Bursa

Bursa Barosu’nun Ankara çıkarması

Bursa Barosu, Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara’ya çıkarma yaptı. Başkan Av. Gürkan Altun önderliğinde Anıtkabir’e giden yönetim kurulu ve bir grup avukat, Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu. Bursa Barosu Heyeti, Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yardımcısı Av. Hakan Çavuşoğlu, TBMM’de de iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleriyle görüştü.

Bursa Barosu’nun Ankara çıkarması
29-10-2017 12:52

Bursa Barosu’nun Cumhuriyet Haftası etkinlikleri arasında yer alan Anıtkabir ziyaretine 30 avukat katıldı. Bursa Barosu Başkanı Güran Altun ve beraberindekilere Anıtkabir gezisinde, Manisalı asker Avukat Ahmet Uyanık’ın eşlik etmesi hoş bir tesadüf oldu. Cübbelerini Aslanlı yolun başında giyen Bursa Barosu Heyeti, askeri törenle Ata’nın huzuruna çıktı. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı, daha sonra da saygı duruşu yapıldı. Heyet daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti ve Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun Anıtkabir Şeref Defteri’ne şöyle yazdı:

“Büyük Atatürk;

Karanlığı delen yıldız olup yolumuzu aydınlatan ışığına meftun olarak geldiğimiz manevi huzurunda devrimlerinin izinde olan hukuka aşkla bağlı Bursa Barosu’nun en derin hürmet ve saygılarını getirdik sana…

Ömrünün en güzel zamanlarını savaş meydanlarında tüketirken bile aklın rehberliğini ilke edinmek için okuduğun onca kitaptan anladığımız üzere cehaletin karanlık ürettiğini ve her zaman ve her an en çok bununla mücadele etmemiz gerektiğini şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Öğretilmiş cehaletin yaratacağı iklimlerden bilim, sevgi, sanat, kültür, birlik üretilemeyeceğini bilen bizler aydınlık devrimini her zamankinden daha sıkı olarak kucaklıyoruz. Aklın ve bilimin ışığında dosdoğru yürümeye devam edeceğimize ve tüm gücümüzle devrimlerinin izinde kurduğun Cumhuriyete sadakatle bağlı olacağımıza bir kere daha ant içiyoruz.”

Heyet, daha sonra Anıtkabir Müzesi’ni gezdi.

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE ÇAVUŞOĞLU’NA ZİYARET

Bursa Barosu Heyeti, Anıtkabir’den sonra Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Av. Hakan Çavuşoğlu tarafından kabul edildi. Başkan Altun, Bursa Barosu’nun Cumhuriyet Haftası etkinliklerini özetledikten sonra, Avukat Ahmet Cem Fırat’ın uğradığı saldırı olayının ayrıntılarını anlattı. Altun, “Avukatlara yönelik saldırılar olağan hale geldiği gibi, ‘Hak etmiştir, kim bilir ne yapmıştır’la başlayıp, ‘Oh olsun’larla biten küfür, hakaret ve mesleği itibarsızlaştıran süreç yaşıyoruz. Son olay Bursa’da meslektaşımız Ahmet Cem Fırat’ın bıçaklanmasıdır. Bu olay bizi çok üzdü ama sonrasında yaşananlar bizi daha çok üzdü. Cezaların, tutuklamanın temel sebebi caydırıcı olmasıdır. Hukukta okurken, toplumsal infial kavramını öğrenmiştik. Son yıllarda görülmüyor artık, bazen hakim, vicdanen suçsuz olduğunu bile bile olaya karışan faili tutuklardı. Karşı tarafın, toplumun tepkisinden çekinerek, ona zarar gelmesin ve olay daha da büyümesin diye… Ama Ahmet Cem Fırat olayında, planlama var, ikrar var. Buna rağmen savcı tutuklama talep etmedi, hakim tutuklama kararı vermedi” diye konuştu.

Altun, başta ekonomik ve istihdam olmak üzere avukatların onlarca sorunu olduğunu, ancak güvenlik sorununun birinci sıraya geçtiğini belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Güvenliğin, huzurun olmadığı bir yerde meslektaşlarımıza ‘hadi buyurun, cübbenizi giyin, onurlu bir şekilde avukatlık yapın’ deme şansımız yok. Ben adliyenin bahçesinde üzerinde cübbe olan bir meslektaşıma ‘Cübbenin onuruna yakışmıyor, bunu burada giyme” deme hakkını kendimde görmüyorum artık. Kılık kıyafeti düzgün değilse de uyaramam. Çünkü biz o cübbenin onurunu meslektaşlarımıza Baro olarak yaşatamıyoruz. Ülke olarak da güvenliğini sağlayamıyoruz.”

ÇAVUŞOĞLU: ŞİDDETİN HAKLI SEBEBİ OLAMAZ

Başbakan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Av. Hakan Çavuşoğlu da, Bursa Barosu üyeliğinden dolayı her zaman gurur duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında “Adalet Komisyonu’nda yaklaşık 6 yıl çalıştım.  Adalet Bakanlığı’nın işlemleriyle yakinen ilgilenmiş bir arkadaşınız olarak, hem avukatlık mesleği hem de barolarla ilgili yaşanan bir takım sıkıntıların, taleplerin farkındayım. TBMM’de çok sayıda meslektaşımız var. Meslektaşlarımız için verdiğimiz mücadele, inşallah bundan sonraki süreçte daha ön açıcı, mesleklerini daha rahat icra edebilecekleri bir süreç olur” dedi.

Öncelikle Avukatlık Kanunu’nun değişmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Zaman zaman barolardan görüş alındığını biliyorum ama değişiklikle beraber sadece mesleki güvenceyi değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik konuları da teminat altına alan hükümlerin derç edilmesi taraftarıyım.

Tabii şiddet olayı sadece meslek bazında sorun değil. Hepimizin üzerinde mutabakat sağlayıp kınamamız gereken bir olay. Haklı gerekçesi olamaz. Avukatlık mesleğinin faaliyet alanı, daha ziyade ihtilaflar, husumetler… Bu nedenle avukatlar daha sağlam tedbirlerle korunmalıdır.”

AYDIN, İRGİL VE KAYIŞOĞLU İLE SOHBET

Bursa Barosu Heyeti, daha sonra da TBMM’ye gitti. Bursa milletvekilleri Av. İsmail Aydın, Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Dr. Ceyhun İrgil ile sohbet eden Bursa Heyeti’ne diğer Bursa milletvekillerinden Prof. Dr. Lale Karabıyık ile Orhan Sarıbal da “hoş geldiniz” dedi. TBMM binası içinde kısa bir gezinti yapıldı, burada da Bursa Heyeti’ne Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil anlatım yaptı.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombanın isabet ettiği yer de gösterildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER