Devler buluştu

Babayiğitler geliyor mu?

Devler buluştu

Bursa, daha doğrusu Bursa OSB muhteşem bir iş çıkardı. Dünya otomotiv devlerini Avrupa’dan önce Türkiye’de, hatta Bursa’da buluşturması gerçekten takdire şayandır.

Merinos AKKM’de gerçekleştirilen etkinlik bana göre tarihe not düşülecek nitelikteydi. Çünkü dünyanın en büyük otomobil üreticilerini Bursa’da, Bursalı sektör temsilcileriyle Avrupa’dan önce buluşturmayı başardı. Bunu sağlayan Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) Başkanı Hüseyin Durmaz başta olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Merinos AKKM’de gerçekleşen ve üç gün süren Automotive Meetıngs-Turkey buluşmasına gösterilen ilgi oldukça sevindiriciydi. Düşünün etkinliğe 28 ülkeden 260 firma 500’ün üzerinde yabancı ziyaretçi katılıyor. Doğal olarak Bursalı otomotiv sanayiciler için önemli bir fırsat ayaklarına kadar gelmişti. 5000’in üzerinde ikili görüşmeler söz konusu. Aklıma gelmişken belirteyim etkinlik 16 Kasımda bitiyor. Şu ana kadar gidemeyen varsa bir uğramasında yarar olabilir.

Neyse…

Dünya devlerinin Bursa buluşmasını nasıl okumalıyız.

Bence asıl önemli nokta burası…

Malum yerli marka otomobili üretecek beş babayiğit sonunda açıklandı. Hani derler ya 'körün ağladığı bir göz, Allah verdi iki göz.' Biz bir babayiğit beklerken bir anda beş babayiğidimiz oldu. Bu güç birliği beni ziyadesiyle umutlandırdı.

İşte o beş babayiğitten biri; Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun Merinos AKKM’deki toplantıda protokoldeki yerini alması bana göre oldukça anlamlı. Sanırım yerli marka otomobilin direksiyonunun Bursa’ya doğru kırılmasının ilk işareti olabilir.

Aklın yolu bir.

Bursa üç ana otomobil üreticisinin bulunduğu tek il. Yarım asırlık bir geçmişe sahip. Yan sanayi derseniz; en babaları burada.

Nasıl ki, bir bebeğin sağlıklı büyümesi için sağlıklı bir ortam gerekiyorsa; bir anlamda çocuğumuz olarak gördüğüm yerli marka otomobilin sağlıklı bir ortamda doğup büyümesi için de sağlıklı ortam şarttır. İşte o sağlıklı ortamda otomobil üretim kültürüyle yetişmiş, üretim gücüyle müthiş birikimi olan yan sanayisiyle Bursadır.

Yalnız kültür mü, yalnız iş gücü mü?

Hayır;

TEKNOSAB'da yeri de hazır. BTSO Başkanı İbrahim Burkay yer konusunu bir kez daha teyit etti.

Kim ne derse desin, 19 ilin talip olduğu yerli otomobil için en doğru adres Bursa'dır. Siyasi oyunlarla çocuğun sakat doğmasına izin verilmemelidir.

Malum ülke olarak Devrim Otomobili gerçeğini yaşadık. Bir kez daha aynı akıbeti düşünmek bile istemiyorum.

Şimdi diyenler olacaktır ki; 'yahu sana ne kardeşim yerli otomobilden, babayiğitten. Niye bu kadar üzerinde duruyorsun?'

Bakın söyleyeyim;

Ben ülkemi seviyorum. Ülkemin kalkınmasını, çağdaş muasır medeniyet seviyesine erişmesini canı gönülden istiyorum. Ve biliyorum ki bunun yolu da yüksek katma değerli üretimden geçiyor. Otomotiv sektörü de yüksek katmadeğerli üretimin mihenk taşıdır.

Zaten gelişmiş ülkelere baktığınızda hemen hepsinin otomotiv sanayi üzerinden yürümüş olduğunu görebilirsiniz.

Bu yüzden mutlaka ve mutlaka otomobilde dünyayla rekabet edebilecek bir markamız olmalı. Ayrıca elektrikli olması da son derece önemli. Çünkü içten yanmalı, yani benzinli ve dizel otomobillerde Pazar zaten kapanın elinde kalmış durumda.

Kısaca enerjimizi boşa harcamayacağız.

Hadi hayırlısı...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...