Bursa Kamu Hastaneleri BirliÄŸine baÄŸlı Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne açık veya kapalı operasyonla kurtarılan çocuklar ailelerine derin bir nefes aldırıyor.
Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr. Kaan Demirören, cisim yutmasının yaygın bir problem olduÄŸunu söyledi.
Yutulan cisimler hakkında açıklama yapan Doç.Dr. Kaan Demirören, “Çocuklarda yabancı cisim kaçması iki türlü neticeleniyor. Biri yemek, diÄŸeri nefes borusuna kaçabiliyor. Nefes borusuna kaçan cisimler ölümlere kadar yol açabilir. Biz gastroenterologlar olarak beslenme yoluna kaçanlarla ilgileniyoruz. Bu iÅŸlemi yaparken endoskopi aletini kullanarak ameliyatsız olarak çıkarmaya çalışıyoruz. Tabii bu tarz kazalar maalesef toplumumuzda çok yaygın. Özellikle beÅŸ yaşından küçük çocuklarda, henüz bu bilinç yerleÅŸmediÄŸi için ailelerin çok dikkatli olması lazım. Biz bebeklerde bile çok sık yabancı cisim yutmalarını görüyoruz. Bebeklerin üzerine iliÅŸtirilen çengelli iÄŸne büyük problem oluÅŸturuyor. Çengelli iÄŸne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaÅŸtık. Biraz daha büyük çocuklarda madeni paralar en sık karşılaÅŸtığımız yabancı cisimlerden bir tanesi. ÇocuÄŸun eliyle aÄŸzına götürebileceÄŸi cisimleri yutulabilir.” dedi.
ANNE BABALAR DÄ°KKAT
Doç.Dr. Demirören, ÅŸöyle devam etti: “Yutulan cisimlerde hiç istemediÄŸimiz sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olması gerekir. Bu iste anne babaya çok iÅŸ düÅŸüyor ama çocukların evde ablası, aÄŸabeyi ya da baÅŸka bir bakanı varsa onlarda önemli. Çünkü onlarda çocuk olup kendisinden küçük olan kardeÅŸlerinde kazaya sebep verebilir. Böyle bir iÅŸlem olduÄŸunda da herhangi bir gıda almadan hastaneye getirilmesi gerekir. Kolye parçaları, anahtarlık, iÄŸne, toplu iÄŸne, çengelli iÄŸne dikiÅŸ iÄŸneleri maalesef bunlar karşılaÅŸtığımız bir kısmını çıkarttığımız, bazılarının ameliyata sebebiyet verdiÄŸi bu kazalar tabi ki toplumsal saÄŸlık problemi olmaya devam ediyor. Bilinçlendirme evde anne babadan baÅŸlayacak. Ayrıca bu konunun yaygın bir ÅŸekilde konuÅŸulması toplumdaki duyarlılığı artıracaktır.”