Orazzini, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şubesinde düzenlenen basın toplantısında, dünyada işçilerin çok önemli bir süreçten geçtiğini söyledi.
Şirketlerin dünya piyasasındaki işçileri birbirine karşı kullanmaya, rekabete zorlamaya ve bu durumdan daha fazla kar elde etmeye çalıştığını savunan Orazzini, şöyle devam etti:
"İtalya'daki işçi sınıfı, son dönemde Türkiye'de yaşanan işçi eylemlerini tarihsel bir süreç olarak öğrendi. Bu, gerçekten de tarihi bir süreç çünkü Türkiye'deki işçiler, özgürce sendika seçme haklarını kullanmak istiyor. Bunun için hiçbir baskı ve ayrımcılık görmek istemiyor ki bu, dünyanın en temel işçi hakkıdır. İşçiler, ücretlerinin de iyileştirilmesini istiyor. Bunu başarmanın en temel yolu, dayanışmanın cephesini genişletmekten geçer.
Torino'da 11-12 Haziran'da düzenlenen, 10 ülkeden 70 sendikanın katıldığı Küresel Sendikalar Ağı'nın 5. Uluslararası Ağ Toplantısı'nda tüm katılımcılar, oy birliğiyle Türkiye'deki işçilere dayanışma mesajı gönderdi ve Türkiye'de en temel hakları için mücadele eden işçilerin hak mücadelesinin yanında olduklarını belirtti. Toplantıdan çıkan sonuç bildirgesinde, Türkiye'deki işçi haklarının desteklendiğine dair oldukça detaylı bir bölüm yer alıyor."
Orazzini, bugünlerde özellikle Türkiye, Brezilya, Meksika'da endüstriyel ilişkilerle ilgili bazı sorunlar ve işçi hakları ihlallerinin yaşandığını öne sürdü.
Türkiye'de yaşanan gelişmeleri Torino'daki toplantıda derinlemesine tartıştıklarını dile getiren Orazzini, "CNH-Türk Traktör yönetimine oy birliğiyle mektup gönderme kararı aldık. Bu mektupta, işten çıkarmaların geri alınması ve işçilerle açık diyaloğa girilmesi çağrısında bulunduk. Türkiye'de sosyal diyaloğun gelişmesi, bir öncelik olmalı. Bu yüzden küresel ağ, Türkiye'den endüstriyel Avrupa üyesi bir sendikanın Avrupa Çalışma Konseyine gözlemci olarak temsilci göndermesi için çağrıda bulunmaktadır" diye konuştu.
FIOM'un FIAT Grubu Koordinatörü Michel de Palma ise İtalya'daki sendikal çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"İYİLEŞTİRME, METAL İŞÇİLERİNİ TATMİN ETMEDİ"
Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci de geçen mart ayından bu yana metal işçilerinin bazı isteklerde bulunduğunu anlattı.
Hem işverenin hem de işverenlerin temsilcisi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının (MESS) bu isteklerle ilgili bir gelişme sağlamayacaklarını ifade ettiğini belirten Ekinci, "Daha sonra yapılan eylemlerle 'dünyanın en güçlü işveren sendikalarından biri' MESS, metal işçilerinin taleplerini bir nebze olsun yerine getirmeye çalıştı. Son geldiğimiz noktada da MESS, kendi bütçesinden olmak üzere metal işçilerine belli bir gelir sağladı fakat bu, metal işçilerini tatmin etmedi. Metal işçilerinin bu talepleri karşılanmadığından dolayı bu hafta içinde sıcak gelişmelerle tekrar karşı karşıya kalabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.