Gündem

Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına tepki yağdı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmalarına Avrupa’dan, ABD’den, gazetecilerden, siyasilerden tepki yağdı. Tutuklamalar Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik tartışmaları AB’de yeniden alevlendirdi. Konunun yarınki Türkiye-AB Zirvesi gündemine alınması çağrıları da yapıldı. Tepkiler özetle şöyle:

Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına tepki yağdı
28-11-2015 13:04

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Genel Başkanı): Suçu işleyenler değil de suçun haberini yapanlar tutuklanıyorsa kimse ‘Türkiye’de basın özgür, yargı bağımsız ve tarafsızdır’ demesin. 

Maja Kocijancic (AB Komisyonu Genişleme Sözcüsü): Endişe verici gelişmeleri çok yakından izliyoruz. Bu endişeleri Türk yetkililerinin gündemine defalarca getirdik, İlerleme Raporu’nda da yer aldı. Endişelerimizi dile getirmeyi sürdüreceğiz.

Kati Piri (AP Türkiye Raportörü): Tutuklamalar, Türkiye’de basın özgürlüğünün ağır baskı altında olduğunu gösteriyor. AB, mülteci krizi konusunda anlaşmaya varma ihtiyacı nedeniyle bunu duymazdan gelemez. AB’nin sessizliği satılık olamaz. AB’nin zirvede bu mesajı Ankara’ya açık şekilde iletmelerini umuyorum.

Dunja Mijatovic (AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi): Yetkililerin tehlikeli saydıkları haberler nedeniyle yaşamlarını cezaevinde geçirmekle karşı karşıya kalmaları kabul edilemez. Bu derece sert bir ceza perspektifi bile topluma iktidardakilerinkiyle aynı görüşte olmayanların ciddi şekilde cezalandırılacağı yönünde caydırıcı bir mesaj gönderiyor.

Jim Boumelha (Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı): Türk makamlarından Can Dündar ve Erdem Gül’ü derhal bırakmalarını ve hakkındaki suçlamaları düşürmelerini istiyoruz.

Mogens Blicher Bjerregard (Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı): Bu tutuklamalara mutlaka Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5’inci (özgürlük ve güvenlik hakkı) ve 10’uncu (ifade özgürlüğü) maddeleri bağlamında meydan okunacaktır ama bu arada meslektaşlarımızın hapiste tutulmasını kabul edemeyiz. Bu dava Türkiye’de yargının bağımsızlığı konusunda da ciddi soru işaretlerine neden oluyor.

Alexander Graf Lambsdorff (AP Başkan Yardımcısı): Saygın iki Türk gazetecinin AB-Türkiye Zirvesi’nden hemen önce tutuklanması alay etmek gibi. Saçma bir durum söz konusu. Yeni hükümet demokratikleşmeye odaklanacağını ilan etti ve aynı gün tutuklama kararı çıktı. Türkiye’de bağımsız gazeteciliğin şansı yok.

Türkiye Barolar Birliği de tutuklama kararı veren hâkime soruşturma açılması için dün HSYK’ya başvurarak, “Dündar ve Gül için derhal özgürlük talep ediyoruz. Haberin içeriği yetkililerce söylendiği gibi gerçek dışı ise, ortada ifşa edilen devlet sırrı yoktur. Haberin içeriği gerçek ise, soruşturulması gereken terör örgütüne silah ve mühimmat sağlayanlardır” dedi.

ABD: KARANLIK

DÜNDAR ve Gül’ün tutuklanmasına ABD’den de tepki geldi. ABD Ankara Büyükelçiliği sosyal medyada, “Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasından ve bir basın kurumunun daha baskılandığını düşündüren gelişmelerden oldukça endişeliyiz. Türk mahkemelerinin ve yetkililerin, T.C. Anayasası’nda yüceltilen basın özgürlüğü temel ilkesini güvence altına almalarını umuyoruz” mesajını paylaştı.

ABD Büyükelçisi John Bass ise Instagram hesabından “Karanlık” fotoğrafıyla birlikte, “Türkiye’de bağımsız medyadan daha da çok sesin susturulduğunu görmekten ötürü bugün derinden rahatsızım” ifadesini yayınladı.

CUMHURİYET’E DESTEK

CAN Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasına tepki gösteren gazeteciler, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri ve yüzlerce vatandaş, dün İstanbul Şişli’deki gazete binasına gitti. Dündar ve Gül’ün fotoğraflarıyla Cumhuriyet gazetesini taşıyan vatandaşlar, ‘Özgür basın susturulamaz’, ‘AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Gazeteye gelen sanatçı Tarık Akan, ”Dünyanın hiçbir yerinde devletin yapmış olduğu yanlışı yayınladı diye gazetecinin ceza alması görülmemiş bir şeydir. Üzüntüden perişanız” dedi. Zülfü Livaneli kapıda gördüğü Turgut Kazan’a sarılırken, “Hep mi bunlarla uğraşacağız? Bütün hayat böyle mi geçecek” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, milletvekilleri Barış Yarkadaş, Eren Erdem ve Mahmut Tanal ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da gazeteyi ziyarete geldi. Enis Berberoğlu, “Şu an çiğneyeceğim herhangi bir kanun yok. Çünkü burası kanun ülkesi de değil, hukuk ülkesi de değil” diye tepki gösterdi. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Asıl cezaevine giren halkın haber alma hakkıdır ve gazetecilik tutuklanmıştır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER