Bursa

Bursa'da "paralel" operasyonu

Bursa’da paralel yapıya yakınlığıyla bilinen 47 okul ve dershane ile 15 akaryakıt istasyonunda imar, vergi ve sağlık konusunda yapılan denetimlerde bir çok usulsüzlük tespit edildi.

Bursa'da
31-08-2015 17:31

Bursa'da Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Milli Eğitim, Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Vergi İdaresi Başkanlığı'nın ortaklaşa yaptığı denetimler sona erdi. Bursa polisi, dershane ve özel okulları kendi menfaatleri doğrultusunda maddi kazanç ile çıkarlar elde etmek için kullanma, kanunlar içerisinde işletilmediği iddiası üzerine çalışma başlatmıştı. 21’i il merkezi olmak üzere 47 adet özel okul ile dershaneler teftişe alındı. Ayrıca ekipler 15 akaryakıt istasyonunu da takibe aldı.


Bunun üzerine soruşturmayı derinleştiren ekipler, 3 Ağustos Pazartesi günü gerekli makamlardan izinleri aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanlığı ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından mevzuatlara aykırı olduğu tespit edilen hususlara yönelik denetimler 27 Ağustos Perşembe günü tamamlandı. Yapılan denetimlerde çok sayıda eksiklik olduğu tespit edildi.

DENETLEMELERİN SONUCU
Edinilen bilgiye göre, okullar ve dershanelerdeki imar yönünden yapılan denetimlerdeki eksiklikler şöyle:
İnegöl ilçesindeki özel okulda imar denetimlerinde kapalı spor solonu olarak kullanılan binanın yapı ruhsatı ve yapının kullanma izninin olmadığı tespit edildi. İnegöl’deki başka bir özel okulda yapılan incelemelerde, bodrum kat planında sığınak olarak kullanılması gereken alanın laboratuvar olarak kullandığı belirlendi. Ayrıca aynı okula 4 kat yapı ruhsatı düzenlenmesine rağmen, fazladan 1 kat daha çıkıldığı ortaya çıktı. Orhangazi ilçesindeki özel dersanede yapılan incelemelerde, imar denetimindeki binada iskan alındıktan sonra mevcut değişiklik yapıldığı belirlendi. Yapı katı 1+6=7 olmasına rağmen, izinsiz 8. kat yapıldığı kaydedildi.


Yine Orhangazi'deki özel dershanede iskan alındıktan sonra mevcut binada değişiklik yapıldığı ortaya çıktı. Binaya yapı kullanım izninin ‘büro’ olarak verildiği, yapılan incelemelerde eğitim amaçlı ‘derslik’ olarak kullanıldığı tespit edildi. Binanın ruhsat açma izni belgesinin 2-4-5 normal katlar olarak düzenlendiği, 1-2-3-4-5. katlarının faaliyette olduğu görüldü. Ayrıca asansör boşluğunun tüm katlarda çelik konstrüksiyonla kapatılarak, malzeme deposu olarak kullanıldığı, asansörlerin kabinlerinin olmadığı ve çalışmadığı ifade edildi.


Mustafakemalpaşa’daki özel okulda yapılan incelemelerde sığınak olarak kullanılması gereken alan duvarının örülerek bölündüğü ve diğer yarısının malzeme odası olarak izinsiz kullanıldığı tespit edildi. Mustafakemalpaşa ilçesindeki dersanede yapı ruhsatı 5 kat olan binanın en üst katından ilave yer yapılarak, kaçak kat kazanımı yapıldığı kaydedildi. Binanın 6 kata çıkarıldığı, projede yer almasına rağmen bodrum katta sığınak olarak ayrılan bölümün görülmediği dile getirildi.


Karacabey’deki özel bir dershanede yapılan kontrollerde vaziyet planında spor alanı olarak gösterilen yere izinsiz yaklaşık 130 metrekare bina yapıldığı belirlendi. Ayrıca bodrum katta sığınak olarak görülen yerin seminer salonu olarak kullanıldığı tespit edildi. İznik'teki özel bir dershanede imar denetimlerinde arsanın amacına uygun olarak kullanılmadığı ve izninin otel veya restoran olarak alındığı vurgulandı.
Ayrıca 14 akaryakıt istasyonunda belediye ve itfaiye yönünden, 11’inde ise gelir idaresi sebebiyle yasal mevzuata aykırı bir çok husus tespit edildi. Tüm hususlarla alakalı kurum ile kuruluşların gerekli adli ve idari işlem konusunda çalışmalara başlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER