Bursa

Bursa'da bu mahallede davul çalmaya korkuyorlar

Bursa’da Emirsultan hazretlerinin türbesinin ve camisinin bulunduğu mahallede, yüzlerce yıldır Ramazan ayında sahurda davul çalınmıyor. Mahallede davul çalanların tokat yediği, aklını kaybettiği ve farklı hallere büründüğü yönündeki rivayetlerden korkan davulcular, burada yaşayanları “Pilava pilava” diye bağırıp zillerine basarak sahura kaldırıyor.

Bursa'da bu mahallede davul çalmaya korkuyorlar
07-06-2017 14:13

Merkez Yıldırım İlçesi’nde bulunan Emirsultan Hazretleri’nin Türbesi ve camisinin olduğu ve kendi adının verildiği Emirsultan Mahallesi'nde yıllardır vatandaşların sahura kalkması için davul çalınmıyor. Rivayete göre; önceleri davul çalan bir kişi, gece aynı mahalledeki evinde yatmasına rağmen sabah yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Atıcılar Mahallesi'ndeki mezarlıkta kalktığını söyledi. Benzer olayların yaşanması üzerine Emirsultan’da sahur vakti davul çalınmıyor.

Nüfusu 10 bini geçen Emirsultan Mahallesi sakinlerinden Şerafettin Torun, “ 40 yıldır Emirsultan'da oturmaktayım. Emirsultan'da davul çalınmaz 'Pilava Pilava' diye bağırılır. Bunun nedeni ise yüzlerce yıldır davul çalan kişilerin "aklını kaybettiği, tokat yediği ya da sıkıntı yaşadıkları" yönündeki rivayetler. Davul çalma geleneği, "Pilava geleneğine" çevrilmiş. "Pilava pilava' geleneği Emirsultan'da insanları sahura davet etmek demektir. Bizim bölgemizde çalışan görevli sahura bir süre kala zillere basıp 'Pilava Pilava' diyerek insanları sahura kaldırıyor” dedi. Nöbetleşe devam eden sistemde bazen bayanlar da kapı kapı gezip zillere basarak vatandaşları sahura kaldırıyor.

EMİRSULTAN HAZRETLERİ KİMDİR?

Osmanlıların kuruluş devrinde yaşayan, tefsir, hadis, kelam alimi ve mutasavvıf. İsmi, Muhammed bin Ali el-Hüseyni el-Buhara olup, lakabı Şemsüddin’dir. 770 (m. 1368) senesinde Buhara’da doğdu. 833 (m. 1430) senesinde Bursa’da veba hastalığından vefat etmiştir. Türbesi, Bursa’da kendi ismiyle anılan caminin yanındadır. Türbesini ziyaret edenler, mübarek ruhundan feyz almaktadırlar. Seyyid olup, soyu Hazreti Hüseyn’e dayanır.Çeşitli ilimlerde söz sahibi olan Emir Sultan, dinin emirlerini yerine getiren nadir insanlardandı. Alim ve ilim menbaı olan ve Buhara’da yetişen Emir Sultan, ilim öğrenmek için Mekke ve Medine’ye gitti. Hac vazifesini yerine getirdikten sonra, niyeti Medine’ye yerleşmekti. Ancak orada gördüğü bir rüya üzerine, fikrini değiştirdi ve Bursa’ya yerleşti. Ona, Buhara’da doğduğu için Muhammed Buhari, Seyyid olduğu için “Emir Buhari”, Yıldırım Bayezid Han’ın damadı olduktan sonra da “Emir Sultan” denilmiştir.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER