Bursa

Bursa'da minik Aylan'ın kısa filmi çekildi!

Yunanistan'a geçmeye çalışırken 2 Eylül'de ailesiyle bindiği lastik botun batması sonucu hayatını kaybeden ve cesedi Muğla'nın Bodrum ilçesinde kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin dramı, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde çekilen kısa filme konu edildi. - Filmde, Aylan'ın annesi, babası ve ağabeyiyle bombardımandan kaçarak Türkiye'ye sığınması ve Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşadıkları anlatılıyor.

Bursa'da minik Aylan'ın kısa filmi çekildi!
19-11-2015 13:56

Yapımcılığını Selahattin Çelik'in üstlendiği, senaryosunu Serdar Şensoy'un yazdığı 5 dakika 7 saniyelik film, Suriye'de ezan sesleri yankılanırken bazı binaların bombalanması görüntüleriyle başlıyor.

"Söz bitti bebek" yazısının ardından senaryoya göre Aylan Kurdi, annesi, babası ve ağabeyiyle yaşadığı Kobani'deki (Ayn el Arap) evinde görülüyor. Daha sonra Kobani'de çatışmaların yoğunlaşmasının ardından sınırda Suriye'den Türkiye'ye geçişlere ilişkin bazı televizyon haberleri aktarılıyor.

Tuncay Gören'in elektro bağlama, Hüseyin Geçer'in de balaban çalarak yaptığı müziğin yanı sıra Hatice Ak'ın Aylan için yazdığı, Fuat Kuş'un okuduğu şiir eşliğinde devam eden filmde, ailenin Türkiye'ye sığınıp yağmur altında Ege Denizi kıyısına gelmesi ve babanın, Yunanistan'a geçişi organize eden kişiye para vermesi yer alıyor.

Aile, gece lastik bota binip kıyıdan uzaklaşıyor, daha sonra günün ilk ışıklarında Aylan'ın kıyıya vuran cesedi görülüyor. Film, bir jandarmanın bulduğu cesedi kucağına alıp babasına vermesi, babanın da ona sarılıp ağlaması ve "Avrupa'nın insanlığı kıyıya vurdu" yazısıyla son buluyor.

Orhangazi ve İznik Gölü kıyısında geçen filmin çekimlerini Dilek Portakal ve Uğur Aydın yaptı. Kurgusu İsa Aydın'a ait olan filmde, Selahattin Çelik, Deniz Demirler, Elif Suzer, Sefa Eren Çelik, Tusem Doğan, Merve Çelik, Hasan Haco, Enes Çelik, Bekir Küçük ve Mesut Toprak rol aldı.

Aylan'ın sahile vuran cesedi ve buna ilişkin fotoğraf, dünya gündeminde geniş yankı uyandırmış ve göçmen sorunu yeniden tartışılmaya başlanmıştı. Botun batması nedeniyle Aylan Kurdi'nin annesi ve ağabeyi de hayatını kaybetmiş, cenazeleri Kobani'de toprağa verilmişti.

SURİYELİ SIĞINMACI DA FİLMDE ROL ALDI

Yapımcı Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aylan'ın cesedinin kıyıya vurmasının, dünya devi ülkelerin göçmen sorununa sessiz kaldığı bir dönemde yaşandığını söyledi.

Bu olaydan herkes gibi kendilerinin de çok etkilendiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Savaştan kaçan Suriyelilere karşı Türkiye haricindeki ülkeler, sürekli dışlayan bir tutum içinde bulunuyor. Denizden cesetler çıkarken o insanların yaşadıklarını anlayabilmek ve yardım etmek gerekiyor. Buna rağmen dünya devi olduğunu iddia eden ülkeler çekimser duruyor, Suriyelileri ülkelerine almak istemiyorlar. Bu filmle Suriyeli Aylan ve nicelerinin yaşadığı dramı anlatmak istedik. Senarist Serdar Şensoy'dan destek alarak Aylan'ın hikayesini kısa filme dönüştürmeye, oradaki kardeşlerimizin yaşadıklarını insanlığa anlatmaya karar verdik. Çekim ve yapım yaklaşık iki hafta sürdü. Yaşanan dramı en doğru şekilde verebilmek, kamera karşısında daha gerçekçi olabilmek için Suriyeli vatandaşlarımızla görüşüp yaşadıklarını dinledik. Filmin bir kısmı Orhangazi'de yaşayan Suriyelilerin evinde çekildi."

Çelik, oyunculardan Hasan Haco'nun, ailesinden birkaç kişiyi bombardıman sırasında kaybetmiş, daha sonra Türkiye'ye sığınmış bir Suriyeli olduğunu sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER