Bursa

Bursa Valiliği, Ethephon'a savaş açtı

Bursa Valiliği, Türkiye’de yüzde 90’ını Bursa’da üretilen siyah incire erken olgunlaşması için Ethephon ilacı kullanan kişilere 10 bin lira para cezası kesileceğini açıkladı. Bursa Valiliği, Bursa siyah incirinde Ethephon kullanılmaması, kesim ve ihraç tarihlerine uyulması hakkında bir genelge yayınladı.

Bursa Valiliği, Ethephon'a savaş açtı
02-08-2016 13:16

Yayınlanan genelgede, “Siyah incir, Bursa’ya özgü bir meyve olup, bu alanda bir marka durumundadır. Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90‘ını karşılayan Bursa siyah inciri yılda 25 bin ton civarında üretilmektedir. Bunun yüzde 70'i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 40-45 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır" cümlelerine yer verildi.
Geçtiğimiz yıllarda bazı üreticilerin incirde erkan olgunlaşmayı teşvik eden Ethephon kullanımından dolayı siyah incirin imajının zarar gördüğünü ifade edilen genelgede, “Birkaç bilinçsiz ve sorumsuz kişinin, ülkemiz ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar vermeye hakkı yoktur. Bursa siyah incirinin taze olarak gittiği ülke pazarlarında kalite ve tüm özelliklerini koruyarak tüketilmesi ve buna göre yurt dışında talep oluşturması son derece önem arz etmektedir. Özellikle kesim ve ihraç tarihlerine uyularak sektörün zarar görmemesi için, gerek üreticilerin gerekse ihracatçılarımızın kesim ve ihraç tarihlerine uyarak ürünün hasat edilmesi daha sonra ihracata gönderilmesi gerekmektedir. Bursa’nın hem lider hem tekel olduğu bu değerli ürünümüzü hak ettiği konumda tutmak ve daha da geliştirmek, üreticilerimizin emeğini ve alın terini korumak, yanlış uygulamalara karşı üreticileri ve sorumluları uyarmak, haksız rekabeti önlemek, sektör paydaşları arasında birbirlerinin zararına yol açan davranışlar yerine, tamamının ortak yararının sağlanmasına çalışmak için bu genelgenin çıkarılması ve uygulamaya konulmasında yarar ve zaruret görülmüştür” denildi.


Öte yandan üreticilerin ciddi şekilde uyaran Valilik, “İlimizde yetiştiriciliği yapılan Bursa siyah incirinde ekonomik zarar eşiği oluşturacak hastalık ve zararlı etmeni bulunmadığından kapama bahçe olarak tesis edilen siyah incir bahçelerinde zirai mücadele yapılmayacak. Zeytin ve bağ alanları ile karışık olan üretim sahalarında zirai mücadele uygulayacaklarında her türlü önlemi alarak, rüzgarın yönü, şiddeti, hava akımı gibi unsurlar uygun olduğunda elle ilaçlama yapılarak, ilaç bulaşmasına asla fırsat verilmeyecek. Siyah incirinin hasat tarihi iklim şartları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma gibi durumları dikkate alınarak Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen tarihten daha önce, kesinlikle ihracata yönelik kesim ve depolama yapılmayacaktır. Fenolojik olgunlaşmadan önce kısa vade de ve erken piyasaya girmek, yüksek fiyat avantajından yararlanarak, daha çok gelir sağlamak gibi bireysel tavır ve davranışlarda bulunmak, uzun vadede hem kendilerine, hem de ülkemize zarar verecektir. Bu nedenle üreticilerimizin tarafından olgunlaşmayı hızlandıran Ethephon etkili maddeli Bitki Gelişimini Düzenleyiciyi kesinlikle kullanmayacaktır. Kesim tarihine uymayan, Ethophen kullanan üreticiler ile ilgili şikayetler ALO 147 Gıda Hattına yapılacaktır. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından kurulan denetim ekiplerince kesim ve ihraç izninin verileceği tarihe kadar denetimler aralıksız devam edecektir. Yasaklanan bitki koruma ürünü kullananlara 10 bin TL idari para cezası verilecektir. Ürünlerin insan sağlığı risk oluşturması durumunda tüm masraflar sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır, mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Öte yandan aykırılık sadece etiket bilgilerinden kaynaklanıyor ise idari para cezası 5 bin lira olarak uygulanır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER