Fuarda; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile açılan stantta üç gün boyunca yerli ve yabancı yatırımcılara Bursa tanıtıldı. Sıcaksu, İpekiş, Senatoryum gibi büyük projelerin uluslararası yatırımcılarla buluştuğu fuarda, üç gün içinde 80’i aşkın uluslararası yatırımcı kuruluşla görüşme yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve üst düzey bürokratların katıldığı görüşmelerde, uluslararası finans ve yatırımcı kuruluşlarının temsilcilerine Bursa’nın projeleri sunuldu.
Uluslararası yatırımcıları, şehir planlamacılarını, belediyeleri ve otel gruplarını bir araya getirerek yeni iş bağlantılarının kurulmasına olanak sağlayan MİPİM fuarında Bursa heyetinin önemli görüşmelerinden biri de Uluslararası Emlakçılar Konfederasyonu(FIABCI) yönetimi ile gerçekleştirildi. Dünya genelinden 39 ülke temsilcisinin katıldığı toplantıda, FIABCI Başkanı Kirkor Ajderhanyan’ın özel daveti üzerine Türkiye’den sadece Bursa heyeti yer aldı.
Uluslararası Emlakçılar Konfederasyonu’nun toplantısında, gayrimenkul sektöründeki süreç izlenimleri konularında sunum yapıldı ve dünya emlak piyasası, Avrupa’daki gelişmeler ve Türkiye özelindeki fırsatlar dile getirildi. FIABCI’nın toplantısında, dünyada gayrimenkul piyasası analiz edilirken ilk olarak fiyatların arttığı ve azaldığı ülkeler hakkında elde edilen 2015 verileri, FIABCI Fransa Bölge Başkanı tarafından açıklandı. Buna göre, Türkiye’nin emlak fiyatları konusunda en fazla artış kaydeden 7. ülke olduğu dile getirildi. Yine 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de emlak fiyatları kira fiyatlarından çok daha yüksek oranda artış göstermiş ve bu alanda tüm dünya ülkelerini geride bırakmış durumda.
2015 yılında Avrupa’da en yüksek emlak hareketliliğinin olduğu şehirler değerlendirildiğinde ise Londra’nın; 6 milyar Euro yatırım almış olan Paris, 3 milyar Euro yatırım almış olan Berlin ve Moskova ile 2’şer milyar Euro yatırım almış olan Dublin, Stocholm, Hamburg, Amsterdam ve Frankfurt’tan çok daha yüksek bir oranda yatırım çekerek 21 milyar Euro yatırıma ulaştığı kaydedildi. İngiltere’nin ülke olarak ise 30 milyar Euro gayrimenkul yatırımı çeken Almanya ve 16 milyar Euro yatırım çeken Fransa’dan çok daha yüksek bir oranda yatırım alarak 47 milyar Euro’luk gayrimenkul yatırımını çektiği ve bu oranla tüm Avrupa ülkelerinden çok daha yüksek bir performans gösterdiği kaydedildi. Toplantıda dünya gayrimenkul piyasasında en son yaşanan global krizden bu yana toparlanmaların devam ettiği ve piyasaların yukarı yönde ivmesini hızlandırıldığı belirtildi. Toplantının kapanış kısmında ise dünya gayrimenkul piyasasının 2020 projeksiyonları masaya yatırıldı. Projeksiyonların başında dünya gayrimenkul piyasasının özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük fırsatlar yaratacağı; hızlı büyüyen şehirlerin yatırım geri dönüşü konusunda çok daha büyük riskler barındırdığı; teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilirliğin gayrimenkul piyasasını yönlendireceği kaydedildi.
Toplantının ardından, Bursa Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, FIABCI Başkanı Kirkor Ajderhanyan’a plaket takdim etti.
FIABCI Başkanı Ajderhanyan, dünya emlak piyasası içinde Türkiye’nin ve Bursa’nın çok özel bir yer tuttuğunu belirterek, yakın bir zaman diliminde Bursa’ya gelerek, başta termal projeler olmak üzere şehrin önemli projelerini yakından inceleyeceğini ve bu projelerin dünyanın her yanından yatırımcılara sunulması için elinden geleni yapacağını söyledi.