Sağlık

Çocuğunuzun bacağı kızarıyorsa HSP olabilir

Denizli özel tekden hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı dr. ?lter paydur, çocukların bacaklarında kızarıklıklarla ortaya çıkan ve genellikle 5-15 yaş arası çocuklar ile erkeklerde sıkça görülen hsp’nin bulaşıcı olmayan tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Çocuğunuzun bacağı kızarıyorsa HSP olabilir
04-04-2024 14:36

Çocukların bacaklarında aniden ortaya çıkan kızarıklıklara dikkat çeken Denizli Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlter Paydur, genellikle 5-15 yaş arası çocuklar ile erkeklerde sıkça görülen HSP’nin bulaşıcı olmayan tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti. Çocukların bacaklarında kızarıklıklara baş gösteren Henoch-Schönlein Purpura (HSP) hakkında bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlter Paydur, “HSP, çocuklarda küçük damarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve genellikle ciltte kırmızı döküntülerle kendini gösteren bir hastalıktır. Bu döküntüler, bacaklarda, ayak bileklerinde ve parmaklarda görülebilir ve basınçla solmazlar. HSP, eklemlerde şişlik ve ağrıya, bağırsak ve böbreklerde kanamaya yol açabilir, bu da kanlı dışkı ve idrara neden olur. Hastalık, genellikle 5-15 yaş arası çocuklarda ve erkeklerde daha sık görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıktığı için mikropların tetikleyici olabileceği düşünülür. Ayrıca, böcek ısırıkları ve gıda alerjileri sonrasında da gelişebilen alerjik bir reaksiyon olarak da tanımlanır. HSP bulaşıcı değildir ve genellikle 4-6 hafta içinde iyileşir” dedi. Belirtilerin ortaya çıkmasının ardından derhal bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çeken Dr. İlter Paydur, şu tavsiyelerde bulundu:


“Tedaviye gelince, eğer hastalık bağırsak, böbrek veya eklemleri etkilememişse, genellikle ağrı kesicilerle tedavi edilir. Ancak bu organlar etkilenmişse, ciddi komplikasyonlara yol açabilir, böbrek yetmezliği veya beyin damarlarını etkileyerek nöbetlere neden olabilir. Bu durumda hastaneye yatış gerekebilir ve uzun süreli kortizon tedavisi uygulanabilir. HSP’nin potansiyel tehlikeleri nedeniyle, çocuğunuzun bacaklarında kızarıklık, kanlı dışkı veya kırmızı renkli idrar gibi belirtiler göstermesi durumunda derhal bir doktora başvurmanız önemlidir”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER