300 kişi istihdam edilecek
Türkmenistan’ın çehresini değiştiren birçok alt yapı projesinde imzası bulunan Nata Holding, en anlamlı yatırımı memleketine yaptı. 140 milyon dolara mal olacak fabrikanın yılda bir buçuk milyon ton çimento üretme kapasitesine sahip olacağını belirten Tanık, bu vesile ile 300 kişiyi de istihdam edeceklerini söyledi.
İçte ve dışta yatırımlara devam
Nata Holding’in yatırımları çimento fabrikası ile de sınırlı kalmayacağını ifade edene Namık Tanık yıl sonuna kadar yurt içinde İstanbul başta olmak üzere İzmir ve Adana’da, alışveriş merkezi ve konut projelerine başlayacağını, yurt dışında ise Türkmenistan dışında ikinci bir ülkeye açılmayı planladıklarını kaydetti. Tanık, ihale sonuçlarının ise yakın bir zamanda sonuçlanacağını bildirdi.
Uluslararası demiryolu ağı
Kazakistan-Türkmenistan ve İran’ı birbirine bağlayan demiryolu hattını yaptıklarını anlatan Tanık, bu hattın stratejik olarak önemine işaret ederek, projenin Türkmenistan, Kazakistan ve İran cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen törenlerle açıldığını anımsattı.
Söz konusu demiryolu hattının bölge için stratejik bir öneme sahip olduğuna değinen Tanık, bunun haricinde sinyalizasyon sistemleri, mekanik işler, konut ve istasyonlar yaptıklarını belirtti.
Asya olimpiyatlarına hazırlık
Bölgede 180 civarında köprü yaptıklarını kaydeden Tanık, devam eden işlere ilişkin şu bilgileri verdi:
"2016-2017 Asya Olimpiyatları Aşkabat’ta düzenlenecek. Bu kapsamda şehir içinde 70 kilometrelik bir bulvar yapıyoruz. Yeni caddeler yapıyoruz. 18 adet köprülü kavşak yapıyoruz. Ankara’da gördüğümüz kavşakları biraz daha geliştirerek oraya taşıdık. Bu ülkeye 54 adet yaya alt üst geçidi yapıyoruz, insanlar olimpiyat sırasında rahat hareket etsinler diye. Protokolün kaldığı bölgeyi, havaalanına 5 dakika mesafeye düşürdük."
İhracata da katkı
Aşkabat’ın altyapısını yenileyen projeleri hayata geçirdiklerini belirten Tanık, "Yağmur suyu, pis suyu şebekelerinin altyapısını yeniliyoruz. Yeni bir başkent oluyor. Aşkabat, ulaşım sorunu olmayan temiz pırıl pırıl geniş yolları olan bir şehir haline gelecek" değerlendirmesinde bulundu.
Tanık, bölgede sadece müteahhitlik yapmadıklarını, Türkiye’den Türkmenistan’a boru ve benzeri altyapı malzemeleri ihraç ettiklerini söyledi.
11 milyar dolarlık ihale
Türkmenlerin Türkiye’yi ikinci vatan olarak gördüklerine değinen Tanık, "Türkleri çok seviyorlar. Cumhurbaşkanımızı çok seviyorlar" ifadesini kullandı.
Türkiye’nin müteahhitlik sektöründe Türkmenistan’da “Bir numara" olduğunu kaydeden Tanık, 2015 yılında bölgede alınan ihalelerin tutarının 11 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.
(İHA)