Bursa

Dünyanın gözü Bursa'nın termal merkezinde olacak

İmparatorlara, kraliçelere, sultanlara şifa sunan Bursa’nın termal hazineleri, dünyaya vitrininde arzı endam ediyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3 yıl içerisinde 100 bin yatak kapasiteli Sağlık Termal Turizm Merkezlerini oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyanın gözü Bursa'nın termal merkezinde olacak
19-10-2015 19:44

Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’nin (EHTTA) her yıl üye bir ülkede gerçekleştirdiği toplantıya bu yıl Bursa ev sahipliği yapıyor. 13 ülke 36 şehir Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği (EHTTA) Genel Kurulu her yıl üye bir ülkede gerçekleştiriliyor. 2014’te birliğe üye olan Bursa, halen EHTTA’ya Türkiye’den üye olan ilk ve tek şehir. Bursa, aynı zamanda Avrupa Tarihi Termal Kentler Destinasyonunun da bir parçası.


Merinos AKKM’de düzenlenen galaya Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, EHTTA Başkan Giuseppe Bellandi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve turizm profesyonelleri ile çok sayıda davetli katıldı. Termal sağlık alanında son derece saygın bir yeri olan bu toplantıya Bursa olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Her şeyin başı sağlık sloganı ile günümüzü değerlendirdiğimizde ise termal su kaynakları ayrı bir önem kazanmaktadır. Termal su kaynaklarına yakın tesisler, tamamen turistik amaçlı konaklama tesisleri olabileceği gibi yapılanması ile sağlık tesisi olarak planlanabilirler. Türkiye’de özellikle de Bursa sahip olduğu zengin termal su kaynakları ve sağlık turizmine uygun iklim koşullarına ile ayrıcalıklı bir konumdadır. Artık çok değerli ve paha biçilmez termal su kaynaklarının bilimsel verilere dayalı “sağlıklı yaşam” ilkeleri doğrultusunda kullanımı zorunluluğu vardır. Gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin maliyetinin yüksek olması, yaşlı nüfusun fazlalığı sosyal güvenlik sistemlerini daha maliyet etkin hizmet arayışlarına yöneltmektedir. Tedavi edici sağlık sisteminden koruyucu ve sağlıklı yaşamı teşvik edici yeni sağlık politika yapılanması dönüşümü bir zorunluluktur. Bu dönüşümde akla ilk gelen unsuru olan termal turizm halen önemini korumaktadır. Türkiye’de 2002 yılında 110 bin vatandaşımız tedavi için yurt dışına giderken, 2014 yılında ise yurt dışından 500 bin kişi tedavi için Türkiye’ye gelmiştir. Bu sayıyı 1 milyona çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


Çözüm bulunması gereken temel sorun, uluslararası geri ödeme kurumlarının termal sağlık hizmeti sunumunu özellikli doğal ortamlara dayalı tedavi seçeneği olarak görmesi gerekliliği olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Bu tür tedaviye ihtiyacı olan hastaların ulusal sigorta sistemleri tarafında sağlık giderleri açısından geri ödeme kapsamı içine alınması gereklidir. Sağlık Bakanlığı olarak sağlık turizmini çok önemsediğimizi, gerçekçi politikalar üretiyoruz. Termal Sağlık Turizminin geliştirilmesi hususunda Bursa’ya büyük ihtimam gösteriyoruz. Bilindiği gibi Termal Sağlık açısından, Bursa en uygun koşulları sunan bir merkezdir. Hali hazırda standartlarının üstünde hizmet veren termal tesisleriyle, Entegre Sağlık Kampusu gibi dev yatırımlarla, kaplıcaları, içmeceleri ve şifalı sularıyla Bursa, Avrupa’nın en önemli sağlık merkezlerinden biri haline gelmiştir. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 100 bin yatak kapasiteli Sağlık Termal Turizm Merkezlerini oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise modern Bursa’nın tarihi miras etrafında ve tarihi mirasına sahip çıkarak geliştiğini söyledi. Binin üzerinde tarihi eser, halen insanlığa hizmet etmekte olduğunu belirten Karaloğlu, “İnsanlar, binlerce yıldır şifa destinasyonlarını takip ediyor. Eski zamanlarda termal sular, şifa arayışının en önemli varış noktasıydı. Bursa yüzlerce yıldır bu destinasyonun en önemli parçalarından biri oldu. Bursalılar 40 dereceden yüksek suları 'dişi' 40 derecenin altındaki suları ise 'erkek' olarak isimlendiriyorlar. Dişi sular daha çok banyo uygulamalarında, erkek sular ise daha çok içme olarak kullanılıyor. Modern tıbbın bu suları, onlarca hastalık için destek tedavi olarak tescil etmesi, suyumuzun gücünü artırmaktadır. Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği, henüz çok genç bir kurum, genç bir inisiyatif. Hem ekonomiye, hem sağlığa, hem yaşam kalitesine katkı sunarak, varlığımızı bugünden daha anlamlı kılma fırsatının içindeyiz. Rahatlatıcı etkilerinin yanı sıra termal sularımızı, sağlık turizmi içinde çok daha etkin bir yere konumlandırabiliriz” dedi.
Altepe, Bursa’nın termal mirasının ayağa kaldırıldığını son dönemlerde onlarca tarihi hamam ve kaplıcanın restore edildiğini bildirdi. Altepe, “Bursa’nın termal şehri olması konusunda tüm çalışmalarını sürdürüyoruz. Biz dışarıdan gelen milletleri bu kaplıcalar sayesinde tanıdık. Artık burada herkese yetecek 90 derece sağlıklı şifalı sular var. Artık Bursa termali kullanan bir şehir oldu. İstiyoruz ki bu yaptıklarımızın daha iyilerini kuralım. Bursa’nın neresinde bir şifalı su kaynıyorsa tesis çalışmalarımızı hemen başlatıyoruz” diye konuştu.
Gerçekleşen panelde Osmanlı Kıyafetlerinin sergilendiği defile ise büyük beğeni topladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER