Dünya

Defterleri hâlâ radyasyon saçıyor

1903 ve 1911’de Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan ilk ve tek kadın bilim insanı olan Marie Curie’nin araştırmalarında kullandığı ve not tuttuğu defterlerin radyasyon saçmaya devam ettiği açıklandı.

Defterleri hâlâ radyasyon saçıyor
19-11-2015 21:50

Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan ilk ve tek kadın bilim insanı Marie Curie’nin Paris’in ünlü kütüphanesi Bibliothèque Nationale’de saklanan çalışma defterlerinin radyasyon saçmaya devam ettiği açıklandı.

1991 yılında, Curie Vakfı ve Paris Bilimler Fakültesi’ne bağlı Nükleer Fizik Enstitüsü tarafından kullanılan evden kütüphaneye nakledilen araştırma defterlerinin radyasyondan arındırıldığı söylenmişti.

Bedelini ağır ödedi
Marie Curie, 1934’te yaşama veda ettiğinde 66 yaşındaydı. Ölüm nedeni, aldığı yüksek radyasyona bağlı olarak aplastik anemi (aşırı kansızlık) olarak açıklandı.

Radyoaktif polonyum ve radyum elementlerini eşi Pierre Curie ile birlikte bulan Marie Curie, eşinin ölümünden sonra da nükleer elementler hakkındaki araştırmalarına devam etti.

Eşi ile birlikte oturdukları ev ve laboratuarda çalışan Curie, radyasyonun yarattığı riskin farkında değildi kuşkusuz. Laboratuarının da yer aldığı evinin her yanı toryum, uranyum ve plütonyum gibi radyoaktif elementlerle doluydu.

Marie Curie, “Ürkek bir perinin ışığı gibi” diye tanımladığı geceleri ışık saçan radyoaktif maddeleri cebinde taşıyordu. Gerek Marie gerek Pierre Curie, çalışırken standart laboratuar önlüğünden başka bir şey giymiyordu.

Uzmanlara göre, Paris’in banliyösündeki evde Curie’nin not tuttuğu defterleri, elbiseleri, mobilyaları ve evin her yanına bulaşan radyasyon, en az bin 500 yıl daha burada var olmaya devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER