Gündem

Bu da balık hastanesi, bu kadınların ne yaptığını duyunca çok şaşıracaksınız

Bodrum açıklarında bulunan balık çiftliğinde milyonarca levrek balığına teker teker aşı yapan kadınlar görenleri hayrete düşürüyor.

Bu da balık hastanesi, bu kadınların ne yaptığını duyunca çok şaşıracaksınız
24-01-2020 15:51

Bodrum açıklarında yetiÅŸtirilen levrekler sofralara gelmeden 20 ay öncesinden yetiÅŸtirilmeye baÅŸlıyor. Kuluçka döneminden 7 ay sonra özel hazırlanmış olan deniz havuzunda anastezi ile yarı baygın hale getirilen levrekler mikrobik bir durum oluÅŸmaması için teker teker aşılanıyor. 7 aylık olan levrekler özel bir sistemle boy boy ayrıldıktan sonra teker teker aşılanarak balık çiftliÄŸine geri dönüyor.

Günde 600 bin balık aşılanıyor

Aşılama iÅŸlemini yapan balık hemÅŸireleri 3 gurup halinde çalışıyor. Her gurup günde yaklaşık 200 bin balık aşılıyor. Günde toplam 600 bin balık aşılayan balık hemÅŸirelerinin yaptıkları iÅŸten memnun oldukları ise gözlerinden okunuyor. Serum ÅŸiÅŸelerinin içerisinde bulunan aşılar sayesinde balıklar sofralara gelene kadar hiçbir antibiyotik ilaç kullanmamış oluyor. Kılıç Balıkçılık tarafından AB standartlarında yetiÅŸtirilen bir levrek balığının sofralara gelmesi ise 20 ayı buluyor. Balıkların karın boÅŸluklarına aşılama iÅŸlemi yapan kadınlar balıkları teker teker saymayı da ihmal etmiyor.

Balık üretimi konusunda dünyanın sayılı firmaları arasında yer alan Kılıç Balık’ta görevli Uzman Veteriner Hekim Emre Åžen, AB standartlarının üzerinde gerçekleÅŸtirdikleri üretim ve yapılan aşılama iÅŸlemi hakkında bilgi verdi. Uyguladıkları sistemle balıkların insan eliyle tek tek enjeksiyon yapılarak aşılandığını belirten Uzman Veteriner Hekim Emre Åžen; “Yaklaşık 30 gram ağırlığa ulaÅŸan balıkları biz burada anesteziye alıyoruz. Daha sonra balıklar sistemden geçerken boylamaya ayrılıyor. Boylama iÅŸleminden geçen balıklara karın boÅŸluklarından 0.1 mililitre aşı zerk ediyoruz. Bu sayede de balıklar hasat edilip sofraya gelinceye kadar herhangi bir antibiyotiÄŸe veya herhangi bir kimyasala maruz kalmıyor. Balıkları sırf koruma amacıyla ve daha saÄŸlıklı ürünler yetiÅŸtirebilmek için adeta koruyucu hekimlik yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Yaklaşık 20 yıldır ürettikleri balıkları yumurtadan çıktıktan bir süre sonra hastalıklara karşı aşıladıklarını bu aşılama sayesinde balıkların hiçbir kimyasala maruz kalmadan yetiÅŸip sofralara ulaÅŸtığını kaydeden Uzman Veteriner Hekim Emre Åžen, “Norveç’te ne teknolojisi kullanıyorsa Türkiye’de de biz aynı teknolojiyi kullanıyoruz. Türkiye’nin en ve en kaliteli proteini olan balığını üretiyoruz. Avrupa’nın bizden ihraç ettiÄŸi tek hayvansal ürün balık” diyerek her gün tesislerinde yaklaşık 600 bin balığın bizzat insan eliyle aşılandığını belirtti.

SaÄŸlıklı bir yaÅŸam için haftada en az 2 gün balık tüketilmesini de öneren uzman veteriner Hekim Emre Åžen, özellikle çocukların daha saÄŸlıklı yetiÅŸmesi için bunun elzem olduÄŸunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER