Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üyelerinin ihracatını artırmaya yönelik hayata geçirilen Küresel Fuar Acentesi Projesi’nden faydalanan firma sayısı her geçen gün artıyor. 100’üncü iş gezisi kapsamında Güney Kore’nin Seul kentinde bulunan 40 kişilik BTSO heyeti, inşaat sektörünün önemli organizasyonları arasında gösterilen Korea Build 2017 fuarını ziyaret etti. Fuar alanında Güney Koreli firma temsilcileri ile ikili iş görüşmelerinde de bulunan heyet, Güney Kore’nin önemli teknoloji merkezlerini de yakından inceledi.
YATIRIM İMKANLARI KONUŞULDU
Temaslar kapsamında BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses ile Meclis Üyesi ve Heyet Başkanı Zeki Eker’in de yer aldığı heyetin ilk durağı Kore Ticaret Yatırım Destek Ajansı (KOTRA) oldu. Güney Kore’deki yatırım imkanları ve ticaret ortamı hakkında sunum yapılan heyete yabancı firmalara sağlanan hizmetlerle ilgili bilgi verildi. KOTRA yetkilisi So Hyung Jeong Güney Kore’nin uluslararası firmalar için önemli fırsatlara sahip olduğunu söyledi. Kore’nin Çin ve Japonya pazarının ortasında yer alması nedeniyle coğrafi bir avantajının olduğunu söyleyen Jeong, “Güney Kore yenilikçi bir pazar. Uluslararası yatırımcılar tarafından yeni ürünlerin test edildiği bir merkez olarak görülüyor. Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar ise her geçen gün artıyor. Son 15 yıl içerisinde iki kat artan bir Ar-Ge çalışması mevcut” diye konuştu. Invest Korea binasında yatırım yapan firmaları da ziyaret eden BTSO Heyeti, burada firmalara sunulan hizmetler hakkında bilgi aldı.
UZAKDOĞU’NUN SİLİKON VADİSİ
BTSO heyetinin temaslarındaki son durak ise Güney Kore’nin Silikon Vadisi olarak gösterilen Pangyo Teknoloji Vadisi oldu. İçerisinde 88 ayrı araştırma bölümünün bulunduğu kompleks hakkında bilgi veren merkez yetkilisi Cho Eun Suk, “2016 yılında yaklaşık 10 yıl süren bir projenin ürünü olarak hayata geçirilen merkezde yalnızca bilişim teknolojileri ile ilgili firmalar faaliyet gösteriyor. Özellikle oyun ve yazılım konularında Güney Kore’nin en büyük firmaları burada yer alıyor. Yaklaşık 70 bin kişinin çalıştığı Pangyo Teknoloji Vadisi’nde bin 200 şirket bulunuyor” diye konuştu.
TÜRK FİRMALARINA DAVET
Avrupalı şirketlerle Koreli şirketleri biraraya getiren Europe Business Center hakkında da bilgi veren Suk, “Avrupalı şirketlerin Güney Kore pazarına girerken karşılaştıkları sorunları çözme, ofis kurmalarına yardımcı olma ve Koreli iş ortağını bulma konularında firmalara hizmet veriyoruz. 7 ülkeden 36 firma şu an bu hizmetten faydalanıyor. Türk firmalarının da bu merkezden yararlanmalarını istiyoruz” dedi. BTSO heyeti ayrıca Pangyo Teknoloji Vadisi’nde yer alan ve yatırımcı ile iş fikri olan girişimciyi buluşturan Startup Campus’ü ziyaret ederek hayata geçirilen projeleri yakından inceledi.
“TİCARET KÖPRÜLERİ KURMAK İSTİYORUZ”
Güney Kore’de gerçekleştirilen ziyaretlerin önemine değinen BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, “Güney Kore özellikle bilgi teknolojileri ve katma değerli üretim konusunda dünyanın en önemli ülkelerinden birisi. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle hem Güney Kore pazarında ticaret yapmanın avantajlarını yakından görme fırsatı yakaladık hem de burada gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarını inceledik” dedi. Güney Kore’nin mesafe olarak uzak olmasına rağmen Çin ve Japonya pazarlarına yakınlığı sebebiyle stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Gürses, “Güney Kore ile ülkemiz arasında Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Ayrıca yatırımcılara da önemli fırsatlar sunuluyor. Çin ve Japonya gibi çok önemli pazarlara ulaşım noktasında olması da Güney Kore’yi cazip kılıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerdeki en önemli amacımız kentimiz ile Seul arasında yeni ticaret köprüleri kurarak işbirliklerini güçlendirmek” dedi.