Bursa

Bursa'nın 8’inci büyük enerji santrali Karacabey'de kuruldu

Rüzgâr enerjisinde Türkiye’nin lideri olmayı hedefleyen Borusan EnBW Enerji, Bandırma rüzgar santrali kapasite artışı, Koru ve Mut rüzgâr santrallerinden sonra Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Harmanlık santralini de açtı.

Bursa'nın 8’inci büyük enerji santrali Karacabey'de kuruldu
10-09-2015 18:15

52,8 MW kurulu güce sahip Harmanlık RES, Türkiye’nin enerji üretimine yapacağı katkının yanı sıra, karbondioksit salınımının azalmasına ve çevrenin korunmasına da katkı sağlayacak. 16 türbinden oluşan Harmanlık Rüzgar Enerjisi Santrali toplam 52,8 MW kurulu güce sahip bulunuyor. Yılda 90 bin ton karbondioksit salınımı azaltması beklenen santral, lisans ömrü boyunca doğaya yaklaşık 2 milyon ağaca eşdeğer katkı yapacak.

Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin öncü kurumu olma misyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Borusan ENBW Enerji genel müdürü Mehmet Acarlı, “Bu çalışmaların mihenk taşlarından biri olan Harmanlık Rüzgâr Enerjisi Santralimizi sizlerin değerli katılımıyla açıyor olmak da ayrıca gurur verici, hepinize teşekkür ederim” dedi.

2000’li yılların başında Türkiye’de yıllık elektrik tüketiminin yılda 128 TWh/yıla seviyesinde olduğunu hatırlatan Acarlı, “Ancak bu miktar, gelişen sanayi ve hızla artan nüfusla beraber yüzde 100’ün üzerinde bir artış göstererek 2014 yılında 25571 TWh/yıla seviyesine yükseldi. Dönem dönem elektrik tüketiminde yıllık yüzde 9’lar seviyesinde artışlar görüldü. 2013 yılında tüketim artışı yüzde 1, 6, 2014 yılında ise yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Bu artış oranları ülkenin büyüme hızıyla paralellik göstermektedir. 2015 yılındaki beklentimiz ise elektrik tüketimindeki artışın yüzde 3 - 4 seviyesinde gerçekleşeceği yönündedir” diye konuştu.

Türkiye’nin 2000’li yılların başında 27 bin GMW olan kurulu gücünün 2015 yılının Temmuz ayına gelindiğinde 72 bin 1,6 MGW’a çıktığını bildiren Acarlı, 2009 yılında Almanya’nın 3. büyük enerji şirketi olan EnBW ile yüzde 50- 50 ortaklık prensibinde Borusan EnBW Enerji olarak faaliyetlerine başladıklarını anlattı. Acarlı, “Bugün Harmanlık Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin devreye alıyoruz. Böylece 2014 yılında başlattığımız 330 milyon dolar ile Avrupa’nın en büyük karasal rüzgâr enerji yatırımlarından biri olarak gösterilen projemizin sonuna hayli yaklaşmış oluyoruz. Böylece Halen Koru RES, Mut RES ve Harmanlık RES’in kurulumları ile Bandırma RES’in kapasite artırımı tamamlanmış durumda. İzmir Kemalpaşa’da yapımı süren Fuatres RES de devreye girdiğinde Türkiye’ye rüzgâr enerjisinde toplam 332 MW güç kazandırmış olacağız. Toplam kurulu gücümüz ise 382 MW’a ulaşmış olacak” diye konuştu.

Hizmete alınan Harmanlık santralinin 52,8 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 204’üncü, Bursa'nın ise 8’inci büyük enerji santrali olduğunu bildiren Acarlı, kurdukları Koru RES, Mut RES, Bandırma RES kapasite artışı ve Harmanlık RES ile’in toplam kurulu gücünün 188 MW seviyesine ulaştığını bildirdi.

16 RÜZGAR TÜRBİNÜ

Harmanlık RES'te 16 adet Vestas rüzgar türbini kullanıldığını anlatan Borusan genel müdürü Mehmet Acarlı, “Harmanlık RES her yıl ortalama 153 GWh2.587.300 kilovatsaat elektrik üretimi ile 49.130 konutun günlük hayatı için gerekli olan tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacaktır. 2015 yılı itibarı ile ülkemizin toplam rüzgar enerjisi gücü mevcut toplam kurulu enerji tesisleri içindeki payını yüzde 5,6’ya çıkarttı. Toplamda 4.192 MW kurulu güç var. Daha temiz bir Türkiye için bu rakamı çok daha yukarı seviyelere çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Rüzgâr enerjisi santrallerinin karbon salınımı artışının da önüne geçtiğini anlatan Acarlı, bu anlamda Harmanlık RES’in yılda 90 bin ton, Koru RES’in 108 bin ve Mut RES’in de yaklaşık 85 bin ton karbon salınımının önlenmesine katkı yapacağını söyledi.
Bu santrallerin her biri doğaya 2 milyon ağaç kazandırılmasına eşdeğer olduğunu anlatan Borusan ENBW Enerji genel müdürü Mehmet Acarlı, Bandırma, Çanakkale Lapseki, Mersin Mut, İzmir Kemalpaşa ve Bursa’da Harmanlı tesisleri için toplam 330 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığını anlattı. Yeni kurulan Harmanlı tesisinin maliyeti ise yaklaşık 70 milyon dolar civarında. Burada üretilen elektrik enerjisi şebekeye verilecek. Burada bulunan 16 rüzgar tribününde üretilen 52. 8 mw’lık kurulu güve sahip. Harmanlık tesisinin arazisi ile 49 yıllığına lisanslı bir şekilde kiralandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER