Esnaf sanatkarlar, 31 Mart 2016 yılına kadar olan borçlarını yapılandırdıkları takdirde, borçlarının temerrüt faizleri silinerek sadece anaparayı ödeyecek. Yapılandırma 29 Haziran ve 29 Temmuz tarihlerinde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nde yapılacak. Borçlarını yapılandıran esnafların ise bu defa taksitlerini aksatmadan ödemeleri gerekiyor. Yapılandırma taksitlerini 2 kere aksatan esnafın yapılandırılması kaldırılacak ve borcu yapılandırılmamış haline geri dönecek.
"1999 YILININ BÜTÇESİ KADAR FİNANSMAN SAĞLIYORUZ"
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı (MESKOP) Recep Çınar, düzenlediği basın toplantısıyla yapılandırmayla ilgili bilgi verdi. Toplantıya MESKOP Üyesi ve Manisa Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Mehmet Üzen ve MESKOP Müdürü Fahrettin Orucu da katıldı.
Toplantıda Türkiye genelinde esnafa verilen desteklerle ilgili açıklama yapan Çınar, "Esnaf sanatkarımızın bugün itibariyle 20 katrilyona yaklaşan bir plasman hacmi var. Gümrük ve Ticaret Bakanımızla bir iftarda buluştuk. Yapılandırma meselesini de konuştuk. Kullandıkları bir ifade vardı. 20 katrilyon 1999 yılının Türkiye genel bütçesi olduğunu ifade ettiler. Bundan yaklaşık 18 yıl önceki Türkiye'nin genel bütçesi kadar parayı bugün esnaf sanatkarımıza finansman olarak vermekteyiz. Bununla birlikte devletimiz hazine destekli kredinin sadece yüzde 5 faizini esnaf sanatkarımız ödemekte. Diğer faizini hazine karşılamaktadır" dedi.
"GÜNEYDOĞU'DAKİ ESNAF ZOR DURUMDAYDI"
Borç yapılandırmasının ilk etapta Güneydoğu'daki terör mağduru esnaflar için düşünüldüğünü ancak daha sonra yapılan çalışmalarla birlikte tüm Türkiye için uygulanacağı bilgisini veren Çınar, "Bir iki aydan beri devam eden bir çalışmanın ürünü olan öncelikle Güneydoğu'daki esnaf sanatkarımıza yapılandırma planlanıyordu. Güneydoğu'da son zamanlardaki o terör örgütlerinin çatışmalarının, oradaki esnaf ve sanatkarlarımızın büyük bir bölümünde dükkanlar yağmalandı. Dükkanlar bombalandı. Esnafın işleri bozuldu. Esnaf alacağını alamadı. Borcunu ödeyemedi. Geldiğimiz noktada Güneydoğu'da o esnaf sanatkarımızın elinden tutmak, işini tekrar yoluna koymasını sağlamak ve borcunu ödeyebilmesi için bu yapılandırma şarttı. Ancak geçen şu zaman dilimi içerisinde diğer bölgelerden gelen talepler üzerine Merkez Birliğimiz, başta Genel Başkanımız olmak üzere Başkanlık Divanı ve yönetimimiz, Bakanımızla birlikte geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda Türkiye geneline bu yapılandırmanın yapılması kararlaştırıldı" diye konuştu.
"BUGÜNE KADAR TÜM FAİZLER SİLİNECEK"
Yapılandırmayla ilgili teknik detaylara değinen Çınar, "Alınan kararlar doğrultusunda takibe düşen esnaf sanatkarlarımız, gerek icra takibine, gerekse kurumsal takibe düşen esnaf sanatkarımızın temerrüt faizlerinin tamamının silinmesine. Yani yüzde 5 olan kredi faizi, temerrüt faizi yüzde 28 olarak çalışmakta. Bugüne kadar oluşmuş temerrüt faizlerimizin tamamının silinmesine. Yani tahsilat yaparken peşin ödemede, peşin getiren ortaklarımızın sadece ve sadece anaparasını tahsil etmek suretiyle onun üzerindeki miktar ne kadar olursa olsun o temerrüt faizlerini silmeye karar verildi" dedi.
"400 MİLYON LİRA ESNAFIN ÜZERİNDEN SİLİNDİ"
Türkiye geneli toplam faiz borçlarını açıklayan Çınar, "Türkiye genelinde 400 milyon lira, bu alınan kararla esnafımızın sanatkarımızın üzerinden siliyoruz. Manisa Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinde ise bu rakam 2 milyon 400 bin lira olarak karşımıza çıkmakta. Bu silinen paralar tamamen Esnaf Kefalet Kooperatiflerimizin birikimlerinden silinen paralardır. Yani bu faiz kaldırma meselesi tamamen maliyeti Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifimize ait olduğunu söylemek istiyorum" diye konuştu.
"DOĞRULUĞU TARTIŞMALI"
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Çınar, borç yapılandırmasıyla ilgili endişelerini de dile getirdi. Yapılandırmanın tartışmalı olduğunu söyleyen Çınar, "Bunun doğru mu, yanlış mı? olduğunu Türkiye genelinde Güneydoğu'nun buna ihtiyaç vardı, diğer bölgelere ihtiyaç var mıydı? tartışılabilir bir konu olmakla beraber, şunu ifade etmek istiyorum; yapılandırmaların sıkça gelmesini doğru bulmadığımızı söylemek istiyorum. En son iki yıl bile olmadı, 2014 yılında yapılan yapılandırma karşısında Haziran ayında bu yapılandırmanın tekrar gelmiş olması bunun doğruluğunu söylemek mümkün değil. Esnaf sanatkarımızın sıkıntılı dönemlerden geçtiğini biliyoruz. Gerçekten terör olaylarından, geçtiğimiz yıl Haziran ayından bu yana son bir yılda gerçekten ülkemiz belli sıkıtılar komşularıyla sorunlar varken, kendi içinde sorunlar varken terör sorunları varken ekonomik sorunlar da tabi ki esnaf sanatkarımızın tedirgin ediyor. Bunu aşmak mutlak önemli. Bu karar o anlamda algılamak istiyorum. Bundan sonra bu tip yapılandırmaların olmamasının daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
Ekonomi
Borcu olana müjde! Siliniyor
Türkiye genelindeki esnaf ve sanatkarların, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'ne olan borçları yapılandırılacak.