Lezzet Dünyası

Bursa’nın şanına yakışır lezzeti; Hünkar Kebabı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hünkar Köşkü Sosyal Tesisleri’nin lezzet keyfi Hünkar Kebabı, Seda Çapçı’nın sunduğu “BURFAŞ’ta Lezzet Dünyası” programına konuk oldu. İşte Hünkar Köşkü Sosyal Tesisleri şefi Hamza ustanın marifetiyle Hünkar Kebabı lezzet tarifi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Hünkar Köşkü Sosyal Tesisleri…

Bursa’nın şanına yakışır lezzeti; Hünkar Kebabı
08-10-2015 10:38

Seda Çapçı’nın sunduğu “BURFAŞ’ta Lezzet Dünyası” programında Bursa Büyükşehir Belediyesi Hünkar Köşkü Sosyal Tesisleri’nin lezzet keyfi Hünkar Kebabı, Hamza ustanın tarafından böyle hazırlandı.

 

HÜNKAR KEBABI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

1 kilo kuzu eti

4 orta boy patlıcan

2 büyük baş soğan

6 çorba kaşığı sadeyağ veya margarin

2 orta boy domates

2 çay kaşığı tuz

2 kahve fincanı un

2 su bardağı süt

100 gram kaşarpeyniri

yarım çay kaşığı karabiber.

HÜNKAR KEBABI TARİFİ:

Etler, ufak kuşbaşı şeklinde kesilir, yıkanır. Suyu iyice süzdürülür. Bir tencereye konulur. Rendelenmiş soğan suyu ve yağ ilave edilerek orta ateşte iyice suyu çekinceye kadar kavrulur. Ufak ufak kesilen domates ilave edilir. Tuz ve karabiber konur, 15 dakika daha kavrulur. Bir bardak sıcak su ilave edilerek 45 dakika ateşte pişirilir. Patlıcanlar, kabuğu ve sapı ile beraber sert ateş üzerinde pişirilir (tıpkı mısır gibi). Sonra, patlıcanlar teker teker, saplarından tutarak ve keskin bir bıçakla kabukları soyulur ve derhal soğuk suya atılır. Diğer bir tencereye 2 kaşık yağ konulur, içerisine un ilave edilir. İyice koyulaşıncaya kadar tekrar telle vura vura karıştırılır. Daha sonra, tencerede birikmiş olan az su süzülür, kremanın içerisine konulur, kaşarpeyniri rendesi, tuz ilave edilerek 5 dakika orta ateşte vura vura pişirilir. Genişçe servis tabağının bir kenarına beğendi, bir kenarına da etler konulur ve servise verilir.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HÜNKAR KÖŞKÜ SOSYAL TESİSİ

Seyr-i Bursa Keyfi… Temenyeri Parkı’nın üstünde, Sultan Abdülmecit Han döneminde Padişahın ziyaret haberi üzerine yüzlerce usta getirtilerek, 19 günde inşa edilmiş Hünkar Köşkü, 160 yıllık geçmişiyle tarihe tanıklık etmektedir. Atatürk’ün sık sık ziyaret ettiği bu köşkün havasını, Bursalıların da soluması için, yenilenerek hizmete açılmıştır. Hünkar Köşkü Sosyal Tesisi, eşsiz Bursa manzarasıyla konuklarını ağırlamaktadır. Hünkar Köşkünün bahçesinde yer alan Hünkar Köşkü Sosyal Tesisi, restaurant kısmında; Geleneksel Türk yemeklerinin hayat bulduğu usta ellerden masanıza gelecek enfes tatlar sizi bekliyor. Kafe kısmında doyumsuz Bursa manzarası eşliğinde içilecek kahve ve çayın tadına varacaksınız.

Tesisimiz; 170 kişi kapasiteli ön bahçesi, 140 kişi kapasiteli üst terası ve 100 kişi kapasiteli iç mekânı ile hizmet vermektedir.

HÜNKÂR KÖŞKÜ MÜZESİ

Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa’da Uludağ’ın eteklerindeki Temenyeri’de, Abdülmecit devrinde av köşkü olarak yapılan, Bursa ziyaretleri sırasında Atatürk’ün de konakladığı, 2003 yılında ziyarete açılan bir müzedir. Çeşitli tarihlerde Bursa’ya gelen Atatürk’ün de kaldığı köşk olma özelliğini taşıyan Hünkar Köşkü zaman içinde Kasr-ı Hümayun, Kasr-ı Milli, Cumhuriyet Köşkü ve Atatürk Köşkü adlarıyla da anılmıştır.

HÜNKÂR KÖŞKÜ TARİHİ

1844 yılında Sultan Abdülmecit'in Bursa gezisi nedeniyle, dönemin Bursa valisi Mehmet Salih tarafından av köşkü olarak yapılmıştır. Köşk, 19 günde tamamlanmıştır. Bu köşkte 1844 yılında Sultan Abdülmecit, 1862 yılında Sultan Abdülaziz ve 1909 yılında V. Mehmet (Sultan Reşat) konaklamışlardır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu köşkü ilk olarak 16 Ekim 1922 tarihinde ziyaret etmiştir. Burada İsmet İnönü ve Kazım Karabekir gibi önemli kişilerle, Lozan Barış Antlaşması'na gidecek belgeleri konuşmuştur. Daha sonra Atatürk, 28 Eylül 1925 tarihinde şapka devriminin gerçekleştirildiği dönemlere denk gelen Bursa gezisi sırasında Hünkar Köşkü'nü tekrar ziyaret etmiş ve burada halka hitaben bir konuşma yapmıştır. Ardından 1931 ve 1935 yıllarında tekrar Hünkar Köşkü'ne ziyarete gelmiştir.

En son 1995 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan köşk, öncesinde 1982-1983 yıllarında da onarım görmüştür. Mevcut eşyalar restorasyon atölyelerinde onarım görmüş ve özgün hallerine dönüştürülmüşlerdir. Yapılan çalışmaların ardından 29 Mayıs 2003 tarihinde Hünkar Köşkü müze olarak hizmete açılmıştır.

Bugüne kadar 130 bini aşkın ziyaretçisini ağırlayan köşk, son olarak 2011 yılında Koruma Kurulu’nun onayladığı proje doğrultusunda tesis binası yenilenerek, restaurant kısmı da eklenmiş ve halkın kullanımına sunulmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER