derslerde, kendi alanında hoşuna giden derste haftada bir sayfa yazıyor. Okuryazar dediğimiz seviyeye geliyor, alanın veya eğitimci-yazar dediğimiz seviyeye geliyor. Kampüsün içerisinde bu öğrencilerimizin yazdıklarını fakültelere, meslek yüksekokulları koridorlara asıyor ve orada herkes gidip rahatlıkla okuyabiliyor. Bilim yolu şeklinde koridor oluşturmuş durumda bazı fakültelerimiz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER