Mesut DEMİR/BURSA.COM
Nilüfer Belediyesi Hobi Bahçeleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Tüketim toplumu olarak şekillendirilen bizler henüz farkına belki varamıyoruz ama, geleceğimiz için yerel tohumlar çok önemli. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan temel ihtiyaçlardan biri gıda. Ancak biz her geçen gün doğal, sağlıklı ve besleyici gıdalardan daha da çok uzaklaşıyoruz. Besin değeri düşük ve sağlıksız gıdalar yaşamımızın bir parçası olmaya başladı. Bu arada yerel yemek kültürümüzü de unutmaya başladık. Bölgenin iklim ve coğrafyasına uyum sağlamış ve daha az kimyasal ile üretilebilen tohumlardan elde edilen gıdalar yerine, şirketlerin kontrolündeki hibrit tohumlardan elde edilen gıdalarla beslenmeye zorlanıyoruz. Dolayısıyla birim alandan daha çok ürün alınan, daha iri, daha al benili görüntüleriyle satın alma güdülerimizi adeta harekete geçiren gıdalardan, ne yazık ki alışık olduğumuz tadı, lezzeti ve besinleri alamıyoruz. İşin en kötü tarafı, çocuklarımız, gençlerimiz yerel tohumlarla yetiştirilen hiçbir ürünün bizim damağımızda kalan o tatlarını tanımıyorlar bile. Biz bu gidişe bir dur demek istiyoruz. Geleceğimiz için sorumluluk duyuyoruz” dedi.
ÇEŞİT DENEMELERİ VE TOHUM ÜRETİM İSTASYONU OLACAK
Geçtiğimiz nisan ayında Tohum Takas etkinliğimizin ilkini düzenlediklerini hatırlatan Bozbey, “O gün aynı zamanda Nilüfer Organik Ürün Pazarımızın açılışını da gerçekleştirdik. Yerel tohum üretim, çoğaltım ve saklama projesini desteklemek adına, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, geliri Tohum Kütüphanesi’ne aktarılacak olan Nilüfer Müzik Festivali’ni düzenledik. Türkiye’de ilk kez, festival katılımcıları yaptıkları bağışlarla, bir festivalin izleyicisi oldular. Bugün burada aynı zamanda, Festival’den Tohum Kütüphanesi’ne aktarılan gelir olan 126 bin lirayı Ekoder’e teslim ediyoruz. Evet, bugün itibariyle, Belediyemiz, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Ekolojik Yaşam Derneği (Ekoder) tarafından Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu olarak kullanılacak olan EKOBAHÇE’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Burada ayırdığımız bahçe ve evler, Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu olarak kullanılacak. EKOBAHÇE 'de yerel çeşit denemeleri, ekolojik tarım felsefesine uygun olarak yapılacak ve herhangi bir sentetik tarım kimyasalı ya da ticari gübre kullanılmayacak” diye konuştu.
TOHUMLAR TOHUM KÜTÜPHANESİNDE SAKLANACAK
Tohum Üretim İstasyonu ile ilgili yerel gen bankası ve gıda belleğinin olacağını da ifade eden Başkan Bozbey, “Yerel tohumların deneneceği, üretileceği, çoğaltılacağı ve saklanacağı bu mekandaki Tohum Kütüphanemizde, tohumları saklayıp, teşhir edeceğiz ve ilgili kişi ve gruplara bu tohumları ekip çoğaltmaları için vereceğiz. Bu kütüphane adeta bizim yerel gen bankamız ve gıda belleğimiz olacak. Biyolojik çeşitliliğinin zenginliği ve birçok tarım ürününün anavatanı olmasıyla övündüğümüz Anadolu, artık yerel çeşitlerin, gen kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ekobahçe olarak tanımlanan bu mekanda, kaybolmakta olan yerel çeşitlerimizi bulmak, onları üreterek çoğaltmak, gelecek nesiller için saklamak ve takas etkinlikleriyle dağıtmayı hedefliyoruz. Bizim bu çabamızın tüm ülkeye yayılması ve endişelerimizin, gelecek kaygılarımızın yok olması dileğiyle, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Ekolojik Yaşam Derneği arasında protokol imzalandı. Başkan Bozbey, Ekobahçe’yi gezerek tohumları inceledi.