Küresel politikaların ve ekonomik sorunların ele alındığı Bilderberg grubu bugün Avusturya’nın Telfs- Buchen kasabasında 4 günlük bir çalışma dönemi için toplanıyor. Edindiğimiz bilgilere göre IŞİD’e karşı mücadele bahanesiyle girişilen operasyonlarda Türkiye’ye kara harekatlarında bir rol verilmesi ele alınacak. Suriye’ye Irak üzerinden gelen otoyolun stratejik noktası olan Palmira’nın Mayıs ayı ortalarında IŞİD’in eline geçmesi üzerine Batı, bölgede yeni destek güçleri arıyor. Bugüne kadar Irak ve Suriye’nin Kuzey bölgelerinde kara gücü olarak sadece Kürt silahlı gruplara güvenebilen ABD, Türk askerini de mutlaka karadan savaşa sokma peşinde. Öte yandan, Türkiye’nin Suriye’de savaşan PKK gücü YPG’ye yeterli destek vermediğini düşünen Batılılar bu durumdan rahatsız. Batı’nın uzun bir süreden beri görünen amacı, Türkiye’de dışardan destekli bir CHP-HDP koalisyonun kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’nın emrine verilmesi.
GİZLİ BİR DÜNYA HÜKÜMETİ Mİ?
Şayet HDP hükümete girerse, Kuzey Suriye’de ABD koalisyonunun hava desteğiyle yapılacak operasyonlarda ön saflarda görev alacak Mehmetçikleri, YPG gerillaları komuta edecek. Bilderberg toplantılarında sık sık Lübnan ve diğer Ortadoğu ülkelerinde seyahatlar yapmış gaeteci Nuray Mert’in de bu konuda bir bildiri sunacaklar arasında bulunduğu ifade ediliyor. Bilderberg’de bu yıl tartışılacak diğer konular Ukrayna, İran’la nükleer anlaşma, Güney Çin Denizi ve Batı Avrupa’da terör ve bilgi teknolojileri.
Batı dünyasında etkili politikacılar, iş adamları, bilim insanları ve medya mensuplarının katıldığı bu grup, iddiaların aksine gizli bir dünya hükümeti olmayıp NATO’nun lobi kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. 32 kişiden oluşan Yönetim Kurulu hiç değişmeyen Bilderberg’e her yıl değişik kişiler çağrılıyor. Bu yıl toplantıya katılacakların sayısı 140 olarak belirtiliyor. Bu kişiler arasında Belçika Başbakanı Charles Michel, Eurogroupe Başkanı Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg var.
TÜRKİYE'DEN İLGİNÇ İSİMLER VAR
Toplantıya bu yıl Türkiye’den gazeteci Nuray Mert’in yanısıra, İsrail uzmanı Soli Özel, CHP’li politikacılar İlhan Kesici ve Selin Sayek Böke ve Türkiye’ye karşı Twitter’in avukatlığını yapan Gönenç Gürkaynak katılıyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise zaten Bilderberg’de de yönetim kurulu üyesi. Yönetim Kurulu üyeleri arasında ‘Karanlıklar Prensi’ olarak bilinen, Reagan ve Bush’un güvenlik danışmanı Richard Perle de var. Mustafa Koç ve Richard Perle ile birlikte çelik çekirdeği oluşturan yöneticilerin çoğu istihbarat ve silah sanayi dünyasından bilinen isimler. Bilderberg toplantılarının yapıldığı 1954’ten beri toplantı mekanlarını o ülkenin polisleri değil NATO askerleri koruyor. NATO’nun girişimiyle 1954’de yapılan ilk toplantının davetiyesinde ‘Batı uygarlığı değerleri’nden söz edilmiş olması dikkat çekiyor.
BİLDERBERG’İN SİVİL YÜZÜ DAVOS
Bilderberg soğuk savaş döneminde uzun yıllar komünizme karşı gizli savaş teknikleriyle birlikte anıldı. İtalya’daki Gladyo davasında bu toplantılar ve bunlara katılanlardan sık sık söz edildi. Bilderberg toplantısına katılacaklar içinde bu yıl Ortadoğu konusuna ilgisi bilinen kişilerin bulunması dikkat çekiyor. Bunlar arasında Fransız Profesör Gilles Kepel de var. Güvenlik uzmanlarının bildirdiğine göre Bilderberg toplantılarında hiçbir karar alınmıyor. NATO tarafından alınan kararlar ve izlenecek stratejiyle ilgili bilgiler kamuoyunda etkili kişilerle tartışılarak lobi yapılıyor. Bilderberg’in tutanaklarının yayınlanmaması bu stratejileri açığa vurmamak için. Bilderberg’in medyaya açık ve sivil yüzünü ise kış aylarında yapılan Davos toplantıları oluşturuyor. Davos’ta tartışılan konular daha çok ekonomik ağırlıklı. Görüldüğü gibi Batı dünyasının politik sisteminin temelinde askeri bir kuruluş olan NATO ve istihbarat örgütleri var. Bu merkezlerde alınan kararlar lobiler aracılığıyla kamuoyuna çeşitli yöntemlerle ulaştırılıyor.