Hükümet milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar geniş bir kesimi ilgilendiren ve ekonomide devrim yaratacak yeni yol haritasını netleştirdi. Buna göre, Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık verilecek. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Kıdemde "sıfır mağduriyet" politikası benimsenirken, 30 gün esası korunacak. Turizm deihracat sayılacak, kritik sektörlere "kişiye özel teşvik" verilecek. Stratejik sektörlerde "ilelebet vergitatili"nden teknolojik yatırımlarda mühendislerin yükünü devletin üstlenmesine kadar bir dizi destekleyici adımlar atılacak. Eximbank yurtdışındaki yatırımcıyı kredilendirecek.
KİŞİYE ÖZEL TEŞVİK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Uluslararası 40. KKTC Fuarı'na gidiş yolunda yeni döneme ilişkin bilgileri paylaştı. Bakan Zeybekci de özel sektörün biriken kıdemlerinin devlete devredilmesi gerektiğini belirterek, "Kıdemde hedef sıfır mağduriyet, 15 güne düşürülmesi söz konusu değil" dedi. "Teknoloji, bilim TÜBİTAK eliyle gelişmez" vurgusu yapan Zeybekci, önümüzdeki dönemde stratejik sektörlerde yerli ve yabancı ayırımı yapmadan Bakanlar Kurulu kararıyla kişiye, şirkete özel, enerjide fiyat garantisi, ulaşım, liman, arazi gibi teşviklerin verileceğini açıkladı.
EKONOMİDE DEVRİM YARATACAK 10 ADIM
* Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık.
* Kıdemde sıfır mağduriyet, 30 gün korunuyor.
* Turizm de ihracat sayılacak.
* Kritik sektörlerde "kişiye özel teşvik" verilecek.
* Bölgesel değil noktasal destekler geliyor.
* Stratejik sektörlere ilelebet vergi tatili.
* Teknolojik yatırımda mühendisin yükü devletin.
* Devlet birçok sektördeki rolünü özel sektöre devredecek.
* Eximbank yurtdışındaki yatırımcıyı da kredilendirecek.
* Gümrük Birliği'nde revizyon 2017'de tamamlanacak.
İRAN SOKAK SOKAK TARANACAK
Zeybekci, "İran'daki ticaret müşaviri sayısı beşe çıktı. İran'la 160 üründe vergileri sıfırlamıştık, bunu 200'e çıkarmak hedefimiz. İran'ın ulaştırma, sağlık konusunda yatırımlarda talepleri var. Ülkeyi sokak sokak, köy köy tarayacağız. Hedef iki ülke arasında ticareti 50 milyar dolara çıkarmak, Ayrıca geçen yılın mayıs ayında ortak deklarasyonla Gümrük Birliği'nin revizyonu öngörüldü. Teknik çalışma yapıyorlar. Konsey'den bu yıl sonuna kadar yetki alacaklar. 2017'de derhal görüşmelere teknik anlamda başlayarak sonlandırmak hedefimiz" diye konuştu.
İHRACATLA BÜYÜYEBİLİRİZ
İhracatın büyümeye katkısının eksi olduğunu söyleyen Zeybekci, "Artıya çıkarmak zorundayız.Bizim nüfus artış hızımız ve çalışmayan nüfusumuzun işgücüne katılım oranına baktığımız zaman yüzde 51'deyiz. Türkiye yüzde 5'ten fazla büyürse bize gaz yapar diyoruz. Üç beş senede hafif böyle bir gaz çıkarma yaparız. Türkiye sürdürülebilir bir cari açıkla da yüzde 5'in üzerinde İhracatla büyüyebilir" dedi.