Bursa

BTSO ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ törenle hizmete açıldı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, 2013 Kasım ayında uygulamaya başlamasına rağmen son 8-9 ayda büyük ilgi gören arabuluculuk sistemi ile görüşülen 410 dosyadan 403'ünün anlaşma ile çözüldüğünü söyledi.

BTSO ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ törenle hizmete açıldı
25-05-2015 17:17

BTSO öncülüğünde Oda Merkez Binası’nda faaliyete başlayan Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin açılış toplantısına, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Bursa Başsavcı Vekili Sinan Sezer ile ticaret ve iş mahkemeleri hakimleri katıldı. BTSO Başkanı Başkan İbrahim Burkay, yargıda iş yükünü azaltmak ve uyuşmazlıkları çözmek için gerçekleştirilen arabuluculuk sisteminin dünyada 100’den fazla ülkede uygulandığını kaydetti. İş dünyası temsilcilerinin uzun süren davalarda, gereksiz zaman ve itibar kaybı yaşadığını anlatan Burkay, şöyle konuştu; "Bursa, ticari faaliyetlerin en yoğun olduğu illerin başında yer almaktadır. Türkiye’deki ilk defa BTSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ni hayata geçirdik. Merkezimiz ile ortaklarıyla birlikte 100 bine ulaşan üyemizin, ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarını önlemeyi hedefliyoruz. Üyelerimiz, merkezimizde masanın iki tarafına oturarak, yıllarca süren uyuşmazlıklarını en kısa sürede çözme imkanına kavuşacak. Arabuluculuğun ilk görüşme maliyeti konusunda üyelerimize maddi anlamda destek sağlayacağız. Ülkemizin hedeflerine daha fazla katkı sağlama adına, Bursa'daki firmaların enerjilerini işlerini büyütmeye, yeni istihdam alanlarını oluşturmaya ve kalkınma hamlesine katkıda bulunmaya harcamalarını amaçlamaktayız.".

SADECE YÜZDE 6 ÜCRET ÖDENİYOR

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise dava açarak hak aramanın arabuluculuk sisteminden faydalanarak çözüm bulmaya oranla daha maliyetli olduğunu söyledi. Tüketici hakem heyetlerindeki iş yüküne dikkat çeken Öztatar, "5 yılı bitirmiş 60 bin hukukçumuz var. Bizim 2 bin tane arabulucumuz var. Bu 2 bin tane tüketici hakem heyeti var. Bu sene arabulucu sayısında 10 bini yakalamayı hedefliyoruz. Arabuluculuğun bir asgari ücret tarifesi var. Taraflar daha yüksek ücretle de anlaşabilir. Sadece arabuluculuk hizmetinden faydalanmak için anlaşmazlığı kapsayan yüzde 6'sı bedel olarak ödeniyor. Bunun dışında bir ücret ödenmiyor. Bugün dava açtığınızda en az bin liraya yakın gider ajansı alınıyor. Bunların hiçbirini ödemek zorunda değilsiniz. Arabuluculuk bedeli de yüzde 6 oranında uygulanıyor. Bugün, 100 liralık bir dava açıldığında yüzde 40 oranında yargılanma giderleri ve vekalet ücreti ödeniyor. Bizde 100 liranın 6 lirası verilerek sorun çözülecek."

SENEDE 200 BİN DOSYA ÇÖZÜLÜRSE KARIMIZ 1.2 MİLYAR EURO

Arabuluculuk sisteminin resmi olarak 2013 yılı Kasım ayında yürürlüğe girmesine rağmen son 8-9 ay, özellikle son üç ayda halk tarafından bilindiğini belirten Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar şunları söyledi: "410 dosya çözümlendi. Bunun 403 dosyası anlaşmayla çözüldü. Yani yüzde 98'i anlaşmayla neticelendi. Kurum yeni bir kurum daha 8-9 aydır, son 3 aydır halk tarafından duyulmaya başlandı. Bu sene hedefimiz; 7 bin dosyanın arabuluculukta çözümlenmesi zorunlu olmadan. İtalya'da zorunlu olmadan 2010 yılında 2 bin dosya çözüldü. Zorunlu arabuluculuğa geçildi 149 bin dosya çözüldü. Sonra Anayasa Mahkemesi hak ihlalinden dolayı iptal etmişti 15 bine inmişti. Yeniden zorunlu arabuluculuk getirildi ve senede 200 bin dosya arabuluculukta çözüm buldu. İtalya'da 200 bin dosya arabuluculukta çözümleniyor. Biz 200 bin dosyayı arabulucuya götürdüğümüzde 1.2 milyar euro Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin karı var. Sadece dava yoluna değil de arabulucuya giderek bu para cebimizde kalıyor. Kağıdı, müşaviri, harçları, hakim masrafı, dosya masrafı derken mahkemelerin bir sürü gideri var. Komisyonlar kuruldu, tahminim yeni meclise sevk edilecek yasama yılıyla birlikte yeni mecliste görüşülecek. Bugün 300 liraya da arabulucu uygulaması oluyor. Gider avansı bin lira. Davayla karşılaştırdığınızda yüzde 75 daha az masraflı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER