İznik'te 18 Mart'ta sabah 03.00-05.00 saatleri arasında sıcaklığın sıfırın altında 1-5 dereceye düşmesi sonucu bazı bölgelerde don zararı yaşandı. İl Müdürü Ömer Çelik ise oluşan don zararından etkilenen köyleri ziyaret ederek, bağlar ile tarım arazilerinde incelemelerde bulundu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Kurtaraner'in de eşlik ettiği incelemelerde, don zararının görüldüğü Çamdibi Mahallesi muhtar ve üreticileri ile birlikte araziler gezildi. Bölgede çok nadir olarak görülen don olayının son yıllarda daha sık yaşandığını dile getirerek üreticiler, tarım sigortaları kapsamında yaşadıkları sorunlar hakkında İl Müdürü Çelik'e bilgi verdi.
YENİ TEDBİRLER ALMALIYIZ
İlkbahar geç donlarından korunmak için yeni tedbirler almak zorunda olduklarını anlatan Ömer Çelik, "İznik, bağ ve meyve yetiştiriciliğin kalite ve üretim olarak en üst düzeyde gerçekleştiği bir ilçemiz; 42 bin dekar alanda üzüm, 68 bin 500 dekar alanda zeytin 4 bin 200 dekar alanda elma, 7 bin 500 dekar alanda şeftali ve nektarin yetiştiriciliği yapılıyor." dedi.
Üreticilerimizin bağlar ve meyve bahçelerinde yaşanan don afetini en az kayıpla atlatabilmeleri için gerekli teknik destek sağlanacağını anlatan Ömer Çelik, bunun için bakanlık ve TARSİM ile birlikte çalışmalarda bulunacaklarını söyledi. Ömer Çelik, son yıllarda görülen küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliği ile bölgede meteorolojik sapma ve yağış rejiminde kaymalar görüldüğünü anlattı. Çelik, bu nedenle üreticilerin donla mücadelede koruyucu mekanik tedbirleri kullanmaya başlamaları tavsiyesinde bulundu.
(CİHAN)