Gündem

"Desteğin Türkiye’ye aktarılmasıyla ilgili eleştirimiz var"

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, “AB’nin 3+3 milyar Avro şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz ama bu desteğin Türkiye’ye aktarılmasıyla ilgili mekanizmalara eleştirimiz var" dedi.

26-09-2016 17:18

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides ile Bakanlıkta bir araya geldi. Stylianides ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Çelik, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin tarihte eşi görülmemiş bir şekilde 3 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Ülkelerini terk etmek zorunda kalmış 5 milyon Suriyeli ‘nin yarısından fazlası ülkemizde bulunuyor. Bu amaçla devlet ve sivil toplum olarak harcadığımız miktar 25 milyar doların üstüne çıkmıştır. Maalesef rakamlarında ortaya koyduğu gibi uluslar arası toplumun Türkiye’nin bu çabalarına karşı desteği yetersiz ve küçük bir düzeyde kalmıştır. AB’nin 3+3 milyar Avro şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz ama bu desteğin Türkiye’ye aktarılmasıyla ilgili mekanizmalara eleştirimiz var. Çünkü bu destek aktarıldığı zaman özellikle çocukların eğitiminde kullanılacak; ama sivil toplum örgütleri üzerinden bunun aktarılması süreci yavaşlatan bir mesele ortaya koyuyor. Türkiye Gayri Safi Milli Hasılasına göre dünyada birinci donör ülkedir. Nitekim geçmişte ABD ve İngiltere’nin arkasından üçüncü sayılıyordu ama GSMH göre kıyaslandığı zaman birinci ülkedir. Dünya gıda programı açısından yükselen donör durumundadır. Ayrıca gururla ifade etmek isterim ki tarihteki ilk ‘İnsani Yardım Zirvesi ‘ ülkemizde gerçekleştirilmiştir. 60’dan fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla olmuştur” diye konuştu.

“BU YARDIMLARI TÜRKİYE İÇİN İSTEMİYORUZ”

“Değerli dostumuz bu ziyaretinde mali kolaylık kapsamında ‘Acil Sosyal Güvenlik Ağı’ Projesi çerçevesinde bir sözleşmenin imzalanması vesilesiyle geldi” ifadesini kullanan Çelik, “Bu 348 milyon Avroluk bir insani yardım içeriyor. Bu anlaşmanın imzalanmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Fakat acil ihtiyaçların dikkate alınarak sahada uygulamaya biran evvel geçilmesini fevkalade önemsiyoruz. Bu mali yardımların altını çiziyoruz. Bu yardımları Türkiye için istemiyoruz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bu yardımlara ihtiyacımız yok. Biz bunu bu mazlum insanların eğitimi, sağlık hizmetleri, bunların daha kaliteli yapılabilmesi için takip ediyoruz ve altını çiziyoruz. Bu ‘Acil Sosyal Güvenlik Ağı’ programı AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte beraber uygulanacak. Suriyeli ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanması bakımından son derece önemli bir programdır. Bu kadar önemli insani açıdan önem verdiğimiz bir görev alanında çalışan AB Komiseri Christos’a hoş geldiniz diyorum” açıklamasında bulundu.

“1 MİLYON KADAR SIĞINMACIYA GELİR KAYNAĞI YARATILACAK BU PROJEDE AB OLARAK 348 MİLYON EURO SEFERBER EDİLİYOR”

İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Stylianides ise 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, “Türkiye ve Türkiye demokrasisinin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu süreçte hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının yakınlarına başsağlığı diliyorum. AB Türkiye ile Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş kurumlarla birliktedir ve yanında durmaktadır” ifadelerini kullandı. Stylianides, konuşmasını şöyle devam etti:

“Bugün Ankara’da gerçekleştirdiğim ziyaret bir sebepten dolayı çok önemli. O da şu; bütün AB tarihine bakıldığında AB’nin tüm tarihi boyunca desteklediği en büyük insani yardım projesinin başlangıcını, açılışını gerçekleştirmek üzere bu ziyareti Ankara’da gerçekleştiriyorum. Biz bu projeye kısaca ‘Acil Sosyal Güvenlik Ağı’ diyoruz. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sığınmacı krizi açısından AB’nin Türkiye’ye güçlü bir şekilde destek olmak istediğinin en önemli göstergelerinden biri olarak görüyoruz bu ‘Acil Sosyal Güvenlik Ağı’ Projesini. Bahsettiğimiz program daha evvelden Türkiye ile AB arasında imza edilmiş olan Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için mali kolaylık programı açısından da oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. 1 milyon kadar sığınmacıya gelir kaynağı yaratılacak bu projede AB olarak 348 milyon Euro seferber ediliyor. Program çerçevesinde AB Türkiye Cumhuriyetiyle ortaklaşa gerçekleştirecekler. Uygulayıcı ortak proje çerçevesinde dünya gıda programı ve en önemli rolü üstlenecek kurum olarak da Türk Kızılayı’nı görüyoruz."

"TÜRKİYE İLE AB ARASINDA YAPILAN ANLAŞMANIN GEREĞİNE GÖRE AB VERDİĞİ SÖZLERİ TUTUYOR"

"Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmanın gereğine göre AB verdiği sözleri tutuyor" diyen Stylianides, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara verilen mali kolaylık için 652 milyon Euro sözleşmeye bağlanmış vaziyette. Bu 602 milyon Euro içerisinden 467 milyonun ödemesi halihazırda fiilen gerçekleşti. Bu meblağ içerisinde insani yardıma harcanacak kısım oldukça büyük bir yer tutuyor. Sözleşmeye bağlanmış miktar 512 milyon Euro bunun içerisinden 420 milyon Euro’nun fiilen ödemesi gerçekleşti. Başlangıcını açılışını gerçekleştireceğiz Acil Sosyal Güvenlik Ağı’ programı hem Türkiye hem de AB açısından bakıldığında çok büyük bir başarıdır. Aslında AB’nin kendi bütçesiyle insani programlara AB tarafından aktarılan ya da gerçekleştirilecek olan en büyük projedir. 348 milyon Euro’luk bütçeye sahiptir. Suriyeli sığınmacılara kapılarını açan ev sahipliği yapan onlara cömert davranan Türk halkının bu çabalarını takdirle karşılıyoruz. Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılanması amacına hizmet edecek olan bu programın projesinin mümkün olmasını sağlayan bizlerle işbirliği içerisinde büyük çabalar gösteren Türkiye Cumhuriyeti kurumlarına ve Sayın Bakan Çelik’e bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER