Muhtarlar Konuşuyor

Dünya mirası Cumalıkızık’a SİT darbesi

Dünyanın dört bir yanından akın akın gelen turistler, Unesco Dünya Mirası’na giren Bursa’nın gözbebeği Cumalıkızık’ta bir tuvalete bile gidemiyor. Birinci derece SİT alanı olduğu için çivi çakılmasına izin verilmeyen tarihi köy, eli kolu bağlı bir şekilde bekliyor.

Dünya mirası Cumalıkızık’a SİT darbesi
27-08-2015 10:34

Mesut DEMİR/BURSA.COM

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık Mahallesi Muhtarı Emin Yavuz, Bursa.com’a yaptığı açıklamada, mahallede yeniden yapılan seçimle muhtar seçildiğini belirterek, “İki aydan buyana mahallemize hizmet ediyoruz. 189 hane, 625 nüfuslu mahallemiz turizm açısından hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin önemli bir turistik yeri. Arap turistler başta olmak üzere dünyanın dört bir köşesinden akın akın turist tarihi mahallemizi ziyarete geliyorlar. Kış aylarında durgun olan turizm yaz ve bahar aylarında ciddi şekilde artıyor” dedi.

SORUNLAR SADECE CUMALIKIZIK’IN DEĞİL BURSA’NIN SORUNU

Tarihi ve turist köyde yaşanan sıkıntıları dile getiren Yavuz, “Unesco Dünya Mirası’na giren mahallemizde özellikle turistlere yönelik hizmetlerde bazı sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıların çözümü noktasında SİT alanı olmasından dolayı engellerle karşılaşıyoruz. Turizm açısından bu kadar önemli olan mahallemizde bir tuvalet dahi yok. Çöp kovaları, tezgahlar ve otoparkların düzenlenmesi gibi iyileştirmelerin biran önce yapılmasını istiyoruz. Kendi imkanlarımızla yapabileceğimizi yapıyoruz. Bayanlar ve erkekler için tuvalet ve abdesthane gibi eksiklerimizde sıkıntı var. Bize izin verilmiş olsa biz zaten kendi imkanlarımızla yapacağız. Birinci derecede SİT alanı olduğu için mahallemize hiçbir şey yapamıyoruz. Cumalıkızık’ta yaşanan sıkıntılar sadece köyün değil aynı zamanda Yıldırım ve Bursa’nın sorunu. Gelen binlerce turist var. Biz burada Yıldırım Belediyesi’ni, Bursa’yı temsil ediyoruz. Gelen turistler muhtarlığa gelerek bir şeyler soruyor, sıkıntılarını anlatıyorlar. Muhtarlıktaki koltuklar, evden getirdiğimiz koltuklar, oturduğum sandalya kahve sandalyesi. Bu odada bu şartlarda hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Cumalıkızık evlerinin restorasyon çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Yavuz, “Cumalıkızıık evlerinin restorasyonu ile ilgili bir kısım evler yapıldı ancak daha çok ev var. Kalan evlerin restorasyonu ile ilgili ihale süreci sürekli uzatılıyor. 2 ay deniliyor, 2 ay geçiyor, daha sonra bir 2 ay daha bekliyoruz. İhale süreci henüz tamamlanamadı. Tezgahların düzenlenmesi için Yıldırım Belediye Başkanımız İsmail Hakkı Edebali söz vermişti. Tezgahların biran önce düzenlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YAZ AYLARINDA KÖYDE SÜREKLİ SAĞLIK EKİBİ ŞART

Sağlık konusunda özellikle yaz aylarında ciddi sıkıntı yaşadıklarının altını çizen muhtar Yavuz, “Sağlık konusunda Değirmenönü Mahallesi’ne gidiyoruz. Aile hekimlerimiz orada vatandaşlarımızın tedavilerini gerçekleştiriyor. Tarihi ve turistik bir köy olduğumuz için yaz aylarında aşırı bir turist kafilesi geliyor. Turistlerden sıcak hava sebebiyle rahatsızlananlar için ambulans çağırılıyor ancak sokakların dar olmasından dolayı ambulansı köy meydanından yukarı çıkaramıyoruz. Yaz aylarında sürekli köyümüzde bulunan bir sağlık ekibi, bu tür rahatsızlık geçiren turistlere de anında müdahale etme şansı bulacaktır. Bu şekilde sorun da yaşanmamış olacak” şeklinde konuştu.

Köy gençlerin oynayabileceği futbol sahasının bulunduğunu ancak burada da sıkıntıların olduğunu ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Cumalıkızık Gençlik ve Spor Kulübü adıyla köyümüzde bir spor kulübümüz var. Gençler maçlarını köyün aşağısında bulunan futbol sahasında oynuyor. Ancak bu futbol sahasında ne bir su var, ne de düzgün çimleri. Bu konuda da sıkıntılar yaşıyoruz. Bu futbol sahasında kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama bu da yetersiz kalıyor.”

YANGIN ÇIKSA MÜDAHALE EDİLEMEYECEK!

Tarihi köyün en önemli sorunlarından birisinin de yangın konusu olduğuna işaret eden Emin Yavuz, “Köyümüzde itfaiye konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Köyümüzdeki evler ahşap ve eski olduğu için olası bir yangında itfaiye aracı, sokakların dar olması sebebiyle köyün içine geçemiyor. Dar sokaklardan geçebilecek küçük bir itfaiye aracı talep ettik. Bir yangın çıksa, Allah muhafaza yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Köyün altı ile üstü arası mesafe 800 metre civarında” dedi.

CUMALIKIZIK MÜZESİ BÜYÜLÜYOR

Cumalıkızık’ta turistlerin gelip de görmeden gitmediği bir tarihi müzenin bulunduğuna da vurgu yapan Yavuz, “Müzemiz 2 yıl kapalıydı. Yıldırım Belediyesi’nin katkılarıyla Cumalıkızık Müzesi tadilattan geçirilerek açılışı yapıldı. Müzemiz, Cumalıkızık halkının evlerinden getirdiği eski tarihi eşya ve eserlerden oluşuyor. Müzenin içindeki eser ve eşyaların tamamı köye aittir. Bu müze köyümüzü anlatıyor ve yaşatıyor. Gelenler gezmeden, görmeden gitmiyor” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı Müzeler Şube Müdürlüğü Cumalıkızık Müzesi sorumlusu Betül Misci ise, müzenin yapılan tadilattan sonra 25 Haziran’da açıldığını belirtirken, Osmanlı dönemine ait köy halkının bağışladığı eşya ve eserlerin bulunduğu müzede, el yazmalı Kuran’ı Kerim, basma tulumba, 19. Yüzyıl’dan kalma bir radyo, tarım aletleri, eski eyşa ve eserler bulunduğunu söyledi.

Osmanlı'nın erken dönemlerinin bugüne ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden olan Cumalıkızık, 1300'lü yıllarda bir vakıf köyü olarak kuruldu. Dünya Miras Geçici Listesine 2000'de alınan Cumalıkızık, "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" dosyası ile Dünya Miras Asıl Listesi'ne alındı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER