Bursa

Bursa'nın yeraltı su kaynakları Meclis gündeminde

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın yer altı su rezervlerinin ortaya çıkartılması için Meclis araştırması istedi.

Bursa'nın yeraltı su kaynakları Meclis gündeminde
16-02-2016 15:06

Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın yer altı zenginliklerinin son yıllarda tahrip edildiğini, özellikle ovada açılan kaçak kuyular vasıtasıyla aşırı su kullanımının yer altı rezervlerinin azalmasına neden olduğunu, bunun da verimli araziler için ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.

Kayışoğlu, Bursa’nın su havzasını besleyen Uludağ’daki pınarların özel şirketlere devredilmesinin de yer altı sularını besleyen kaynakların elden çıkmasına neden olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Yeşil ve suyun birlikte anıldığı bir şehirdir Bursa. Öyle ki gezginlerin Bursa’da ilgisini en çok çeken şey şehrin her yerinde gürül gürül akan suları ve sokak çeşmeleridir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi, 1640 yılında Bursa’ya geldiğinde gördüğü bu manzarayı ünlü seyahatnamesinde tek bir cümle ile özetliyor. ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ diyor. Ancak bugün, Evliya Çelebi ve daha birçok gezgini kendisine hayran bırakan o billur sular Bursa’dan göç etmiş durumdadır. Bulunduğu sokaklara, caddelere renk veren sokak çeşmeleri ne yazık ki çarpık yapılaşmanın bir sonucu olarak birer birer yok edilmiştir. Su kullanımındaki yanlışlıklar ve küresel ısınma nedeniyle rezervlerin giderek azaldığı bir dönemde Bursa’nın susuz kalması mümkündür. Kaldı ki; birkaç yıl evvel yaşanan kuraklık nedeniyle Bursa’da da su sıkıntısı belirmiş, verimli ovasını besleyen yer altı suları içme suyu olarak tahmin edilenden de fazla kullanılmıştır. Bursa’nın su sorununu çözmek için kullanılan yeraltı suları şehirdeki irili ufaklı boyahanelerin de kaçak kullanımı nedeniyle verimli toprakları besleyemeyecek hale gelmiştir.”

Bursa’ya hayat veren ve bir su şehri görünümüne bürünmesine neden olan 2543 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en önemli kış ve doğa sporları merkezi Uludağ’ın volkanik yapısı da dikkatlerden kaçırılmamasını isteyen Kayışoğlu, şöyle devam etti: “Bugün Bursa’nın kaplıcalarını besleyen kaynaklar da Uludağ’dan ovaya inen, daha sonra Uludağ’ın derinliklerine geri dönüş yapan ‘50 yıllık’ sulardır. Zirvesinde Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimgöl bulunan endemik bitkileriyle bir yeryüzü cenneti olan Bursa’nın hayat damarı Uludağ maalesef her geçen gün önemini yitirmekte, Bursa’yı besleyen anadamar olması nedeniyle bu özensizlik ileride büyük zararlara yol açma noktasına gelmektedir.”

Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın zenginliği olan değerlerin korunmasının önemine dikkat çekerek, soru önergesinde şunları dile getirdi: “Uludağ’ın ve Bursa Ovası’nın sahip olduğu doğal zenginliklerin korunması ve bu kaynakların gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla acil eylem planının oluşturulması.

Uludağ’ın su kaynaklarının potansiyelinin belirlenmesi, özel şirketlere devredilen pınarların sözleşme şartlarına göre kullanılıp kullanılmadığının araştırılması. Uludağ’ın eteklerinden Bursa Ovası’na süzülen kar ve yağmur sularının oluşturduğu yeraltı sularının rezervlerinin ortaya çıkarılması, açılan kaçak kuyuların tespiti ve ovaya verdiği zararların boyutlarının belirlenebilmesi. Orman dokusu ve tabii endemik bitkileriyle dünyanın gözbebeği olan Uludağ’ın daha fonksiyonel bir pozisyona getirilmesi. Uludağ üzerinde yaşanan yekti kaosunun ortadan kaldırılabilmesi.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER