Ekonomi

Dolar ne kadar oldu?

Doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki yükselişi, ABD Merkez Bankası Fed'den bir yetkilinin faiz artışının Eylül'de olmayabileceğine yönelik açıklamasıyla durdu. Dolardaki düşüş içeriye de yansıdı. Geçen hafta 3 lira ile tarihi zirveyi gören dolar, bugün 10.49 itibariyle 2,90 seviyesinin de altını gördü.

Dolar ne kadar oldu?
27-08-2015 14:13

Geçen hafta tarihi zirve olan 3 seviyesini test ve haftayı 2.92'nin hemen altında tamamlayan eden dolar/TL Çin endişeleriyle Pazartesi günü 2.98'i aştı.

Ardından yönünü aşağı çeviren kur bu sabah 08.20'de 2.9276/2.9319 ile dün akşamki seviyelerinden anlamlı bir değişim göstermedi. Sepet bazında TL  aynı saatte 3.1243/3.1292, euro/TL 3.3208/3.3259 seviyesinde işlem gördü.

Dolar,  Fed'den gelen "faiz artışı geçikebilir" mesajıyla sabahki işlemlerde değer kaybetmeye devam etti.

Dolar/TL, saat 10.49'da en düşük 2,8998 seviyesini bile gördü.

Küresel piyasalarda hafta başında yaşanan sert satış baskısı yerini daha iyimser bir seyre bırakırken analistler Türkiye'yi dolaylı olarak etkileyen Çin'de yavaşlayan büyümenin küresel büyüme endişelerini tetiklemesi riskinin hâlâ devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

İç piyasada açıklanacak Temmuz ayı yabancı ziyaretçi sayısı izlenirken analistler bugün ABD'de açıklanacak ikinci çeyrek öncü ABD GSYH verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının ise piyasada yön belirleyebileceğini belirttiler.

Küresel piyasalarda ise yen yatırımcılar arasında risk iştahının yeniden artmasının ardından güvenli limanlara olan talebin düşmesiyle kayıplarına devam ederken, Wall Street son dört yılın en büyük bir günlük yükselişini yaşayarak risk iştahındaki dönüşü gösterdi. Dolar diğer para birimlerine oranla daha iyi bir performans gösterirken, euro 1.1290 dolara kadar düştü ve yedi ayın zirvesi olan 1.1715 dolar seviyesinden gerilemeye devam etti.

SİYASET İZLENİYOR

Haziran ayında gerçekleşen ve AKP'nin 10 yılı aşkın süredir devam eden tek parti hükümeti statüsünü kaybettiği seçimler 1 Kasım'da yenilenecek. Piyasalar da yeni seçimin nasıl sonuçlanacağına odaklanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu kurulacak seçim hükümeti için muhalefet partisi milletvekillerine bakanlık tekliflerini iletti. Davutoğlu'nun bugün saat 1800'e kadar cevap vermesini istediği milletvekillerinden HDP'den Müslüm Doğan ile MHP'den Tuğrul Türkeş seçim kabinesinde yer almayı kabul etti. CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacağını açıklarken, HDP görev alacağını bildirmişti.

MHP, bu görevi kabul etmesinin ardından Türkeş'i ihraç istemiyle parti disiplin kuruluna sevk etti.

İç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı, ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı ve TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğine işaret ettiği bir dönemde yaşanan seçim dönemi ise siyasi belirsizlik nedeniyle TL'yi baskılayan ana unsurlar olmaya devam ediyor.

Yeni seçim sonuçlarının Haziran seçimlerine göre anlamlı bir değişim göstermemesi ihtimali ise sürecin uzayarak ekonominin uzun bir süre siyasi gündemin arkasında kalması endişelerini beraberinde getiriyor. Son yapılan anketler yeni seçimin mevcut siyasi tabloda anlamlı bir değişime işaret etmiyor.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 10.30 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.24 oldu. İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 11.10 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.04 oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER