Yaşam

Domateslerde mildiyo hastalığı alarmı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, domateslerde mildiyö hastalığının görülmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünü harekete geçirdi.

Domateslerde mildiyo hastalığı alarmı
29-06-2015 19:17

Haftanın 2-3 günü domates ekili alanları gezen ekipler, hastalık görülen tarlaların sahiplerini uyararak ilaçlama yapmalarını sağlıyor.

İlçeye 2 kilometre uzaklıktaki Çoruk Mahallesi’nde bazı domates tarlalarında mildiyö hastalığı görülmesi, teknik ekipleri harekete geçirdi. Domates tarlalarını gezen ekipler, hastalık görülen tarla ve çevresinde tarla sahiplerini uyarıyor. Domatesin önemli hastalıklarından olan ve büyük verim kayıplarına neden olan mildiyo hastalığına karşı başlatılan mücadele hasat sezonunun sonuna kadar devam edecek.

Tarla kontrol ekibinde görev alan Ziraat Teknikeri Ferhat Hazar, "Domatesin önemli hastalıklarından domates mildiyösü, bulaştığı takdirde domateslerde önemli ölçüde verim kaybına neden olmaktadır. Bu duruma düşmemek için, ilçemizde bulunan domates ekili alanlar haftada iki üç kez kontrol edilerek bu mildiyö tespit edilmeye çalışılmaktadır Tehlike görüldüğü an da, çiftçilerimize gerekli uyarılar yapılmaktadır” dedi.

İlçede geniş çaplı domates ekimi bulunduğunu anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Aldağ da, "Bilindiği üzere Burhaniye ovasında geniş çaplı alanlar da domates ekilişi söz konusu. Zirai mücadele faaliyetlerimiz kapsamında yaklaşık 5 bin dekarlık bir alanda ekilen domateslerde domates hastalık ve zararlıları, özellikle mildiyö konusunda bu yıl çok farklı bir konsepte ürünleri, bahçelerimizi takip etmeye başladık. Haftada 3 gün teknik ekiplerimiz arazi incelemesi yaparak hastalığın çıkmadan önlem alınması ve gereken tedbirler konusunda çalışmalar yaparak çiftçilerimizi uyarıyoruz. Amacımız, bölgede hastalığın baş göstermeden söndürülmesi, geniş alanlara yayılarak ekonomik kayıpların önlenmesi çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi. Bu amaçla bir çalışma programı dahilinde mesai saati gözetmeksizin haftada 3, bazen 5 gün saha kontrolü, tarla kontrolü yapılarak hastalığın evreleri takip edilmekte. Buna göre çiftçilerimiz bilgilendirilerek hastalığın önlenmesi, gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER