Piyasayı ve trendleri anlamak, bunlardan sadece biridir ve satış performanslarını iyileştirmek, rekabeti göğüslemek isteyen işletmeler için önemli bir zorunluluktur. Bu nedenle 2022’de e-ticarette başarılı olmayı hedefleyen işletmeler, stratejilerine eklemeleri gereken trendler konusunda takipte olmalıdır:
-Metaverse, sesli arama, chatbot’lar ve vds gibi sektörde yer etmiş veya yaygınlaşması beklenen tüm trendleri düzenli olarak araştırmalısınız. Örneğin sosyal medyada canlı yayın gibi yeniliklere uzak kalmamalısınız. Asya’da patlayan bu canlı alışveriş trendini pazarlama stratejinizin bir parçası haline getirerek yalnızca müşterilerinizin ilgisini çekmeyi değil, aynı zamanda onları ürünleriniz hakkında eğitmeyi ve iadeleri azaltmayı da kolaylaştırmış olursunuz.
-Analitik araçları kullanarak, her müşteri için geçmiş satın alma davranışlarına göre kişiselleştirilmiş içerik ve ürün önerileri sağlayabilirsiniz. Çünkü ürünlerde kişiselleştirilmiş özelleştirme seçenekleri sunmanın yollarını aramak kadar müşterilerinizin alışveriş deneyimini kişiselleştirmeniz de önemlidir. Müşterilere ilgilerini çekebilecek ürünleri önermek için yapay zeka kullanımını hızlıca süreçlerinize entegre etmeniz önerilir.
-Web siteniz ve sosyal medya hesaplarınız dijital vitrinlerinizdir, üzerlerinde çalışmaya devam etmeli, yoldan geçenleri daha yakından bakmaya teşvik edecek çözümler üretmelisiniz. Büyüleyici ve sürükleyici bir alışveriş deneyimi sunmak için artırılmış gerçeklkten yararlanabilir, 360 derecelik görsel ve videolarla ilgiyi yüksek tutabilirsiniz.
-Çoğu sektörde e-ticaret sitelerinin trafiğinin yaklaşık %60’ı mobilden gelir, bu siteniz mobil uyumlu tasarlanmadıysa birçok fırsatı kaçıracağınız anlamına gelir.
-E-ticaret sitenizdeki ödeme adımlarının mümkün olduğunca basitleştirilmesi gerekir.
-Reklamlar, e-postalar, landing page’ler, sosyal medya gönderileri, ürün listeleri ve blog yazıları için SEO’ya uygun optimize edilmiş içerik fark yaratacaktır, profesyonelliğinizi sorgulatan metinler kullanmamanız önemlidir.
-Pazar araştırması; ürününüz için gerçek bir pazar olduğundan emin olmanızı, kalitenizin ve fiyatınızın rekabetin neresinde olduğunu görmenizi sağlar. İdeal müşterinizin kim olduğunu, demografileri ve psikografileri anlamanıza yarar ve yeterli pazar araştırması ile veri odaklı kararlar vermeniz kolaylaşır.
-Markanızın ve web sitenizin öne çıkmasını sağlamak için tasarım ve renk şeması gibi hem görsel açıdan hem de kullanıcı deneyimi ve işlevsellik açısından iyi düşünülmesi gereken sayısız detay söz konusudur ancak kararlarınızın hedef pazarınıza hitap edip etmediği her adımda aklınızın bir köşesinde bulunmalıdır.
-Google ve sosyal medya reklamlarına yatırım yapmaktan kaçınmadan hedef kitlenizin kullandığı Facebook, Tik Tok, Youtube gibi platformlarda düzenli olarak reklamlar yayınlamalısınız.
-Esnek iade politikasına sahip olmanın ve müşterilerinize birden fazla ödeme yöntemi (Şimdi Al, Sonra Öde gibi) sunmanın artık bir nevi zorunluluk olduğunu kabullenmenizde yarar var.
-İndirimler, yeni ürünler, kuruluş hikayeniz, sosyal yardım projeleriniz ya da müşterilerinizin satın aldığı ürünlerle ilişkili diğer ürünlerin tanıtımlarını içeren kişiselleştirilmiş e-posta bültenlerini düzenli olarak göndererek e-posta pazarlamasının nelere kadir olduğunu anlamaya çalışın.
-Ziyaretçilerin sitenizden çıkmak üzere olduğunu fark eden teknolojileri kullanmak açılır pencerelerle teklifler içeren indirim ya da ücretsiz kargo mesajları sunmanıza ve satışları artırmanıza yardımcı olabilir.
-Sosyal medyanın, daha yıllarca e-ticarette marka bilinirliğini artırmada ve doğrudan satış yapmada önemli olmaya devam edeceği düşünülmektedir. 16-24 yaş aralığındakilerin %50’den fazlası sosyal medyayı markaları araştırmak için kullanmaktadır (Hootsuite). Facebook, Instagram ve Pinterest’in yerel e-ticaret çözümlerini kullanarak doğrudan tüketicilere satış yapma koşullarını araştırmanız önerilir.
Uzman Görüşü
Pandemi öncesinde zaten yükselişte olan online alışveriş son zamanlarda hızlanan büyümesiyle, işletmelerin pazarlama trendlerini anlamalarını veya yakalamalarını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada markaların yüzü olan çevirimiçi mağazalara; ziyaretçilerin sitede yayınlanan ürünleri ilgiyle keşfetmesini sağlama görevinden fazlası düşmektedir. Tasarım dışında şirketlerin hız, güvenlik ve kullanıcı deneyimine odaklanması ve teknik donanımın yeterli ve pazarlama stratejileriyle uyumlu olduğundan emin olmaları gerekir. Örneğin bir ürününüz sosyal medyada viral hale geldiğinde veya stratejik bir ortaklık sonucu web sitenize gelen trafik önemli artışla sonuçlandığında, sadece sipariş hacminiz değil hosting alt yapınız da alarm verebilir. E-ticaretin fırsatlarından yararlanmak için altyapınızın sağlam, süreçlerinizin ölçeklenebilir olduğundan emin olmalısınız. İşletmenizin başarısı için doğru hosting çözümünün zorunluluk olduğunu anlamanız önemlidir.
Turhost olarak en modern donanımlarla yapılandırdığımız e-ticaret hosting ve bulut tabanlı vps, vds gibi sunucu kiralama seçeneklerimizi incelemenizi, çevirimiçi işletmelerin başarılı olmaları için sunduğumuz hız ve güvenlik odaklı güçlü çözümlerimizden yararlanmanızı dileriz.