Bursa

Bursa'da gazete hack'lendi! Vatandaşı uyardılar, kendi başlarına geldi!

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde haftalık yayın yapan bir gazetenin sahibi Ömürlü Aydın'ın (38), tıkladığı virüslü program yüzünden bilgisayarındaki 11 yıllık gazete arşivi ve özel belgeleri "hack"lendi. 

Bursa'da gazete hack'lendi! Vatandaşı uyardılar, kendi başlarına geldi!
16-12-2015 13:04

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 gün önce ofiste kullandığı bilgisayardaki dosyaları açamadığını söyledi.

Bu olay nedeniyle sıkıntı yaşadığını vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"Sabah ofisime geldiğimde bana lazım olan dosyayı açmak istedim. Dosyayı tıkladığımda bir uyarı mesajı aldım ve dosyalarım açılmadı. Bu uyarı İngilizce idi. Tercüme programları ve İngilizceyi çok az bildiğim için tercüme ettirdim. Tercümeden sonra şok oldum. 'Belgelerime ve dosyalarıma el konulduğunu' ifade eden bir mesaj vardı. Bilgisayarımın ele geçirildiğini anladım. İki gün bu olayın etkisinde kaldım. Arşivime girmeye çalışıyorum giremiyorum. Bütün belgelerim, gazetenin arşivi kilitlenmiş ve hackerlerin uyarılarıyla doldurulmuştu. 'Bunun çözülmesi için kendilerine ödeme yapmam' isteniyordu. Ne yapacağımı şaşırdım. Benden istedikleri parayı direkt nakit olarak istemiyorlar. İlk gün için istedikleri 500 dolar karşılığında Amerika'daki bir bankadan hisse senedi almam istendi. Daha sonra da o senedin hesaplarına aktarılmasını talep ettiler."

 Mesajlarda "İlk gün için istenen 500 doların gecikme halinde artacağı" bilgisinin yer aldığını belirten Aydın, "Uluslararası bir dolandırıcı grubu gazetemi sabote etti" diye konuştu.

Bunun üzerine Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesine şikayette bulunduğunu anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Bilgisayarımın hacklendiğini anladıktan sonra polise haber verdim. Emniyete gelmemi söylediler. Olayı orada kendilerine anlattım ve şikayetçi oldum. Bu olayların Türkiye'de yeni yeni başladığını bana söylediler. Uluslararası bir şebekenin Türkiye'yi tehdit ettiğini ve şebekeyi bir türlü yakalayamadıklarını belirttiler. Bu arşivde her şeyimiz vardı. Çocuğumun video görüntülerinden tutun da 11 yıllık gazetemizin arşivi vardı. Gazete arşivlerini kurtardık. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne (BYEGM) çıkan her sayımızı gönderdiğimiz için o arşive ulaşma şansımız oldu ama diğer verileri kaybettik. Önemli bilgilerimiz gitti. Ayrıca matbaa işleri ile uğraşıyorduk, onun da verileri vardı. Kaybedilen sadece manevi bir değerdi."

-"Bunu telafi ederiz ama yeter ki vatandaşlar mağdur olmasın"

Aydın, vatandaşlara aynı oyuna düşmemeleri uyarısında bulunarak şunları kaydetti:

"Bu virüslerin her zaman olacağını öğrendim. Bunun için her zaman verilerimi yedeklemem gerektiğini anladım. Bundan sonraki aşamada bilgisayarda ne yaparsam yapayım yedeklemeyi yapıyorum. Günlük olarak yaptığım yedeklemeyi de internete bağlı olmayan başka bilgisayara aktarıyorum. Herkesin bu konuda dikkatli olmasını istiyorum. Resmen bu uluslararası bir hırsızlık şebekesi. Bunları hırsız olarak tabir ediyorum çünkü bilgisayarımdaki belgeleri çaldılar. Bunu telafi ederiz ama yeter ki vatandaşlar bu konuda mağdur olmasın. Bilgisayarlarını yedeklesinler, gerekirse belgelerini internetsiz ortama aktarsınlar."

-"Defalarca vatandaşları uyardık"

Aydın, bu durumun herkesin başına gelebileceğini, gazeteci olarak bu tür olaya maruz kaldığı için sıkıntı çektiğini ifade ederek, "Defalarca gazetemizde bu tür haberleri yaparak vatandaşları uyardık. Şimdi bizim başımıza geldi bu olay. Bunun için dikkat etmek gerekir. Bilmediğiniz, tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayalım" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER