Ördekli Kültür Merkezi’n de gerçekleştirilen, İl Kadın Kolları Başkanı Semra Doğan ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya, çok sayıda mahalle muhtarı ve kadınlar büyük ilgi gösterdi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Dr. Birkan Sancak , konuşmasının başında, yapılan bu eğitim çalışmalarının çok isabetli olduğunu söyleyerek, MHP Bursa İl Kadın kollarına duyarlılıkları için teşekkür etti. Dr. Birkan Sancak madde bağımlılığının sağlık üzerine etkilerini gündeme getirirken, bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğunu ve yeni kullanım aşamasında olan ve henüz bağımlı olmayan gençlerin bırakma oranının yüzde 90 olduğunu belirtti.
Uzman Psikolog Meryem Şahin ise, ‘’madde bağımlısı gençlerde ortak öykü genellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite olmasıdır’’ dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kadın Kolları Başkanı Semra Doğan “Bir anne ve kadın olmanın bize yüklediği sorumlulukla bu konuya duyarsız kalamazdık. Hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız. Anne ve babaların bilinçlendirilmesi madde bağımlılığı ile mücadelede en etkili yöntem. Biz de bir dizi farkındalık toplantısı yapmaya karar verdik. Bunun ilkini de Alemdar Mahallesi’nde, ikincisini ise bugün gerçekleştiriyoruz ” diye konuştu.
TEDAVİ BAŞVURULARINDA YÜZDE 700 ARTIŞ!
Madde bağımlılığın geldiği vahim tabloyu gözler önüne seren Başkan Doğan “ 2007 yılında madde bağımlılığı merkezlerinde tedavi görenlerin sayısı 38 bin iken 2013’te bu rakam 7 kat artarak 258 bine yükselmiştir. Uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili tedavi merkezlerine müracaat eden hasta sayısında yüzde 700 madde bağlantılı ölüm sayılarında ise yüzde 220 artış yaşanmıştır. 2013 yılında yatarak tedavi gören hastaların maddeyi ilk kullanım yaşı incelendiğinde yüzde 70’e yakınının 15-24 yaş olduğu görülmektedir. Bu kanayan yara hepimizin yarasıdır” dedi.
5-10 YIL İÇİNDE TOPLU ÖLÜMLER GERÇEKLEŞEBİLİR!
Ayrıca başkan Doğan ‘’ Ürkütücü bir tespitte, Bursa Devlet Hastanesi'ne bağlı olarak hizmet veren AMATEM'i n yetkililerinden gelmiştir. Yetkililere göre bu durum, ciddi önlemler alınmadığı takdirde önümüzde ki 5-10 yıl içinde toplu ölümlere dahi yol açabilecek boyuttadır. Bu tespit bile durumun vehametini ortaya koymaya yetiyor aslında ‘’ dedi.
Ayık Yaşamla Buluşturma Derneği (AY-BUDER) gönüllülerinden madde bağımlısı annesi Düriye Özlü ise yaşadığı acı tecrübeleri paylaştı .Madde bağımlısı annesi Düriye Özlü ise bunun şeker hastalığı gibi kronik ve bir aile hastalığı olduğunu oğlunun tedavi sürecinde öğrendiğini söyledi. AYBUDER ile tanışana kadar çaresiz olduğunu, dernek sayesinde oğlunu madde bağımlılığından kurtardığını anlatan Özlü şu mesajı verdi: “Madde bağımlılığı ile mücadele uzun bir yol. Ölene kadar sürüyor. Çocuklarınızın her istediğini yapmayın. Anne ve baba aynı kararlılıkla bu soruna çözüm aramalı” diye konuştu.