Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’ya kazandırdığı Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, tekstil üzerine yapılan çalışmaları bünyesinde ağırlamaya devam ediyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm işbirliğinde hazırlanan “Korku ve Çaresizliğin Yadsınması” isimli sergi, düzenlenen törenle izlenime açıldı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz’a ait projede, kadınlar hemcinslerine yardım etmek, yanlarında olduklarını göstermek amacıyla giydikleri beyaz gömleklerini bağışladı. İzmir, İstanbul, Antalya, Hatay, Kaunas, Klaipedia, Vilnius ve Essen’den projeye her yaştan 70 kadın destek verdi. Toplanan yaklaşık 200 beyaz gömlek kesilerek farklı hikayelerin anlatıldığı yeni gömlekler oluşturuldu. 21 gömlekten oluşan sergideki 6 metre uzunluğunda olan en büyük gömlek, projeye destek veren tüm kadınlara teşekkür etmek amacıyla hazırlandı. Diğer 20 gömleğin her biri ise ayrı bir hikayeyi anlatıyor. Gömleklerin üzerine çocuk yaşta evlendirilenler, annesinden koparılan genç kızlar, onların yakarışları, türküleri, Türkiye, Litvanya ve dünyada kadınların uğradığı şiddet hakkında istatistiki veriler yer alıyor.
Törene, Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı M. Necati Şahin, Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, kadın derneklerinin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta konuşan Küratör Prof. Dr. Ayten Sürür, serginin kadına şiddet konusunu farklı bir biçimde ele aldığını söyledi. Türk geleneğinde gömleğin bir koruyucu simge olduğunu, sergideki gömleklerin de kadınları sembolize ettiğini belirten Sürür, kadına şiddetin hiçbir zaman tam anlamıyla ifade edilemediğini dile getirdi.
Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ise, serginin hazırlanmasında kendilerine destek olan Büyükşehir Belediyesi’ne ve Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ne teşekkür etti. Her gün basında kadına şiddetle ilgili haberler okuduklarını, yüzyıllardır şiddetin eksilmeden sürdüğünü anlatan Adanır, çalışma arkadaşı Jovita Sakalauskaite Kurnaz’ın memleketi Litvanya’da da benzer olayların sıkça yaşandığını, duruma tepki göstermek amacıyla sergiyi hazırladıklarını ifade etti. Koruyucu özelliği olan gömlekten yola çıktıklarını, çevrelerindeki kadınların da desteğini aldıklarını belirten Adanır, birçok şehirden kadınların gömleklerini bağışladığını, çalışmada kadınları korumayı sembolize ettiklerini aktardı. Adanır, herkesi ve özellikle erkekleri sergiyi gezmeye davet etti.
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin hazırladığı sergide, kadınların yaşadığı meselelerin farklı bakış açısıyla ele alındığını dile getirdi. Projeye, kadınların hemcinslerine yardım etmek, yanlarında olduklarını göstermek amacıyla gömleklerini bağışlamasının anlamlı olduğunu anlatan Karlık, “Projeye her yaştan 70 kadın destek verirken, 200 beyaz gömlek kesilerek farklı hikayelerin anlatıldığı yeni gömlekler oluşturuldu. 21 gömlekten oluşan sergideki altı metre uzunluğunda olan en büyük gömleğe, projeye destek veren tüm kadınların isimleri yazıldı. Diğer 20 gömleğin her biri ayrı bir hikayeyi anlatıyor. Sergide özellikle kadınların maruz kaldığı şiddete dikkat çekiliyor. Umarım sergi, şiddet gören kadınların sesinin duyulmasına, şiddetin son bulmasına, kadınların mutlu olmasına yardımcı olur” dedi.
Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde izlenime açılan sergi, 8 Nisan 2016 tarihine kadar açık kalacak.