Bursa

Bursa’nın Fethi Şenlikleri

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 12’incisi gerçekleştirilecek Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri 8 Nisan Cuma günü başlıyor.

 Bursa’nın Fethi Şenlikleri
05-04-2016 17:08

9 Nisan Cumartesi günü Tophane Meydanı'nda başlayacak Fetih Yürüyüşü Kamberler Parkı'nda son bulacak. Fetih kutlamaları çerçevesinde köy şenliği, rahvan atları, şehitler için mevlit ve çeşitli kültürel etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Fetih Şenlikleri, Soğanlı Kültür Merkezinde 8 Nisan günü düzenlenecek Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Sempozyumu, Fatih Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam Belgeseli ve sergisi ile başlayacak.

Şenliklerinin 2’inci günü 9 Nisan Cumartesi günü Fatih Sultan Mehmet dönemi sempozyumuyla devam edecek. Saat 13:30’da Yörük Türkmen Buluşması çadır ziyareti gerçekleştirilip, Pınarbaşı Parkında geleneksel savaş sanatları gösterisi düzenlenecek.
Cumartesi günü 15:00’de Tophane Meydanı da başlayacak fetih yürüyüşü Kamberler Parkında son bulacak. Saat 20:00’de ise Seç Köy'de köy kınası yapılacak. 10 Nisan Pazar günü ise saat 06:00’da Osmangazi Han ve Şehitler için Ulucami'de dua okunacak. Saat 10:00’da Soğanlı Kültür Merkezinde Yörük Türkmen buluşması Paneli düzenlenecek. 13:00’de Seç köyde düzenlenecek köy düğünü için Tophane meydanından 11:00’de hareket edilecek.

17 Nisan Pazar günü 10:00’da ise Saltanat Kapı'dan 15 kilometrelik Tarihi Kent Koşusu Yarı Maratonunun startı verilecek. 10:10’da ise 4 kilometrelik Tarihi Kent Halk Koşusunun startı verilecek. Pınarbaşı Meydanında ise 12:30’da ödül töreni yapılacak. Şenlikler 24 Nisan Pazar günü Yunuseli Hayvan Pazarında düzenlenecek rahvan at koşusuyla son bulacak.

Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri Programını basın toplantısıyla duyuran Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “690 yıl önce Bursa 23 yıllık kuşatmanın ardından teslim olmuş ve Osmanlı Bursa’yı fethetmiştir. Bizler de Osmangazi Belediyesi olarak Osmanlı'nın Yörük Türkmen geleneklerini yaşatmak ve geleceğe aktarmak için bir çok etkinliği 1 aylık süreç içerisinde yapacağız. Tüm kesimlerin katıldığı bir festival yaşıyoruz. Her yıl halkla daha da bütünleşen şenlikler daha fazla kurumsal bir yapıya dönüştü. Her yıl farklı bir aktivitenin yer aldığı güzel bir etkinlik yaşıyoruz” dedi.

"ŞENLİKLERİ DEVLETLE DEĞİL MİLLETLE KUTLUYORUZ"

Başkan Dündar, şenliklerin Söğüt ile birleştirilmesi ve devlet törenleri olarak kutlanmasıyla ilgili tekliflere de açıklık getirdi. Dündar, şenlikleri halkla birlikte en üst düzeyde katılımla yaptıklarını anlatarak, "Devlet töreni ifadesi çok hoş gelir ama "bu işi benim yerime devlet yapsın" mantığıdır. Devlet kim? Devlet biziz. Biz bu işi halkla birlikte yapıyoruz. Devlet dediğimiz zaman kim gelecek, bir devlet büyüğü, bakan veya bürokrat gelecek. Devlet töreni olacak. Onlar zaten geliyorlar. Ama önemli olan bu etkinliklerin halk tarafından yapılmasıdır. Bu tamamen sivil olduğu kadar tüm halkın benimsediği, katıldığı bir etkinliktir. "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" anlayışı ile bu törenleri halkın sahiplendiği, katıldığı, onların benimsediği bir şenlik havasına dönüştürüyoruz” şeklinde konuştu.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER