Sağlık

Çok oturmak fıtık sebebi!

Hareketsiz yaşamanın kasları zayıflatarak fıtığa sebebiyet verdiği bildirildi.

Çok oturmak fıtık sebebi!
17-06-2015 16:43

Vücudun yükünü taşıyan sadece omurganın olmadığını ifade eden uzmanlar, omurga boyunca uzanan boyun, sırt, bel ve karın kaslarının çok önemli olduğunu söyledi. Son dönemde insanların daha az hareket etmeleri, zamanlarının çoğunu bilgisayar veya televizyon karşısında geçirmeleri sebebiyle omurgayı destekleyen kaslarda kuvvet ve esneklik kayıpları geliştiği ifade edildi. Devamlı oturan kişilerin anatomik yapısının bozularak kaslarının zayıfladığı ve kasların bir süre sonra eklemleri destekleyici fonksiyonlarını kaybettiği belirtildi.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Bu durum bel ve boyundaki omurlara ilave yük bindiriyor ve omurlar arasındaki diskleri aşındırarak bel ve boyun fıtıklarının oluşumunu kolaylaştırıyor. İster uzun süre oturmak, ister ayakta durmak, ister uzun süre yürümek olsun beli uzun süre aynı pozisyonda tutmanın bel için zararlıdır. Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanların her yarım saatte bir kalkıp bir-iki dakika bile olsa dolaşmaları, uzun yol şoförlerinin ya da yolcularının ise 1,5 saatte bir mola verip biraz yürümeleri, ayrıca oturma sırasında da kalçanın dizlerden aşağıda kalmamasına, alçak tabure ve koltuklarda oturulmamasına, kalça ve dizlerin yaklaşık aynı hizada olmasına dikkat etmelidir" dedi.

Şahabettinoğlu, "Gün içinde hareketsizlikten, çok ayakta kalmaktan ve sürekli aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan ağrılarınız belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola-ele yayılan ağrınız mevcutsa boyun fıtığı olabileceğiniz ihtimalini göz önüne alarak hemen bir fizik tedavi uzman doktoruna muayene olmanızda fayda var. Yapılan tetkik ve iyi bir muayene sonucunda teşhis ve tedaviye başlanması gerekir. Manipülasyon (elle tedavi) ile yüzde 98 hastanın iyileşme olasılığı var. Sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerekebilir. Ameliyat ise bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerekir. Tıbbi olarak gerekmedikçe ameliyat uygulanmaması gerekir" diye konuştu.

Bursa’daki merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarında, uzun yıllardır uyguladığı manipülasyon tedavisi Türkiye’de az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını belirten Ali Şahabettinoğlu, "Hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans manipülasyon tedavisi sürebilir. Tedaviler 3-5 gün aralıklarla uygulanmaktadır. Bu tedavi sırasında rahatsızlığın olduğu bel ve boyun bölgesine ellerle bir takım bastırma, germe ve döndürme gibi teknikler uygulanıyor" diye kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER