Yenilenebilir enerji kaynaklarının artan şekilde kullanılması, yeşil alanların arttırılması için yeni kent parklarının yapılması, pasif yeşil alanların aktif hale getirilmesi, sürdürülebilir ulaşım modellerinin geliştirilmesi, bisiklet yollarının arttırılması gibi birçok çevre yatırımını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, çevre adına önemli bir envanter çalışmasını da tamamladı. Belediye için 'Kurumsal' ve tüm Bursa için 'Kentsel' sera gazı envanterleri hesaplanarak Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlandı. Bursa'nın kentsel sera gazı salımları Büyükşehir Belediyesi kurumsal salımları da dahil olmak üzere yaklaşık 12.5 milyon ton olarak hesaplandı. Kentin en belirgin sera gazı salımının 4 milyon ton CO2 eşdeğeri ile yüzde 32’lik oranla sanayiden kaynaklandığı belirlendi. İkinci önemli sera gazı kaynağı yüzde 21 ile konutlarda tüketilen enerji, yüzde 20’si ulaşım, yüzde 10’u da ticari-resmi binaların enerji tüketimleri oluşturdu. Pek çok ilde katı atık ve atık su kaynaklı sera gazı salımları kent envanterinin yüzde 5-10’u arasında gerçekleşirken, Bursa’da şimdiye kadar alınan önlemlerin katkısıyla bu oran yüzde 2 seviyesinde hesaplandı.
Salım değerlerinin ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlardan biri kentsel salımlarda sanayi enerji kullanımının yüksekliği oldu. Bir sanayi kenti olarak Bursa’nın mevcut sektörel dağılımla ilişkili konumunu pekiştireceği düşünülürse, ciddi bir azaltım stratejisinin sanayiden kaynaklanan salımlara ilişkin bir yol haritası ortaya koyması gerektiği açıkça ortaya çıktı. Bu bakımdan düşük karbon yoğunluğu esaslı yani yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir enerji tedarik stratejisinin sanayi için büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Bursa’nın sera gazı emisyonu kaynaklarını ortaya koyan çalışmayı takiben belirlenen salım kaynaklarının azaltımına yönelik; çevreci ulaşım alternatiflerinin geliştirilmesi, önemli bir yutak alanı olan ormanlık alanların korunması ve arttırılması, entegre katı atık yönetimine geçişle trafiğe çıkan araç sayısının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması, şehir planlama çalışmalarının iklim değişikliği bağlamında yapılması gibi kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi amacıyla Bursa İklim Değişikliği Eylem Planı çalıştayı gerçekleştirildi.
30 farklı kurum ve kuruluşun temsilcisinin katılım sağladığı çalıştayda kentsel yapılı çevre, ulaşım, enerji, sanayi, atık ve su yönetimi, tarım ve ormancılık olmak üzere 6 farklı temada grup çalışması gerçekleştirilerek iklim değişikliği eylem planının temelini oluşturacak azaltım stratejileri geliştirildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan yaşanabilir ve iklim dostu bir Bursa oluşturmak adına gerçekleştirilen bu önemli çalışmanın tüm Bursa için faydalı olmasını dileyerek, çalıştaya katılım sağlayan tüm kurum temsilcilerine duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.