Gündem

Dünyanın en büyüğünü Türk ustalar yapıyor

Dünyanın en büyük yelkenli süper yatı olacak 141 metrelik Dream Symphony (Rüya Senfonisi), Bozburun’da Türk ustalar tarafından inşa ediliyor.

Dünyanın en büyüğünü Türk ustalar yapıyor
11-05-2016 12:40

2020’de denize inmesi planlanan Dream Symphony’nin gövdesinin yapımı 2017 yılında tamamlanacak. Yatın en büyük özelliği tamamen ahşap olması. Afrika’dan gelen Iroko ağacından yapılan yelkenli tekne için 5 bin metreküp ağaç harcanacak ve kesilen her İroko ağacı için yenisi dikilecek. Çok sert ve dayanıklı olan Iroka, Afrika’nın tik ağacı olarak da biliniyor.

Son bir kaç yıldır 2 yelkenli, dünyanın en büyüğü unvanı için yarışıyor. Bunlar EOS ve Maltese Falcon (Malta Şahini). Farklı ‘öncelikli’ ölçümlere göre Malta Şahini 78 metre, EOS ise 92 metre. Ancak 4 direkli Dream Symphony, 141 metrelik uzunluğuyla ikisini de açık ara geride bırakacak.

HAVUZU PİSTE DÖNÜŞÜYOR

Dev yatın iç ve dış tasarımı Ken Freivokh Design tarafından, mimarisi ise Dykstra Naval Architects tarafından yapılıyor. Dream Symphony iki güverteli. Üst güvertede yatın sahibi ve konukları için ayrı bölümler bulunacak. Yatın tamamen cam bir havuzu da var. Bu havuz istenildiğinde yükselerek helikopter pisti oluyor.

Yelken alanı 5 bin metrekarenin üzerindeki yeni tekne, ekolojik ve her türlü konfora sahip olacak. Yelkenleri sayesinde kendi elektriğini kendisi üretecek. Yaklaşık saatte 60 kilometre hız yapabilecek. 250-300 milyon euroya mal olacak ve 2020 yılında tamamlanacak. Lamine ahşap, modern gemi yapımında rekabetçi ve başarılı bir ürün olarak, Dutch Technology Institute (Hollanda Teknoloji Enstitüsü) TNO (Hollanda), Delft University of Technology (Delft Teknoloji Üniversitesi) (Hollanda), Sicilya’daki Messina University (Messina Üniversitesi) (İtalya), University of Southampton (Southampton Üniversitesi) (Birleşik Krallık) gibi lider enstitülerde test edildi. Yüzme havuzuna otomatik açılacak platform üzerine helikopter bile inebilecek.Teknenin yapımında tamamı Türk ustalardan oluşan bir ekip çalışıyor.

"YATIN 14 ODASI VAR"

DSV Yatçılık Genel Müdürü ve şirket Ortağı Hülya U. Ali-Zade, süper yelkenli yatın yapıldığı Bozburun’daki tersanenin kapılarını ilk kez İHA’ya açtı. Ali-Zade, “Teknenin yapımına başlamadan önce yaklaşık 3 sene araştırmaları sürdü. Şu an gördüğünüz gövde ise yaklaşık 2 sene içinde yapıldı. Genellikle bizim yaptığımız her tekne 5 ile 10 sene kadar sürüyor. Bu anlamda her türlü zorluklara rağmen teknemizin inşaatına devam ediyoruz ve inşallah 2017’de gövdesini bitirmeyi planlıyoruz. 2020’de de teknik ekipmanları kurulmuş halde suya indirmeyi hedefliyoruz. Tersanemizde taşeron firmalar, mühendis ve mimar kadrolar dışında hiçbir yabancı personel çalışmıyor. Şirket yüzde yüz Türk firması ve işçilerin yüzde yüz Türk işçileri olduğunu söylemek istiyorum. Ayrıca bu teknenin her türlü belgesi mevcut ve bu belgeler çerçevesinde faaliyetimize devam ediyoruz. Yatın 14 tane odası bulunuyor ve her bir odası süit oda şeklinde. Üstün tasarımı sayesinde mürettebat ile misafirler birbirlerini görmüyorlar” diye konuştu.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER