Bursa

Değirmenci: “Amacımız..."

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Türkiye Teknoloji Geliştirme Merkezi (TTGV) işbirliği ile yürütülen “Endüstriyel Simbiyoz Programı Bursa İli Bilgilendirme Toplantısı ve Sinerji Çalıştayı”  yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, “Amacımız endüstriyel simbiyozu sistematik olarak bir program dâhilinde ele alıp bölgemizde bununla ilgili sürdürülebilir bir yapının oluşturulmasını sağlamak” dedi.

 Değirmenci: “Amacımız...
02-12-2015 17:56

Bölgedeki endüstriyel simbiyoz uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak farkındalığın artırılması, bölgesel ve sektörel analizlerin yapılarak mevcut potansiyelin ve stratejinin belirlenmesi, fizibilite çalışmalarının yapılması ve endüstriyel simbiyoz uygulamalarının sürdürülebilirliğine ve yaygınlaştırılmasına yönelik altyapının oluşturulması amaçlayan programa çok sayıda firma temsilcisi ve akademisyen katıldı.

REKABET VE VERİMLİLİK ODAKLI…

Yaptığı açılış konuşmasında, endüstriyel simbiyoz konusunun üzerinde yaklaşık iki yıldır çalıştıklarını ifade eden BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, “Endüstriyel Simbiyoz, yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız ve çok önemsediğimiz bir program. Endüstriyel Simbiyoz; birbirinden bağımsız olarak çalışan işletmeler arasında rekabet ve verimlilik odaklı işbirliğini amaçlayan bunun yanı sıra en temel haliyle de bir firmanın atığının diğer bir firmaya girdi olarak katılmasını hedefleyen bir sistemdir. Amacımız endüstriyel simbiyozu sistematik olarak bir program dâhilinde ele alıp bölgemizde bununla ilgili sürdürülebilir bir yapının oluşturulmasını sağlamak” şeklinde konuştu.

REKABET AVANTAJI…

Endüstriyel simbiyozun en önemli ayağını, rekabet avantajına sağladığı katkı olarak tanımlayan Değirmenci, “Endüstriyel simbiyozun bana göre birinci ve en önemli ayağı, rekabet gücünü arttırmasıdır. Firmaların önümüzdeki çetin rekabet koşullarında ayakta kalabilmeleri için bu konuyu mutlaka gündemlerine almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. “Endüstriyel simbiyoz projelerinin gerçekleşebilmesi için ciddi bir Ar-Ge çalışması yapmak gerekebiliyor” diye konuşan Tamer Değirmenci, “Bu da üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayabilecek bir platformun oluşmasına zemin hazırlıyor” dedi.

YENİ İŞ İMKÂNLARI…

Endüstriyel simbiyozun girişimciliğe de katkı sağladığını dile getiren Değirmenci, “Endüstriyel simbiyozun bir diğer dikkat çekmek istediğim husus ise girişimciliğe katkı sağlamasıdır. Bugün bu toplantıların 4.’sünü gerçekleştiriyoruz ve toplamda üç ilde 500’ün üzerinde simbiyoz olanağı tespit ettik. Bunların her biri üzerinde çalışılıp doğrulanması gereken konular. Ancak bu sayının yüzde 5’i bile hayata geçse, 25’e yakın yeni iş fikri ortaya çıkmış olacak. Dolayısıyla girişimciler ve yatırımcılar için de yeni iş imkânlarının oluşması ciddi önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci’nin konuşmalarının ardından Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Koordinatörü Ferda Ulutaş, ‘Endüstriyel Simbiyoz kavramı ve uygulama teknikleri’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.  Daha sonra program hakkında bir sunum yapan BEBKA Planlama Uzmanı Nalan Tepe Şençayır ise, Endüstriyel Simbiyoz Programı kapsamında fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve artık uygulamaya geçilmek üzere olduğunu belirtti.

Yapılan açılış konuşmaları ve tanıtım filminin izlenmesinin ardından program toplantıya katılan kurum ile kuruluşların temsilcilerinin katıldığı sinerji çalıştayı ile sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER