Gündem

Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye'ye kritik uyarı

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ve Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, bayram tatili öncesinde Türkiye hakkında kritik uyarılarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye'ye kritik uyarı
18-07-2021 16:32

Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ve Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, salgın önlemleri konusunda tüm dünyada yaÅŸanan rehavetle ilgili uyarılarda bulunarak yazılı bir açıklama yayınladı.

"AYNI HATAYI YAPMAYI GÖZE ALMAMALIYIZ"

Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün Avrupa ve Türkiye'deki en yetkili isimleri, bayram dolayısıyla Türkiye için özel bir mesaj yayınladı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ve DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev tarafından ortak kaleme alındığı bildirilen açıklamada, zorlu geçen pandeminin, toplumun ruh saÄŸlığının yanı sıra herkes için zorlu geçen bir dönem olduÄŸu ve herkesin rahatlamak istemesinin çok doÄŸal karşılanması gerektiÄŸi belirtilirken "Ancak geçen yaz yine aynı zamanları yaÅŸadık. Bazı Avrupa ülkelerinde kısıtlamalar çok hızlı bir ÅŸekilde gevÅŸetildiÄŸinde, Avrupa Bölgesi genelinde bizi tekrar karantina almaya zorlayan vaka artışları ve ölümlerde üzücü bir yükseliÅŸ gözlemledik. Åžimdi, saÄŸlık sistemlerimiz, okullarımız, geçim kaynaklarımız, ekonomilerimiz, fiziksel ve zihinsel saÄŸlığımız üzerindeki bir yıldan fazla süren baskıdan sonra, aynı hatayı yapmayı göze almamalıyız" uyarısı yapıldı.

"SOSYAL ÖNLEMLERDE GEVÅžEME GÖRÜYORUZ"

Avrupa Bölgesi'nde aşılama hızla devam etse de, nüfusun büyük bir kısmının halen aşısız olduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada bulaşıcılığı oldukça yüksek varyantların dolaşımda olduÄŸu da hatırlatılarak "Aynı zamanda, COVID-19 vakalarında artışa yol açan halk saÄŸlığı ve sosyal önlemlerde gevÅŸeme görüyoruz; aşılama oranlarının yüksek olmadığı, özellikle en savunmasız gruplar arasında, bu düÅŸük rakamlar, artan hastaneye yatışlara, saÄŸlık sistemlerinde ek yüke ve can kayıplarına neden oluyor. Bu yıl, hepimizin yazdan en iyi ÅŸekilde yararlanmasını isterken, yaz aylarını herkes için daha güvenli hale getirmek, daha fazla insanın gereksiz yere hastalanıp ölmesini önlemek ve bu salgını daha erken sona erdirmek için herkesi dikkatli olmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

TÜRKLERE BAYRAM TATÄ°LÄ° UYARISI

Daha bulaşıcı Delta varyantına da dikkat çekilen açıklamada, Delta varyantının Avrupa Bölgesi'nde vakalarda ve hastaneye yatışlarda artışa neden olduÄŸu belirtildi ve ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle, bulaÅŸmayı önlemek ve hayat kurtarmak, halk saÄŸlığı ve sosyal önlemleri yerel dinamiklere uyarlamak ve adil, hızlı aşılamayı saÄŸlamak için elimizdeki araçları kullanmak hayati önem taşıyor. DSÖ Acil Kullanım Listesine sahip tüm aşılar, dolaşımdaki varyantlar da dahil olmak üzere, COVID-19'un daha ağır geçirilmesini önlemede güvenli ve etkilidir. Türkiye'de çok baÅŸarılı bir aşı kampanyası olduÄŸunu görüyoruz. Ancak Bayram ve yaz tatili zamanı nedeniyle aşılamanın ve koruyucu önlemlere uymanın önemine bir kez daha vurgu yapma ihtiyacı kesinlikle yadsınamaz.

"SALGININ NE ZAMAN BİTECEĞİ BİZLERE BAĞLI"

Sık sık bu salgının ne zaman biteceÄŸi bizlere soruluyor. Bu soruya en kısa cevap, salgının sonlanmasının zamanının tamamen bizlere kalmış olmasıdır. Pandeminin bitiÅŸi, bireylerin ve hükümetlerin elinde olduÄŸunu gerçeÄŸidir. Neyin iÅŸe yaradığını biliyoruz; kanıtımız var. Umut var. Kendinizi ve çevrenizdekileri korumak, bu salgını kontrol altına almak ve sonunda pandemiyi bitirmek için çok önemli. Uzun bir mücadele sürecinden geçtik ve tüm zorluklara dayandık. Åžimdi savunmamızı düÅŸüremeyiz."

DAHA GÜVENLÄ° BÄ°R YAZ Ä°ÇÄ°N 3 FORMÜL

Dr. Kluge ve Dr. Berdyklychev, güvenli bir yaz geçirmenin formülünü ise ÅŸu maddelerle özetledi:

Öncelikle aşılarımızı eksiksiz yaptıralım.

Ä°kincisi, seyahat etmek istiyorsak, gerekli olup olmadığını iyice deÄŸerlendirelim. Seyahat etmeye karar verdiysek, bunu olabildiÄŸince hem kendimiz hem de çevremizdekiler için en güvenli bir ÅŸekilde yapalım.

Güvenli bir ÅŸekilde seyahat etmek, evden çıktığımız andan varış noktamıza ulaÅŸana kadar COVID-19'a maruz kalma risklerimizi iyi deÄŸerlendirmek anlamına geliyor. Herkes kendi Covid-19 risk yöneticisi olmalı, saÄŸlık risklerini deÄŸerlendirmeli ve her adımda fiziksel mesafe, kalabalıktan kaçınma ve maske takma gibi koruyucu önlemleri dikkate almalı.

BU ÜÇ K'DAN KAÇININ

Metinde, "Üç K"dan kaçınmak gerektiÄŸi ise ÅŸu ÅŸekilde belirtildi: "Kapalı, Kısıtlı ve kalabalık ortamlar. Ä°nsanlarla tercihen dış mekanlarda, açık havada ya da iyi havalandırılan ortamlarda bir araya gelmeye özen göstermek hepimizi korumaya yardımcı olur ve virüs bulaÅŸma olasılığını azaltır.

Büyük spor turnuvaları, festivaller ve kalabalıkları çeken etkinliklerin gerçekleÅŸmesine bir süre ara vermek, onun yerine halk saÄŸlığı ve sosyal önlemleri artırarak virüsün süper yayıcı hale gelmesine izin vermememiz hepimizin saÄŸlığı için çok önemli." (DHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER